LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 02: Gonzalo Higuain of Chelsea celebrates after scoring his team's first goal during the Premier League match between Chelsea FC and Huddersfield Town at Stamford Bridge on February 2, 2019 in London, United Kingdom. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Sammanfattning av Silly Season

Transferfönstret har nu stängt i majoriteten av de europeiska ligorna och fokuset kan återigen riktas fullt ut mot det som händer på plan, snarare än det som händer utanför. En hel del intressanta och spännande övergångar har genomförts under januari månad, därför kommer här en sammanfattning av de mest uppmärksammade affärerna.

Chelsea – I händelsernas centrum

Spelare in:

Gonzalo Higuain – Juventus, lån

Christian Pulisic, Borussia Dortmund, £57.6m (Ansluter inför säsongen 2019/2020)

Spelare ut:

Victor Moses – Fenerbahce, lån

Alvaro Morata – Atletico Madrid, lån

Michy Batshuayi – Crystal Palace, lån

Det var kring Chelsea det mesta handlade om under detta transferfönster och turerna kring Morata/Higuain blev en följetång under hela januari månad. Lösningen blev Higuain på lån till Londonklubben medans Alvaro Morata går till Atletico Madrid, klubben han representerade som ung. I övrigt ska det noteras att Michy Batshuayi avbröt sin misslyckade sejour i Valencia för att istället testa lyckan på Selhurst Park iklädd Crystal Palace-tröjan. Batshuayi och Zaha känns på rak arm som ett offensivt par som kan få Crystal Palace att lyfta i tabellen under våren.

Fulham fortsätter på spåret med namnstarka nyförvärv

Spelare in:

Ryan Babel – Besiktas

Havard Nordtveit – Hoffenheim, lån

Lazar Markovic – Liverpool

Spelare ut:

Aboubakar Kamara – Yeni Malatyaspor, lån

Under sommarfönstret plockade man in namn som Andre Schürrle, Jean Michaël Sari och Aleksandar Mitrovic. Fulham fortsätter på den inslagna vägen och hämtar in etablerade och namnstarka spelare. Ryan Babel är en spelare som de flesta trodde lagt av, men som nu återvänder för sin andra sejour i Premier League efter att ha lämnat Liverpool för 8 år sedan. Havard Nordtveit är en spelare som många känner igen sedan den mindre lyckade tiden i West Ham. Utöver dessa två namn kommer även Lazar Markovic, ni minns supertalangen ifrån Benfica, att ansluta till laget. Serben har endast gjort en handfull matcher i Liverpool, som han kom till år 2014, men får nu en jättechans att ta revansch på sig själv och alla tvivlare.

Bournemouth rustar inför säsongsavslutningen

Spelare in:

Chris Memphan – Brentford, £12m

Dominic Solanke – Liverpool, £19m

Nathaniel Clyne – Liverpool, lån

Spelare ut:

Tyrone Mings – Aston Villa, lån

Jermaine Defoe – Rangers, lån

Ett lag som stått för ett intressant transferfönster under januari är Bournemouth. Med ett par smarta tillskott till en redan stark spelartrupp kan Bournemouth bli ett lag att räkna med under våren. Dominic Solanke fick inte mycket uträttat i Liverpool, men har fortfarande så mycket potential i sig. Öser in mål för ungdomslandslaget och kan mycket väl blomstra ut på sydkusten där pressen och förväntningarna är betydligt mer överkomliga. Liverpoolspelare nummer två att anlända under januari är Nathaniel Clyne, även han med mycket begränsad speltid i Merseysideklubben. En högst kompetent Premier League-försvarare som kan visa sig bli viktig för Eddie Howe. Värt att notera är också att Jermaine Defoe lämnar klubben för ett säsongslångt lån till Steven Gerrards Rangers.

Andra övergångar i Premier League

Dennis Suarez – FC Barcelona till Arsenal, lån med köpoption

Peter Crouch – Stoke City till Burnley

Oumar Niasse – Everton till Cardiff City, lån

Leandro Bacuna – Reading till Cardiff City, £3m

Youri Tielemans – AS Monaco till Leicester City, lån

Vicente Iborra – Leicester City till Villarreal

Adrien Silva – Leicester City till AS Monaco, lån

Marouane Fellaini – Manchester United till Shandong Luneng

Manolo Gabbiadini – Southampton till Sampdoria

Wesley Hoedt – Southampton till Celta Vigo, lån

Cedric Soares – Southampton till Inter, lån

Samir Nasri – West Ham

Reece Oxford – West Ham till Augsburg, lån

Jonny Otto – Atletico Madrid till Wolverhampton, £18m

Övergångar i övriga Europa

Leandro Paredes – Zenit St Petersburg till Paris Saint-Germain, £34.7m

Med Adrien Rabiot på väg ifrån klubben var det ytterst viktigt för PSGs del att man lyckades få denna affär i hamn. Paredes, med 9 A-landskamper för Argentina, var ett av de stora samtalsämnena under detta transferfönster. Paris Saint-Germain var inte ensamma om att vilja knyta till sig 24-åringens tjänster men lyckades tillslut vinna dragkampen, detta efter att ha gått bet på Frenkie De Jong som valde FC Barcelona före Parisklubben.

Krzysztof Piatek – Genoa till AC Milan, £30.9m

Att Milan skulle hämta in en anfallare under detta fönster stod rätt klart efter att Gonzalo Higuin vädrat sin vilja att flytta till London. Ersättaren blev Genoas anfallsess Piatek som under hösten stått för imponerande 13 mål. Succén har inte låtit vänta på sig då han redan i sin andra match stod för två mål i Coppa Italia-matchen mot Napoli, en match som Milan vann med 2–0.

Lucas Paquetá – Flamengo till AC Milan, £31.4m

Övergången har vart klar sedan ett tag tillbaka men det är först nu som den brasilianska supertalangen blivit helt spelklar för sin nya klubb. I hemlandet, Brasilien, jämför man Paquetá med de allra bästa och även om han fortfarande är ung och oprövad ska det bli intressant vad han kan uträtta i ett AC Milan som greppar efter alla ljusglimtar man kan få.

Kevin-Prince Boateng – Sassuolo till FC Barcelona, lån

Januarifönstrets stora bomb och överraskning tillskrivs Kevin-Prince Boateng. En bra höst i Sassuolo räckte för att få självaste FC Barcelona intresserade, ett intresse som snabbt ledde till en övergång. Att Kevin-Prince Boatengs högstanivå är hög råder det inga tvivel om men att han vid 31-års ålder fortsatt skulle vara intressant för klubbar av Barcelonas kaliber var det inte många som trodde. Övergången kan visa sig vara ett smart drag av Barcelona som har flera turneringar att ta hänsyn till under våren. Hittar Boateng sin plats i hierarkin och bidrar med det han kan bäst när chanserna ges kan detta vara en fullträff för FC Barcelona i jakten på både Champions League-, Copa del Rey- och ligatiteln.

Cesc Fábregas – Chelsea till AS Monaco, £8.9m

Spanjoren kom aldrig till rätta under nya managern Maurizio Sarri. En flytt låg nära till hands och AS Monaco var klubben det pratades om tillsammans med AC Milan. Valet föll tillslut på Frankrike och nedflyttningshotade AS Monaco.

Medhi Benatia – Juventus till Al-Duhail, £7.2m

Medhi Benatia har fått allt mindre speltid i Turinklubben och det kom därför inte som någon större överraskning att marockanen valde att röra på sig. Desto tråkigare är det att en så begåvad och fortfarande högklassig försvarare väljer den Qatariska ligan före fortsatt spel i Europa.

Mario Balotelli – OGC Nice till Marseille

Trots några bra säsonger i Nice valde Balotelli att lämna klubben som free-agent. Ny adress blir OL Marseille, en klubb som uttryckt sitt intresse för italienaren sedan transferfönstret öppnade. Vi ska nog inte förvänta oss några under ifrån Balotellis sida, men det ska bli intressant att se honom i en klubb som Marseille där det allt som oftast känns som hela havet stormar.

Johan Larsson – Bröndby till EA Guingamp

Mathieu Flamini – Getafe

Yannick Bolasie – Everton till Anderlecht, lån

Alen Halilovic – AC Milan till Standard Liége, lån

Kostas Mitroglou – OL Marseille till Galatasaray, lån

Shinji Kagawa – Borussia Dortmund till Besiktas, lån

Jesé – Paris Saint-Germain till Real Betis, lån

Marko Rog – Napoli till Sevilla, lån

Gelson Martins – Atletico Madrid till AS Monaco, lån

Alexander Isak – Borussia Dortmund till Willem II, lån

Luis Muriel – Sevilla till Fiorentina, lån