Svenska Cupen 2022 Foto: Janosch Diggelmann | Unsplash

Svenska Cupen 2022

Aktuella säsongens TV-sändningar, se här: Svenska Cupen

Svensk fotboll är äntligen tillbaka och vi inleder traditionsenligt med årets upplaga av Svenska Cupen.
Första omgången av gruppspelet spelas mellan lördagen den 19 februari till den 21 februari, sista gruppspelsomgången spelas mellan 5 mars till 7 mars.

Hur spelas Svenska Cupen?

Efter att kvalspelet är färdigspelat går cupspelet in i sin gruppspelsfas som i år startar den 19 februari. I gruppspelsfasen delas de trettiotvå kvalificerade klubbarna in i grupper om fyra lag vardera i grupperna A – H (8 stycken).
De åtta gruppvinnarna från respektive grupp går sedan vidare till kvartsfinal där dem fyra gruppvinnarna med bäst resultat seedas och sedan lottas mot den andra oseedade halvan av gruppvinnarna, seedade gruppvinnare får även fördelen av hemmaplan i kvartsfinalerna.
Hemmalag i semifinal och final utses därefter genom fri lottning.

Vad vinner man om man tar hem titeln?

Vinnaren av Svenska Cupen vinner utöver Gustaf VI Adolfs pokal och äran en kvalplats till Conference League vilket är en turnering som rankas under Europa League.
Cupvinnaren går in i Conference Leagues andra kvalrunda vilket innebär att man behöver vinna kvalomgång två, tre samt play-off för att kvalificera sig för turneringen.

Årets grupper i Svenska Cupen

Grupp A
Gais
Malmö FF
IFK Värnamo
Ängelholms FF

Grupp B
AIK
Eskilsminne IF
Örebro SK
Örgryte IS

Grupp C
IK Brage
IF Brommapojkarna
Djurgårdens IF
Halmstad BK

Grupp D
Degerfors IF
IF Elfsborg
GIF Sundsvall
Skiljebo SK

Grupp E
Falkenberg FF
Hammarby IF
BK Häcken
Ytterhogdals IK

Grupp F
Kalmar FF
IK Sirius FK
IF Sylvia
Trelleborgs FF

Grupp G
IFK Norrköping
Sollentuna FK
Varbergs BoIS
Östers IF

Grupp H
IFK Göteborg
Landskrona BoIS
Mjällby AIF
Norrby IF

Cupens historia

Svenska Cupen har spelats sedan 1941 och är efter Allsvenskan den mest åtråvärda titeln i Sverige. Helsingborgs IF vann den första Svenska Cupen 1941 och Hammarby IF är regerande mästare från 2021 då dem slog BK Häcken på straffar i fjolårets final på Tele 2 Arena.

Dem klubbar som är mest framgångsrika inom Svenska Cupens historia är bland annat IFK Göteborg och AIK som har åtta titlar vardera. Flest titlar i cupens historia har Malmö FF med hela fjorton cupsegrar, Malmö har dock inte vunnit cupen sedan 1989.

Var kan man se Svenska Cupen?

Sändningsrättigheterna till Svenska Cupen innehas av C More som kommer visa alla matcher från gruppspelet fram till finalen.
Alla matcher går att se via C Mores streamingtjänst och merparten av matcherna kommer även att visas på TV på utvalda C More-kanaler.