Bästa 10:orna – från 80-talet och framåt

Nummer 10. Antagligen det populäraste tröjnumret av alla. Buret av många legendarer och kreativa spelare och den här artikeln tillägnar vi dem som underhållit oss de senaste decennierna.

Deras spelförståelse, kreativitet och finess, men även personligheter, har gjort att det här är några av de största och mest ikoniska spelare som burit nummer 10.

10:an är den som kan förändra en match närsomhelst, egentligen från ingenting. Genom en djupledsboll, en skruvad friskpark eller helt enkelt dribblar bort sin gubbe. Gång på gång.

I den här artikeln ska vi gå igenom några av de största och bästa spelarna som burit nr 10.

Diego Armando Maradona

Landslag: Argentina
Klubb: Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla
Maradona var sin tids största spelare, och många hävdar att han är den bäste någonsin. Han gav Napoli sina två och hittills enda Scudetti, 1987, 1990 innan han flyttade vidare till Sevilla i slutet av karriären. Han var högst delaktig i Argentinas VM-guld 1986 och ett VM-silver 1990. Fans till Boca Juniors, Barcelona och Napoli och fotbollsfans världen över kommer aldrig att glömma honom och hans spel.

Michel Platini

Landslag: Frankrike
Klubb: Nancy, Saint-Etienne, Juventus
Platini ansågs länge som, och utsågs även som den bäste franska fotbollsspelaren på 1900-talet av magasinet France Football. På 80-talet spelade han i Italien för Juventus och vann Ballon d’Or tre år på raken. Han vann EM-guld 1984 och blev skyttekung i samma mästerskap.

Lothar Matthäus

Landslag: Tyskland, Västtyskland
Klubb: Mönchengladbach, Bayern München, Inter
Mittfältsmotor i det tyska landslaget under 80- och 90-talet, samt för sina klubblag. Han blev tysk mästare sju gånger och italiensk mästare en gång. Han vann EM-guld 1980 och VM-guld tio år senare. Samma år blev han utsedd till Världens bäste spelare av Fifa samt erhöll Ballon d’Or.

Ruud Gullit

Landslag: Holland
Klubb: Feyenoord, PSV, Milan, Sampdoria, Chelsea
Gullit bildade tillsammans med Van Basten och Rijkaard en väldigt framgångsrik nederländsk trio i dåtidens Milan som vann både Europacupen och inhemska ligan. Gullit vann Ballon d’Or 1987 och EM-guld året därpå.

Gheorghe Hagi

Landslag: Rumänien
Klubb: Steuea Bukarest, Real Madrid, Barcelona, Brescia, Galatasaray
”Karpaternas Maradona” tog sitt Steaua Bukarest till Champions Cup 1989, men förlorade i finalen mot Milan. Länge var han den största stjärnan i rumänsk fotboll och i landslaget. Senare spelade han för både Real Madrid, Brescia och Barcelona, innan han spelade sina sista fem år i Galatasaray.

Roberto Mancini

Landslag: Italien
Klubb: Bologna, Sampdoria, Lazio
Den italienske förbundskaptenen tillika tidigare Inter- och City-tränaren Mancini var ett stort namn i Sampdoria på 80- och 90-talet där han gjorde 132 mål på 424 matcher. Hela femton säsonger blev det totalt i Sampdoria. Han har vunnit Coppa Italia hela 10 gånger, 6 som spelare och 4 som tränare, vilket är rekord.

Dejan Savicevic

Landslag: Montenegro
Klubb: Budućnost Titograd, Röda Stjärnan, Milan, Rapid Wien
Savicevic var Röda Stjärnans viktigaste spelare när laget vann Europacupen 1991. Han flyttade till Milan året efter där han bland annat vann tre Scudetti och Champions League 1993-1994.

Roberto Baggio

Landslag: Italien
Klubb: Fiorentina, Juventus, Milan, Bologna, Inter, Brescia
Ansedd som den bäste playmakern av många, och en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Roberto Baggio vann Ballon d’Or 1993 och höll sig i Italien hela sin karriär.

Manuel Rui Costa

Landslag: Portugal
Klubb: Fiorentina, Milan
Den portugisiske playmakern med smeknamnet ”O Maestro”, spelade både med Fiorentina och Milan. I Fiorentina serverade han Batistuta delikata passningar och med Rossoneri vann han bland annat Champions League 2003.

Zinedine Zidane

Landslag: Frankrike
Klubb: Bordeaux, Juventus, Real Madrid
Maestro, Zizou eller El Magnifico i Spanien. Kärt barn har många namn.
Arvtagare till nummer 10 i landslaget, som tidigare bars av Platini. Zizou vann många titlar både med sina klubbar och med landslaget. Han vann VM-guld 1998, samma år som han vann Ballon d’Or. Han spelade i fem år i Juventus innan han blev köpt av Real Madrid och blev en del av det legendariska Los Galacticos. Bar bara nummer 10 i landslaget.

Dennis Bergkamp

Landslag: Holland
Klubb: Ajax, Inter, Arsenal
Arsenals legendariska 10:a, som var med under Arsenals framgångsrika år i slutet på 90- och 00-talet. Han hade en otrolig teknik och kunde spela på i stort sett alla offensiva positioner.
Han kom till Gunners 1995 och lämnade 2006. Under den tiden hann han bland annat att vinna Premier League tre gånger, bland annat under Invincibles-säsongen 03/04. Dessutom fyra FA-cupsegrar. Han vann Europa League med både Ajax (92) och Inter (94), och vann bland annat ligan och cupen med Ajax.

Andrea Pirlo

Landslag: Italien
Klubb: Brescia, Inter, AC Milan, Juventus, New York City
Andrea Pirlo är tveklöst en av de mest eleganta spelarna under de senaste decennierna. Pirlo vann Champions League två gånger med AC Milan. Totalt firade han sex ligatitlar med Milan och Juventus, och 2006 vann han VM i Tyskland med Gli Azzurri. Hade oftast nr 21, men stundtals även nr 10.

Ronaldinho

Landslag: Brasilien
Klubb: Grêmio, PSG, Barcelona, AC Milan, Flamengo, Atletico Mineiro, Querétaro, Fluminense
Den brasilianske stjärnan växte upp i Grêmio och förtrollade världen på 2000-talet med sin teknik, fina fötter och otroliga bollkontroll. Hans bästa år i karriären hade han i Barcelona där han var mellan 2003 till 2008 och gjorde 70 mål på 145 matcher innan han gick til AC Milan. Han vann Champions League med Barca 2005 och Ballon d’Or samma år. Han vann VM med Brasilien 2002, och han krönte Milan-sejouren med en Scudetto 2011.

Alessandro Del Piero

Landslag: Italien
Klubb: Padova, Juventus, Sydney FC
Juventuslegendaren Alessandro Del Piero gjorde 208 mål för ”Den gamla damen” och vann bland annat sex stycken Scudetti, Champions League och Intercontinental Cup tack vare hans avgörande mål. Som arvtagare till Roberto Baggio (ovan), gjorde han sig snabbt ett namn med sina kvalitetéer i avsluten. ”Pinturicchio” vann 2006 VM med det italienska landslaget.

Francesco Totti

Landslag: Italien
Klubb: Roma
En spelare som var i samma klubb hela karriären, och fick många smeknamn bland annat L’Ottavo Re di Roma (Roms åttonde kung) eller kort och gott Il Capitano – Kaptenen. Francesco Totti representerade Roma från 1989 till 2017 och gjorde 250 mål för ”Giallorossi” med hög klass. Trots många anbud från större klubbar så blev han det italienska huvudstadslaget troget, och var den stora protagonisten under VM 2006 då Italien bärgade sitt senaste VM-guld.

Lionel Messi – tidernas bästa nummer 10?

Landslag: Argentina
Klubb: Barcelona
Argentinaren och Barcelona-ikonen behöver ingen större introduktion. Arvtagare till Ronaldinho i Barça och till Maradona i landslaget. Den sexfaldige Ballon d’Or-vinnaren har vunnit tio spanska ligatitlar och fyra Champions League-titlar med det katalanska laget. 
”La Pulce” har i skrivande stund gjort 438 mål för Barcelona och 70 för landslaget.

Håll koll på kommande matcher i fotboll med TVmatchen.nu