Damhockey-VM 2019

Ishockey-VM för damer 2019 hålls i Finland, närmare bestämt i Esbo cirka två mil utanför Helsingfors mellan 4:e och 14:e april. Tidigare har åtta lag deltagit men i år man utökat till tio nationer som är med och slåss om världsmästartiteln. De fem högst rankade lagen kommer spela i grupp A och är alla direkt vidare till kvartsfinal. I grupp B, där Sverige ingår på grund av OS-placeringen förra året, kommer de bästa tre gå vidare. Öppningsmatchen sker mellan Sverige och Tyskland. Du kan se och följa kampen om världsmästerskapstiteln för Damkronorna på TV i SVT.

Våra svenska Damkronor

Det har blivit en hel del snack om Damkronornas trupp inför VM i år, då laget innehåller hela åtta VM-debutanter. Förbundskapten är Ylva Martinsen och Emma Nordin är lagkapten med Josefine Holmgren som assisterande kapten. Resterande uppställning är följande: Målvakter

Målvakter

Sara Grahn, Luleå

Julia Åberg, Leksand 

Lovisa Selander, RPI Athletics

Backar

Mina Waxin, Modo

Sofia Engström, Leksand

Johanna Fällman, Luleå

Josefine Holmgren, Djurgården

Johanna Olofsson, Modo

Jessica Adolfsson, Penn State University 

Maja Nylén-Persson, Leksand 

Forwards

Sabina Küller, AIK

Lisa Johansson, AIK

Pernilla Winberg, Linköping

Sara Hjalmarsson, Providence College 

Fanny Rask, HV71

Isabell Palm, HV71

Lina Ljungblom, HV71

Erika Grahm, Brynäs

Melinda Olsson, Luleå

Hanna Olsson, Skärgården

Emma Nordin, Luleå

Sofie Lundin, Djurgården

Olivia Carlsson, Modo

Damkronornas chanser och motståndare

Den 29:e mars flög hockeyspelarna till värdstaden i Finland och började ladda upp inför mästerskapet. Dagarna innan turneringsstart hade man träningsmatch mot Japan. Målvakten Sara Grahn höll nollan medan Emma Nordin, Pernilla Winberg och Fanny Rask. Sverige vann med 3-0 trots att nio av de svenska spelarna inte hade spelat en match på över en månad. 

Det svenska laget är med i toppstriden trots deras stora andel av VM-debutanter. Nyckelspelare i damkronorna är målvakten Sara Grahn som verkar vara i bra form när hon höll nollan mot Japan i träningsmatchen. Självklart är även lagkaptenen Emma Nordin en viktig spelare samt erfarna forwarden Pernilla Winberg som gör sitt 13:e VM i år. Winberg är den enda i laget som var med både brons-åren och bidrar med stor rutin i laget. En annan nyckelspelare är Maja Nylén-Persson som bara är 18 år men hunnit både VM- och OS-debutera år 2017/2018. 

”Det är dödens grupp”

Förbundskaptenen Martinsen säger att grupp B är dödens grupp och hon är glad att laget lyckades hålla tempot under hela matchen innan VM mot Japan som ingår i just denna grupp. För att gå vidare till slutspel behöver Sverige placera sig bland de tre bästa i gruppspelet. Här kommer en överblick av motståndarlagen i grupp B enligt förbundskaptenen. 

Tysklandstår för motståndet i den första matchen och det är även öppningsmatchen för hela mästerskapet. Den spelas den idag den 4:e april. Martinsen säger att det är en tuff öppningsmatch där de svenska spelarna måste vara på tårna direkt och vara beredda på en väldigt tuff match. 

Matchen mot Tjeckien spelas den 6:e april och det blir också ett svårt möte. Förbundskaptenen berättar att det är en svårspelad motståndare som är lite lurig med flera tekniska och snabba spelare som svenskorna måste hålla koll på.

Frankrike står som motståndare i Damkronornas tredje match den 7:e april. Frankrike är debutanter i A-VM men är lite av det en ”underdog” som behövs ta på allvar. Martinsen menar att det finns några individuellt skickliga spelare som kan ställa till det. 

Matchen mot Japan spelas den 9:e april och med tanke på träningsmatchen har Sverige goda chanser. Däremot kan mycket hända under turneringens gång och Martinsen tycker Japan har förutsättningar som håller världsklass och är starkt motiverat lag. 

I grupp A hittar vi USA, Kanada, Finland, Ryssland och Schweiz.

Senaste VM-resultaten

Sverige har tagit medalj i VM två gånger, brons både 2005 och 2007. Värdlandet Finland har tagit hela 12 VM-brons under VM:s 18-åriga historia. Flest antal VM-guld har Kanada med USA hack i häl, dessa två har mött varandra i samtliga VM-finaler. 

Senaste VM spelades 2017 och finalen mellan USA och Kanada var en rysare. Efter tre spelade perioder var ställningen 2-2 och matchen gick till övertid, tio minuter in i första övertidsperioden sköt Hilary Knight in målet som innebar seger och världsmästartiteln till USA. I år är Kanada och USA återigen favoriter att vinna hela mästerskapet trots att utmanare finns. Finland, Ryssland och Sverige har stora chanser att hamna i toppstriden. 

Kolla på Hockey-VM 2019 för damer

Du kan följa Sveriges matcher i Damhockey VM på TV och stream och du hittar matcherna här. Sveriges samtliga matcher går på SVT. Kan du inte följa Damkronorna på TV finns SVT Play. Streamingtjänsten finns för mobil, surfplatta och dator.