-->

Årets tokigaste golftävling nu helgen – AT&T Pro AM


Tänk er en match i Champions League i fotboll, eller en NBA-match i basket. Några av världens största idrottsmän tävlar mot varandra på högsta nivå i en kamp om att vinna. Men med en liten tvist. Samtidigt, på samma plan, spelar några sponsorer och mer eller mindre kända människor också. De deltar inte riktigt i själva matchen, men de springer omkring och passar lite till varandra och stör den riktiga matchen lite sådär lagom mycket.

Det låter rätt sjukt, gör det inte?

Man ska kanske inte jämföra rakt av. Golf är en väldigt speciellt sport, men om man ska hårddra det är det just det där som händer den här veckan i Kalifornien. En helt vanlig PGA-tour-tävling. På vissa sätt. Spelarna gör i vanlig ordning upp om en fet prispott. Vinnaren får omkring 12 miljoner svenska kronor. Men som sagt, det är en liten tvist. Samtidigt som några av världens bästa spelare med världstrean Dustin Johnson i spetsen spelar också ett stort gäng sponsorer, och lika stort gäng kändisar. Ett proffs och en amatör spelar tillsammans, Johnson spelar exempelvis med sin svärfar, den inte helt okända hockeyspelaren Wayne Gretzky. En hel del andra idrottsmän inom andra idrotter deltar också, vissa fortfarande aktiva som exempelvis Aaron Rodgers, en av de största inom den amerikanska fotbollen på senare år.

Gretzky spelar tillsammans med Dustin Johnson Mandatory Credit: Allan Henry-USA TODAY Sports ORG

Det låter antagligen mer knäppt än det är. När man följer tv-sändningarna från tävlingen syns amatörerna ganska måttligt. Det är fokus på proffsen, den riktiga tävlingen, men det lättar samtidigt upp lite att det ibland klipps in lite sådär lagom usla slag från glada amatörer som dessutom i princip alltid tar sina misstag med ro. Det blir ganska mysig stämning helt enkelt. Sen finns det också vissa av amatörerna som är riktigt duktiga golfspelare, så det är onekligen högt och lågt.

Spelas på olika banor samtidigt

För att krångla till det ytterligare spelas tävlingen på tre olika banor för att få plats med alla spelare. Huvudbanan är Pebble Beach, en av världens mest kända banor. Övriga banor där alla spelare också spelar en runda är Spyglass Hills och Monterey Peninsula.

Med tre olika banor är det lite tufft att hålla koll på hur spelarna egentligen ligger till då det givetvis är lite olika svårighetsgrad på banorna men den första speldagen är avklarad och leder gör Brian Gay och Scott Langley som båda gick sju under par på Monterey Peninsula. De allra flesta i toppen spelade under torsdagen på just den banan, så som sagt, man ska ta leaderboarden med en nypa salt innan det är dags för avgörande på söndag.

Favorit till att vinna är just nu Johnson som gick -5 första dagen. Han står i runt fem gånger pengarna hos de flesta spelbolag. Bakom honom skuggar andra toppspelare som Jason Day, Jordan Speith och veteranen Phil Mickelson. Precis som nästan alltid på PGA-touren, många av världens bästa spelare är i elden.

Flera svenskar i startlistan

Tre svenskar deltar. Två av dem kan redan räknas bort helt. Veteranen Freddie Jacobson, som ganska nyligen kommit tillbaka efter ett långt uppehåll, gick +2 och David Lingmerth +3 under den första dagen. Två spelare som normalt har det väldigt tufft att klara kvalgränser och att de ska lyckas trolla sig fram nära toppen, inte troligt. Däremot startade Jonas Blixt fint genom att gå -4 under torsdagen, bara tre slag bakom ledarna alltså.

Jonas Blixt ligger 3 slag bakom ledarna (Photo by David Cannon/Getty Images)

Som sagt, vissa av amatörerna som deltar är ganska bra golfspelare. Han saknas i år, men Justin Timberlake brukar delta och han är exempelvis en mycket duktig spelare. I de allra flesta fall ser man mer än tydligt om det är ett av proffsen eller en av amatörerna som slår när man sitter och tittar, men det finns undantag. I år till och med ett undantag åt motsatt håll, så att säga. Koreanen Ho Sung Choi som vunnit några proffstävlingar i Asien deltar och om man ska vara riktigt ärlig, vid en första anblick skulle ingen inbilla sig att den här Happy Gilmore-inspirerade svingen skulle tillhöra ett av proffsen, eller hur?

https://www.youtube.com/watch?v=TzC47Y0O_8M

Tävlingen pågår till och med söndag, Cmore sänder, och alla tider finns givetvis i tv-guiden här på tvmatchen.