-->

Halvvägs in i skid-VM

Skid-VM i Seefeld avslutas på söndag, men ännu finns många godbitar kvar att se fram emot. Redan idag är det damernas stafett över 4×5 kilometer, med svenska förhoppningar på medalj. Hittills har det inte gått lika bra för Sverige som många hoppades på inför VM. Norge går däremot riktigt bra och har tagit 7 av 8 möjliga guldmedaljer. Dessutom har våra grannar tagit ett silver och fyra brons, vilket gör att de självklart leder medaljligan överlägset.

Få full översikt över alla sändingar i skid-VM här

 
VM-Sprinten blev ett snöpligt fall för Sverige

De största guldförhoppningarna hade Sverige i sprint, och framförallt i damernas sprint. Jonna Sundling, Stina Nilsson och Maja Dahlqvist gjorde ingen besviken på sin resa fram till finalen. Där ställdes de mot det norska guldhoppet Maiken Caspersen Falla. I sista backen inför upploppet låg de tre svenskor i perfekt slagläge precis i rygg på Falla, redo att slipstreama förbi norskan den sista biten in mot mål. Tyvärr för Sverige så krokar Sundling och Dahlqvist ihop där, vilket gör att Falla får en ointaglig ledning. Stina Nilsson hinner inte ikapp men kniper en silvermedalj och bronset går mycket överraskande till norskan Mari Eide.

I herrarnas sprint gick det sämre för svenskarna trots fina kvaltider. Calle Halfvarsson knäcker staven direkt i starten av sin kvartsfinal och Thorn tar slut i sista backen. Oscar Svensson tar sig till semifinal, men lyckas inte ta sig vidare till final. Finalen tar Johannes Hösflot Kläbo hem med italienaren Pellegrino och ryssen Retivykh som silver och bronsmedaljörer. 


Norsk dominans i skiathlon

Både på herr- och damsidan blev det norskt guld i skiathlon. Therese Johaug vann damloppet, inte oväntat, med nästan en minuts marginal till tvåan Ingvild Flugstad Östberg. På tredje plats kom ryskan Nepryayeva. Den svenska junioren Frida Karlsson gjorde en stark insats och slutade femma i loppet.

Herrarnas segrare hette Sjur Röthe, som vann en tät spurtstrid med ryssen Bolshunov. På tredje plats kom veteranen Martin Johnsrud Sundby.

Teamsprint blev svenskt guldjubel

I teamsprinten fick Sverige äntligen ett guld och det genom Stina Nilsson och Maja Dahlqvist. Maja visade vilken otrolig avslutare hon är och spurtade ned sprintvinnaren Falla. Frågan är om hon inte hade gjort det i den individuella sprinten också om hon inte hade krokat ihop med Sundling. På herrsidan vann Norge med Iversen och Kläbo i laget före Ryssland och Italien. Sveriges herrar slutade fyra i teamsprinten.


Junior tar sensationellt silver i 10 km klassiskt

Johaug var storfavorit inför damernas 10 km. Under säsongen hade hon vunnit alla distanslopp hon ställt upp i med mycket stor marginal, men i detta lopp fick hon en oväntad utmanare. Junioren Frida Karlsson, bara 19 år, öppnade loppet starkt och låg efter 6,7 km bara drygt 4 sekunder efter Johaug. I mål blev det sedan 12 sekunders marginal för Johaug som tog sitt andra guld i detta VM. Om inte Frida varit med i loppet så hade Johaug vunnit med 35 sekunder, då trean Östberg var distanserad med den marginalen. Ett superlopp av Frida Karlsson. Herrarnas 15 km klassiskt vanns av Martin Johnsrud Sundby som tog sin första individuella guldmedalj i VM.


Inför stafetterna i Skid-VM

I och med Frida Karlssons genombrott så har Sverige på allvar en chans att utmana Norge om guldet i damernas stafett. Sverige ställer upp med Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Norge valde då att inte låta Johaug köra andrasträckan utan fjärdesträckan, kanske med Karlssons fina form i bakhuvudet. Det kan bli mycket rafflande om Stina Nilsson och Johaug får gå ut tillsammans på den sista sträckan. Ryssland ses av de flesta som en utmanare om bronset bakom Sverige och Norge.

Herrarnas stafett körs på fredag, med Norge och Ryssland som favoriter till segern. Sverige kan eventuellt vara med i matchen om en bronsmedalj, om allt klaffar för svenskarna. Dessutom har vi damernas 30 km fritt på lördag och herrarnas 50 km fritt på söndag att se fram emot.

Få full översikt över alla sändingar i skid-VM här