Anfield. (Photo by PAUL ELLIS / AFP)

Inför rivalmötet Liverpool – Manchester United

Serieledningen i Premier League står på spel när Manchester United gästar Liverpool på söndag den 17 januari. Liverpool – Manchester United är alltid ett laddat möte, men det var längesen det var såhär mycket på spel.

Du ser matchen 17:30 på Viaplay och V Sport Premium.

Efter att ha säkrat 1-0-segern mot Burnley sitter nu United på förstaplatsen för första gången sedan 2013. För Liverpools del så har det gått lite knackigare på slutet, med förlusten mot Southampton.

Derbyt i nordvästra England är ett av fotbollsvärldens största. De två klubbarna är som bekant de mest framgångsrika lagen i England när det kommer till inhemska och europeiska titlar

.Mellan lagen så är det 88 segrar till fördel United, med 77 segrar till Liverpool och 67 kryss. Under de senaste tio matcherna har det varit sex oavgjorda matcher, tre Liverpool-vinster och en United-vinst. Den senaste matchen var nästan exakt ett år sedan, 19 januari 2020 och då blev det en Liverpool-seger med 2-0 efter mål av van Dijk och Salah.

Formen

Liverpool har kämpat för att hitta stabiliteten efter sin seger mot Tottenham. Trots att de slog Crystal Palace med 7-0 så har de vacklat. Oavgjorda resultat mot både West Brom och Newcastle följdes upp med en förlust mot Southampton.

United å andra sidan har inte förlorat i ligan sedan 1 november. Deras tre senaste matcher är alla trepoängare. Är det här säsongen United gör comeback i toppen på riktigt?

Förhandstipset

Det lär bli ännu en jämn match mellan lagen. United bör bubbla av självförtroende efter att klättrat upp i ligaledning och sin obegesegrade rad på tio raka PL-matcher. Liverpool saknar alltjämt succévärvningen Diogo Jota som fortfarande är skadad.

Om det är motivation som gjort att Liverpool tappat poäng mot West Brom, Newcastle och Sot’on låter vi vara osagt, men nog ska väl en sån här match få alla på tå.
Anfallstrion är intakt och giftig och Liverpool har gjort 37 mål den här säsongen (mest av alla), United strax efter på 34 mål. Även tre mål skiljer när det gäller insläppta, 21 st Liverpool och 24 st United.

Du ser matchen 17:30 på Viaplay och V Sport Premium.