Inför Australian Open

Tennisen sover aldrig, nästan i alla fall. Det är ett drygt en månad långt uppehåll i slutet av varje år, men i övrigt rullar det ständigt på med mer eller mindre stora turneringar. Vad som inte växer på träd är däremot de absolut största turneringarna. De är fyra per år, varje år, och nu var det nästan ett halvår sen senast. Då vann Novak Djokovic US Open. Djokovic vann också Wimbledon och innan dess vann Rafael Nadal Franska Öppna och regerande mästare i den turnering vi här ska prata om, Australian Open, är ingen mindre än Roger Federer.

Australian Open alltså. Start natten mellan söndag och måndag precis i slutet av den här helgen. Kanske den på något vis minst prestigefyllda av de fyra Grand Slam-turneringarna. Franska Öppna är den enda slamen på grus, och antagligen den mest omöjliga att vinna. Wimbledon är den tveklöst mest kända turneringen, och den med coolast aura kring sig. Och US Open får betraktas som den största turneringen som spelas på hardcourt. Australian Open…ja, Australian Open är Australian Open, men den som har minst historisk glans runt sig, och den som är svårast att placera in varför den är så fantastisk. Den är inte 100 meter, den är inte maraton, och den är inte kulstötning. Den är snarare tresteg. Den är på papperet värd lika mycket som alla andra, men det kanske på något sätt inte är lika mäktigt att berätta att man är bäst på att först springa en bit, sen ta två jättelånga steg avslutat med ett skutt ner i en sandlåda som det är att säga att man är världens snabbaste man.

Alla matcher sänds på Eurosport Player

Nu ska jag inte snacka ner turneringen här. Australian Open är ofta en väldigt välspelad turnering. Ofta kommer spelarna in väl uppbyggda efter en liten vintervila och är fräscha nog att kunna prestera sin bästa tennis. Något som sällan är fallet under de andra tre storturneringarna som ligger tätt ihopklumpade under sommaren, en tid då det nästan är omöjligt för spelarna att hålla sig hundra procent fräscha fysiskt.

Just fysiken är också det som är den stora grejen inför årets upplaga.

Den enda av de riktigt stora där det inte finns några frågetecken är storfavoriten Djokovic. Han har fått ordning på sin kropp och även om han otippat nog förlorade en match precis i början av den här säsongen, han är enorm favorit när Australian Open nu startar. Han var överlägsen under andra halvan av förras säsongen och som sagt, han är den av toppspelarna som det inte finns några frågetecken alls kring. Det kommer krävas något riktigt bra för att besegra Djokovic.

Bakom Djokovic är det relativt jämnt mellan utmanarna men andrahandsfavorit är ändå Federer, som inte hade någon jättebra andra halva av förra säsongen, och frågetecken finns om han nu vid 37 års ålder fortfarande kan gå hela vägen i en sån här turnering. Som 36-åring kunde han det emellertid förra året, så varför inte. Han imponerade också stort i sin säsongspremiär, mixedträningsturneringen Hopman Cup där han bland annat slog förra årets slutspelsvinnare Alexander Zverev på ett helt överlägset sätt. Federer är semiseedad, och hamnade inte på Djokovic halva av lottningen. Chansen till en drömfinal om två veckor finns alltså där. Precis som Djokovic har Federer vunnit den här turneringen sex gånger tidigare. De är de stora dominanterna. Därav möjlig drömfinal. Osannolikt nog har de trots 12 titlar tillsammans ännu aldrig mötts i en final i den här turneringen. Dags nu kanske.

Med nöd och näppe kanske den tredje av den fantastiska trean, Rafael Nadal, är tredjehandsfavorit trots allt. Han har haft stora problem senaste halvåret och opererades för en knäskada för bara några veckor sen. Han har försökt spela några träningsmatcher i början av säsongen men det har inte fungerat överhuvudtaget. Han har inte ens försökt röra sig ordentligt. Med tanke på att han ändå kört på, och kommer till start, kanske han ändå själv tror på att det ska fungera fysiskt, men väldigt tveksamt känns det. Inte Nadals turnering det här heller. Bara en titel här, för 10 år sen då han slog Federer i finalen.

Nämnas ska förstås också världsfyran Zverev som vann slutspelet i höstas och mer och mer borde närma sig de absolut bästa. Tveksam säsongsinledning dock. Han såg inte alls bra ut i Hopman Cup och lämnade sen återbud till en träningsmatch med en liten sträckning. Zverev har än så länge underpresterat i samtliga Grand Slam-turneringar han spelat och det finns helt enkelt massor att bevisa. Men någon gång ska han ju slå igenom på den här nivån också, och vem vet, kanske är det dags.

Några intressanta comebackande spelare i fältet är Stanislas Wawrinka och Tomas Berdych. Tidigare toppspelare som varit borta massor senaste året. Båda två spelade mer än okej i sin säsongspremiär i Doha och blir att räkna med. Wawrinka har vunnit Australian Open tidigare och har en fantastisk förmåga att höja sig i stora turneringar.

Och förstås, sist men inte minst, Andy Murray, som häromdagen meddelade att han inte längre ser några utsikter att fortsätta spela tennis kommer ställa upp, och kanske spela sin sista turneringen. Han hoppas kunna spela till Wimbledon i sommar, men det låter snarare som en förhoppning än något han tror på. Sista chansen att se en av tidernas 10 största spelare i den här turneringen. Och kanske sista chansen överhuvudtaget.

Start natten mellan söndag och måndag alltså, och final om exakt två veckor. Tiderna som gäller är att spelet börjar omkring klockan ett på natten svensk tid och sen pågår under ungefär 12 timmar. Det brukar ta slut runt eller lite efter lunch svensk tid och de största matcherna spelas alltid sist under speldagarna, så om man inte ligger och drar sig alltför mycket på morgnarna kommer det finnas möjlighet att följa en hel del av, och framför allt, de största matcherna som spelas i Melbourne.

26 miljoner kronor får vinnaren, och 390 000 000 kronor ska totalt delas ut till spelarna. Tyvärr har vi inte någon svensk som får ta del av den kakan den här gången. De bästa svenskarna har en för svag ranking för att få delta.

Tablå för Australian Open på TV