Det finns alltid lite extra tändvätska när Danmark och Sverige möts på fotbollsplanen. Så många som 105 gånger har vi spelat mot våra grannar i syd. Än så länge är det svensk fördel med 46 segrar, 40 för dansken och 19 oavgjorda.

Med tanke på antalet möten så är det naturligtvis ett par matcher som sticker ut lite extra. Här har vi tittat på de största mötena med Sverige under de senaste decennierna.

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV

Danmark – Sverige, EM 2004

Danmark och Sverige hamnade båda i grupp C vid EM 2004 i Portugal. De andra lagen i gruppen var Italien och Bulgarien. Inför matchen mellan Danmark och Sverige var lagen lika inför den tredje och sista omgången. Italien var två poäng efter dem.

Lagens resultat dittils innebar att det var att ett oavgjort resultat med 2-2 eller mer skulle skicka Danmark och Sverige vidare och Italien ut ur turneringen. Inför matchen spekulerades det i italienska medier att de skandinaviska länderna skulle göra upp om ett 2-2-resultat.

Danmark tog ledningen efter 28 minuter genom Jon Dahl Tomasson. Sverige utjämnade i början på andra halvlek, när Henrik Larsson fälldes av Thomas Sørensen. Larsson var säker på den efterföljande straffsparken. Halvvägs in i halvleken landade bollen efter ett antal tillfälligheter vid fötterna på samme Jon Dahl Tomasson, som enkelt kunde lägga in den.

Italiens mardröm blev verklighet när Mattias Jonsson fick bollen efter en retur i slutminuterna och det stod så 2-2 på resultattavlan. Italien vann också sin egen match mot Bulgarien 2-1 på ett mål i övertid av Antonio Cassano, men det spelade ingen roll inte eftersom resultatet mellan Danmark och Sverige hindrade dem från ett avancemang.

Italienarna var rasande och matchen fick stora efterdyningar. Danmark och Sverige anklagades bland annat för matchning av den italienska målvakten Gianluigi Buffon och ordföranden för det italienska fotbollsförbundet. Ingen formell protest lämnades emellertid in, varför UEFA aldrig behövde ingripa. Italienarna glömmer aldrig ”Due Due”.

Danmark – Sverige, EM-kval 2008

Tre år senare skulle Danmark och Sverige spela en match som skulle bli mycket mer kontroversiell än mötet under EM 2004. Den 2 juni mötte Danmark Sverige hemma på Parken. Det var en match som i förväg hade förutspåtts vara av avgörande betydelse för kvalet till EM 2008.

Danmark fick en usel start i matchen, eftersom Sverige redan efter 26 minuter ledde med 3-0 efter två mål av Johan Elmander och ett av Petter Hansson. Sju minuter senare reducerade dock Danmark genom Daniel Agger till 1-3. Efter drygt en timmes spel minskade den danska kaptenen Jon Dahl Tomasson avståndet ytterligare till 2-3.

Den danska comebacken blev verklighet när Leon Andreasen med kvarten kvar till 3-3. Men sedan hände något. Christian Poulsen ger Markus Rosenberg ett slag i magen. Domaren Herbert Fandel ser det och ger Poulsen rött kort och straff till Sverige. En euforisk comeback såg ut att vara förlorad för danskarna.

Det var mer än en överförfriskad dansk supporter kunde hantera. Han bestämde sig för att springa in på planen för att prata med domaren. Han stoppades lyckligtvis av Danmarks Michael Gravgaard. Domare Fandel bestämde sig dock för att stoppa matchen och tilldela Sverige segern med 3-0. Danmark tvingades också spela sina nästa fyra matcher borta från Parken. Det danska förbundet fick också böter på cirka 225 000 danska kronor.

Danmark – Sverige, EM-kval 2016

Förra gången Sverige mötte Danmark i en betydande internationell match var kvalet till EM 2016. Här möttes Danmark och Sverige i slutspelet, där det över två matcher var en direkt tävling om en biljett till EM i Frankrike.

Danmark hamnade i brygga i den första matchen i Sverige. Svenskarna hade 2-0 efter mål av Emil Forsberg och Zlatan Ibrahimovic. Men med tio minuter kvar fick Yussuf Poulsen dock bollen till Nicolai Jørgensen som kunde göra ett riktigt viktigt reduceringsmål med tanke på returen på hemmaplan.

I returen fick Sverige en drömstart när Zlatan efter 19 minuter gjorde mål till 1-0. Med kvarten kvar stod Zlatan åter i centrum med 2-0 på en frispark. Därmed såg det ut som att svenska EM-spelet var bärgat, då danskarna behövde fyra mål för att kvalificera sig.

Men Danmark måste berömmas för att inte ge upp. I den 82: e minuten gjorde Yussuf Poulsen 1-2. I slutminuterna gjorde Jannik Vestergaard 2-2 men det räckte inte. Och därmed var det Sverige och inte Danmark som spelade i EM 2016.

Senaste vänskapsmatcherna

Sen dess har Sverige mött Danmark två gånger – båda i träningsmatcher. I januariturnén 2018 möttes lagen i Abu Dhabi och Sverige kunde vinna med 1-0.

Senaste matchen var i juni 2018 som var lite mer av en riktig match då det var en träningsmatch inför VM i Ryssland, med bästa möjliga elva. Matchen slutade 0-0

Inför onsdagens match så är båda lagen drabbade av diverse återbud, då bland annat spelarna från Premier League inte kan delta.