Wembley Stadium Foto: Dolapo Ayoade | Unsplash

Inför damernas Fotbolls-EM 2022

Det är äntligen dags för en av sommarens absoluta höjdpunkter! Det är Damernas EM-slutspel som ska avgöras och den här gången är det England som står som värdnation. Turneringen skulle egentligen ha spelats under sommaren 2021 men sköts upp på grund av coronapandemin.

Turneringen spelas mellan den 6 och 31 juli och kommer att spelas på åtta olika orter runt om i England.

Sverige bland favoriterna

Resultatet i EM 2017 var något av en besvikelse då Sverige åkte ut i en kvartsfinal mot laget som skulle gå och vinna hela turneringen, Nederländerna. Det svenska damlandslaget har dock de senaste åren stått för några riktigt fina prestationer i både VM 2019 där de tog brons samt i OS 2021 där de tog silver.

Hela Sverige har nu drabbats av EM-feber och hoppas nu på att damlandslaget ska hitta sin bästa form och på så vis ta sitt första EM-guld sedan 1984.

Sverige har kanske sin bästa chans på guld på ett bra tag då truppen består av mängder av stjärnspelare som spelar runt om i Europas allra största klubbar som Chelsea, Bayern München och Juventus för att nämna några stycken. I truppen finner vi även toppspelare från Damallsvenskan, Frauen-Bundesliga och Primera División Femenina.

Andra favoriter att ta hem mästerskapet är Spanien som är favoriter att ta hem guldet (x5.00). Spanien åkte dock på största möjliga bakslaget då deras stjärnspelare tillika världens bästa damspelare Alexia Putellas åkte på en korsbandsskada under gårdagen. Den spanska mittfältaren som vi till vardags hittar i Barcelona kommer att missa hela mästerskapet tillsammans med Salma Paralluelo.

Tillsammans med Spanien är värdnationen England lika stora favoriter att bli Europamästare 2022 (x5.00). Engelska nyckelspelare att hålla ett extra öga på i turneringen är Manchester Citys anfallare Lauren Hemp samt backen Lucy Bronze och Chelseas anfallare Fran Kirby.

Sveriges trupp till EM 2022 i England

Här har vi hela Sveriges trupp som presenterades av Peter Gerhardsson den 7 juni.

Målvakter
1. Jennifer Falk, BK Häcken
12. Hedvig Lindahl, Atletico Madrid
21. Zecira Musovic, Chelsea

Backar
5. Amanda Nildén, Juventus
3. Linda Sembrant, Juventus
4. Hanna Glas, Bayern München
13. Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain
7. Emma Kullberg, Brighton & Hove Albion
14. Nathalie Björn, Everton
6. Magdalena Eriksson, Chelsea
2. Jonna Andersson, Hammarby IF

Mittfältare
23. Elin Rubensson, BK Häcken
17. Caroline Seger, FC Rosengård
16. Filippa Angeldahl, Manchester City
9. Kosovare Asllani, Real Madrid
20. Hanna Bennison, Everton

Anfallare
19. Johanna Rytting Kaneryd, BK Häcken
22. Olivia Schough, FC Rosengård
10. Sofia Jakobsson, San Diego Wave
18. Fridolina Rolfö, FC Barcelona
11. Stina Blackstenius, Arsenal
15. Rebecka Blomqvist, Wolfsburg
8. Lina Hurtig, Juventus

Sveriges matcher i EM 2022

Sverige spelar sin första match den 9 juli mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield klockan 21:00. Nederländerna är regerande mästare från 2017 och är även en av de starkaste nationerna i årets turnering, det blir med andra ord en tuff öppningsmatch för svenskarna som verkligen kan sätta tonen för hur mästerskapet ska arta sig.

Se matchen på TV4 och C More

Sverige spelar sedan sin andra gruppspelsmatch mot Schweiz den 13 juli klockan 18:00, även denna match spelas på Bramall Lane i Sheffield.
Schweiz ses kanske inte som en av favoriterna att vinna EM eller att ens ta sig vidare från gruppen men kan mycket väl bjuda upp till match mot svenskarna. Det är dock väldigt viktigt för Sverige att sno tre poäng mot Schweiz om de vill vinna sin grupp.

Se matchen på SVT

Sverige spelar sin tredje och sista gruppspelsmatch mot Portugal den 17 juli klockan 18:00 i Leigh Sports Village i Leigh. Portugal har några fina spelare i sin trupp, bland annat yttern Jéssica Silva.
Portugal bör dock ses som en relativt säker vinst för svenskorna och det är verkligen en match Sverige måste vinna om de ska ta sig vidare eller vinna gruppen.

Se matchen på TV4 och C More

I en kvartsfinal kan Sverige ställas mot grupptvåan från Grupp D om de vinner sin grupp, matchen spelas då i Leigh. Om Sverige kommer tvåa i gruppen så möter man istället vinnaren från Grupp D. Grupp D består av nationerna Frankrike, Italien, Belgien och Island, matchen spelas då i Rotherham.

Grupperna i Fotbolls-EM 2022

Grupp AGrupp BGrupp CGrupp D
EnglandTysklandNederländernaFrankrike
ÖsterrikeDanmarkSverigeItalien
NorgeSpanienSchweizBelgien
NordirlandFinlandPortugalIsland

Tidigare vinnare i EM

EM i England blir det sextonde i europamästerskapet ordningen sedan den första turneringen arrangerades 1984, ett mästerskap som vanns av Sverige när de slog England på straffar i finalen.

Tyskland är utan tvekan det mest framgångsrika lag i turneringens historia med hela sju EM-guld. Andra nationer som har vunnit turneringen är Norge x2 och Nederländerna som är regerande mästare sedan 2017.

Nedanför finner du alla vinnare av damernas Fotbolls-EM sedan 1984.

1984: Sverige1993: Norge2005: Tyskland
1987: Norge1995: Tyskland2009: Tyskland
1989: Västtyskland1997: Tyskland2013: Tyskland
1991: Tyskland2001: Tyskland2017: Nederländerna

Se damernas Fotbolls-EM på TV

Sändningarna från damernas Fotbolls-EM 2022 är uppdelade mellan SVT och TV4/C More.
SVT kommer att sända sina matcher på SVT1 och SVT2 samt så kommer du även att ha möjligheten att streama alla deras matcher via SVT Play.

TV4 och C Mores matcher kommer att sändas på TV4 eller TV12 samt så kan du som C More-kund även streama alla deras matcher via C Mores streamingtjänst utan reklamavbrott.

Se alla sändningar från damernas Fotbolls-EM nedanför!

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV