Viktiga datum i årets Premier League-säsong

Säsongsstarten för Premier League närmar oss med stormsteg och vi ska därför ta ett djupdyk ner i det nyligen släppta spelschemat för säsongen 2022/23. Vi har bland annat några viktiga matcher redan i första veckan samt under den klassiska boxing day-omgången. Låt oss ta en titt på vilka Premier League-matcher som väntar oss de kommande tio månaderna!

Viktiga datum för Premier League 2022/23

Premier Leagues spelprogram släpptes den 16 juni vilket har gett klubbarna knappt två månader att förbereda sig för sina första matcher i ligaspelet.

Den här säsongens nykomlingar som tar steget upp från Championship är lagen Bournemouth, Huddersfield och Nottingham Forest som tar över Burnleys, Norwich och Watfords Premier League-platser.

Säsongen 2022/23 startar officiellt fredagen den femte augusti och pågår fram till den tjugoåttonde maj 2023. I första omgången får vi bland annat se när Crystal Palace tar emot Arsenal i vad som blir en kamp mellan två före detta Arsenal-mittfältare i form av Crystal Palace tränare Patrick Vieira och Arsenals tränare Mikel Arteta.

Mikel Artetas nya värvningar Gabriel Jesus och Oleksandr Zinchenko kommer att vara viktiga pjäser i Arsenals elva den här säsongen när de hoppas på att landa en Champions League-plats i slutet av säsongen. Jesus och Zinchenko har vinnarrutin i överflöd efter att ha vunnit massor av titlar hos sina tidigare arbetsgivare Manchester City, en rutin som lär vara varmt välkommen på Emirates Stadium. Några av dessa titlar som paret vann under sin tid i Manchester kom under Mikel Artetas tränarskap då Arteta var Pep Guardiolas assisterande tränare från 2016 fram till 2019 då han tog över Arsenal.

VM-uppehållet

Säsongen 2022/23 börjar något tidigare än vanligt, detta är på grund utav det stundande världsmästerskapet som kommer att spelas i Qatar mellan 21 november och 18 december. Det här kommer att bli första gången i historien de europeiska ligorna tar en paus för att ett internationellt mästerskap ska spelas. Utöver uppehållet för VM i Qatar 2022 kommer det att göras två andra uppehåll för landskamper under säsongen, det första från 17-27 september och det andra från 20-28 mars.

I och med det långa VM-uppehållet kommer vi att få fler veckomatcher än vanligt, lag som spelar i de europeiska turneringarna kommer praktiskt taget att ha matcher under veckodagarna varje vecka under mer eller mindre hela säsongen. Det här är något som gör att spelarnas kondition och uthållighet kommer att vara viktigare än någonsin för lagen under säsongen som väntar.

Endast åtta dagar efter världsmästerskapet i fotboll återupptas ligaspelet i Premier League. När Premier League är tillbaka är det då dags för den klassiska Boxing day-omgången där alla lag spelar klockan 16:00. Det här är en tradition inom den engelska ligafotbollen och det är en omgång som brukar bjuda på mycket spänning. I och med att annandag jul (Boxing day) enbart är åtta dagar efter VM i Qatar kan det vara som så att de lag som har en VM-finalist i truppen kan sakna en eller två spelare när det är dags för avspark den tjugosjätte december.

Bara några dagar efter Boxing day kommer vi att få se öppnandet av januaris transferfönster vilket kommer att ge klubbarna en chans att förstärka sina trupper. Kanske får vi då se några profiler från VM 2022 byta klubbadress?

Topp 6-klubbarnas matcher i Premier League

De matcher som supportrarna letar efter och ser fram emot mest när spelschemat släpps är så klart de stora matcherna i Premier League. Matcherna mellan de fem-sex bästa klubbarna i England bjuder ofta upp till vad som kan vara ansedd som den bästa fotbollen som spelas i hela världen.

Först och främst ska vi ta en titt på när de två största titelaspiranterna Manchester City och Liverpool ställs mot varandra den här säsongen.

  • 15 oktober 2022 – Liverpool vs Manchester City på Anfield
  • 1 april 2023 – Manchester City vs Liverpool på Etihad Stadium

När dessa två tungviktare ställs mot varandra brukar det bli några av de bästa och mest intensiva Premier League-matcherna under säsongen. Vi kan räkna med att båda dessa klubbar kommer att vara med och slåss i den absoluta toppen i tabellen, det är även högst troligt att någon av dessa blir krönta till mästare när vi knyter ihop säsongen i maj 2023. Sett till att dessa två lag är stora favoriter till titeln är dessa två möten lagen emellan viktigare än någonsin.

Dessa två matcher kan visserligen vara av största vikt när det kommer till jakten på titeln, men man ska inte glömma att det är andra tuffa matcher titelfavoriterna ska genomföra mot de andra topplagen i tabellen. Låt oss ta en titt på några andra datum som är värda att lägga på minnet inför säsongen 2022/23.

Före VM:

14 augusti – Chelsea vs Tottenham Hotspur
22 augusti – Manchester United vs Liverpool
4 september – Manchester United vs Arsenal
10 september – Manchester City vs Tottenham Hotspur
18 september – Chelsea vs Liverpool
1 oktober – Arsenal vs Spurs, Leicester City vs Nottingham Forest och Manchester City vs Manchester United.
18 oktober – Arsenal vs Manchester City
19 oktober – Manchester United vs Tottenham Hotspur.
22 oktober – Chelsea vs Manchester United
5 november – Chelsea vs Arsenal och Tottenham Hotspur mot Liverpool.

Efter fotbolls-VM:

2 januari – Chelsea vs Man City
14 januari – Manchester United vs Manchester City
21 januari: Arsenal vs Manchester United och Liverpool vs Chelsea.
4 februari: Tottenham Hotspur vs Manchester City.
25 februari – Tottenham Hotspur vs Chelsea
4 mars – Liverpool vs Manchester United
8 april – Liverpool vs Arsenal
22 april – Manchester United vs Chelsea
25 april – Tottenham Hotspur vs Manchester United
26 april – Manchester City vs Arsenal
29 april – Arsenal vs Chelsea och Liverpool vs Tottenham Hotspur.
20 maj – Manchester City vs Chelsea

Här har vi verkligen några godbitar att se fram emot! Som du kan se finns det många viktiga och spännande matcher spridda över hela säsongen.

När man ser över spelschemat kan man se att Manchester United har en ganska tuff inledning på säsongen då de möter Liverpool, Arsenal, Leicester och Manchester City inom de tio första omgångarna i säsongen. Den nya managern Erik ten Hag har helt klart ett tufft arbete framför sig.

Även Everton har en tuff inledning på sin säsong då de hinner med att möta Chelsea, Liverpool, Arsenal, West Ham och Manchester United inom sina tio första matcher den här säsongen.
”The Toffees” har under transferfönstret förlorat en av sina bästa spelare Richarlison till Tottenham.
Frågan är nu om tränaren Frank Lampard kan stabilisera skeppet och undvika en nedflyttningskamp  den här säsongen eller om Everton slåss i botten även den här säsongen?

De två titelfavoriterna Manchester City och Liverpool har båda en intressant start på säsongen.
City har en relativt enkel start med West Ham, Bournemouth, Newcastle, Crystal Palace och Nottingham Forest som sina fem första matcher. Efter denna relativt enkla start på säsongen möter de sedan bland annat Manchester United och Tottenham innan omgång tio.

Liverpool å andra sidan har en tuffare inledning på sin säsong. Bland Liverpools tio första matcher finner vi motståndare som Manchester United, Chelsea, Arsenal samt deras lokala rivaler Everton som alltid bjuder upp till kamp. Om Klopp och hans gäng står som serieledare efter säsongens tio första omgångar så har de utmärkta förutsättningar att gå hela vägen och ta hem titeln.

Boxing Day-matcher säsongen 2022/23

Efter en månads uppehåll från Premier League-fotbollen på grund av VM återvänder ligafotbollen med dunder och brak när det är dags för Boxing day-omgången den 26 december.

Genom åren har vi fått se några riktigt klassiska och explosiva matcher under denna fotbollshögtid. Bland annat den ökända Boxing day-omgången 1963 då Manchester United förlorade med 6-1 mot Burnley samtidigt som Fulham slog Ipswich med hela 10-1! Totalt gjordes 66 mål under den här dagen och vi kan bara hoppas att Boxing day 2022 ger oss samma underhållning.

Här är matcherna vi kan njuta av samtidigt som vi äter resterna från julbordet!

Arsenal vs West Ham
Aston Villa mot Liverpool
Brentford mot Tottenham Hotspur
Chelsea mot Bournemouth
Crystal Palace mot Fulham
Everton vs Wolves
Leeds United vs Manchester City
Leicester City vs Newcastle United
Manchester United vs Nottingham Forest
Southampton vs Brighton and Hove Albion

Starttid är ej bekräftad

Andra viktiga datum i Premier League 2022/23

De andra ligorna i England kommer också att påverkas av det stundande världsmästerskapet i Qatar. Championship, som är ligan under Premier League kommer att starta en vecka tidigare än vanligt, helgen den 30 juli.

Championship återvänder till spel efter VM-uppehållet den 10 december, samtidigt fortsätter ligorna League One och League Two (ligorna under) att spela parallellt med VM. Fansen för klubbarna i League One och Two kommer med andra ord att få en hektisk vinter då de kommer att få möjligheten att njuta av VM-festligheterna och stödja sitt land samtidigt som de kan fortsätta att titta på och stödja sina klubbar i ligaspelet.

Även Englands cuper kommer att förändras något. FA-cupens tredje omgång kommer likt förra året att starta den 8 januari. Finalen kommer dock att spelas tre veckor senare än vad den gjorde säsongen 2021/22.

Finalen i ligacupen (Carabao Cup) kommer att spelas som vanligt, finalen av cupen spelas den 26 februari.

Fem avbytare!

Utöver schemaändringar kommer det ytterligare en stor ändring till årets Premier League. Den här säsongen återinförs den kontroversiella regeln om fem avbytare per lag. Den här regeln infördes redan under 2020 när Premier League återvände efter ett påtvingat uppehåll på grund av coronapandemin vilket ledde till att klubbarna behövde spela många matcher på kort tid.

Det är en regel som ger stora fördelar till de större klubbarna, särskilt Manchester City och Liverpool då de har enormt djup i sin trupp med världsspelare både i startelvan och på bänken.

Regeländringen har mötts av stark kritik från vissa då de anser att förändringen tar bort en del av tävlingskaraktären och ger de mindre klubbarna än ännu större uppförsbacke när de spelar mot större klubbar med bredare trupper.

Vad tycker ni om att regeln om fem avbytare återkommer?

FAQ’s Premier League

När startar Premier League?
Premier League startar fredagen den 5 augusti 2022.

När avslutas Premier League?
Sista omgången, omgång trettioåtta spelas söndagen den 28 maj 2023.

När stänger Premier Leagues transferfönster?
Premier Leagues transferfönster stänger torsdagen den 1 september. Vinterfönstret är sedan öppet under januari månad.

Hur många matcher spelas det under en Premier League-säsong?
Det kommer sammanlagt att spelas trehundraåttio matcher i årets säsong.

Hur många lag spelar i Premier League?
Det spelar tjugo lag i Premier League.