Dags för de sista åttondelsfinalerna i Champions League

Två matcher återstår innan vi har hela kvartsfinalfältet klart, Barcelona mot Lyon och Bayern München mot Liverpool. Sett till resultatet från första omgången är det vidöppet inför kvällens drabbningar då båda matcherna slutade mållöst. Klockan 21:00 är det avspark på kvällens arenor och de senast förutsättningarna får du här!

Barcelona – Lyon (0-0)

Camp Nou, Barcelona

Barcelona lyckades hållas till 0-0 senast lagen möttes på Parc Olympique Lyonnais, trots ett stort spelövertag för den katalanska klubben. Med runt 60% bollinnehav och 24-5 i avslut i Barcelonas favör var det små marginaler mellan ett redan avgjort dubbelmöte och det utgångsläge vi nu står inför.

Barcelona lyckades inte göra något mål borta mot Lyon trots ett stort spelövertag

För Barcelonas del är den andra raka La Liga-titeln så gott som säkrad. Med 7 poäng ner till Atletico Madrid och 11 matcher kvar att spela ska det mycket till för att Barcelona ska släppa greppet om titeln. Addera finalplatsen i den inhemska cupen, Copa del Rey, där Valencia väntar och Barcelonas drömmar om en trippel lever i allra högsta grad.

Lyon fäktades med näbbar och klor för att freda sitt mål i första mötet med Barcelona. Utan sin stora stjärna, Nabil Fekir, lyckades den franska ligatrean hålla emot Barcelonas offensiva arsenal och ge sig själva en åtminstone teoretisk chans till avancemang, för i ärlighetens namn känns 0-0 resultatet bara som en parentes när vi senare summerar detta dubbelmöte. Lyon är enorma underdogs inför kvällens match och med tanke på att Barcelona endast förlorat två tävlingsmatcher på Camp Nou sedan starten på säsongen 2017/18 kan fransmännens överlevnadschanser i turneringen skrivas ner som mycket små.


Marcelo och Rafael, båda försvarare, kommer att testas sent inför matchen. Lyons stjärna Fekir är tillbaka i spel efter att ha missat första mötet. För Barcelonas del saknas Rafinha medan Vermaelen och Dembélé står som frågetecken.

Bayern München – Liverpool (0-0)

Allianz Arena, München

Kvällens riktiga smällkaramell hittar vi på Allianz Arena i München där Bayern München ska bygga vidare på resultatet man fick med sig emot Liverpool för tre veckor sedan. Niko Kovac, tränare i Bayern München, kom till Anfield för tre veckor sedan med en tydlig plan, att inte släppa in mål. 0-0 efter första mötet sågs som ett lyckat resultat och nu litar man på att hemmaplansfördelen ska bli avgörande när Jürgen Klopp och hans mannar kommer på besök.

Bayern lyckades hålla Salah borta från målskyttet i första matchen

Uppladdningen kunde knappast varit bättre för den tyska storklubben som återtagit serieledningen i Bundesliga från Borussia Dortmund. Sedan matchen på Anfield har man spelat tre matcher i ligan, 1-0 mot Hertha Berlin, 5-1 mot Borussia Mönchengladbach och 6-0 mot Wolfsburg. Formen är således mycket god och det ser allt bättre ut på skadefronten med Tolisso och Coman som enda bekräftade bortfallen, i tillägg till avstängda Müller och Kimmich.

För Liverpools del innebar två oavgjorda matcher mot Manchester United och Everton tappad serieledning. Känslan efter de båda matcherna var glasklar, det var fyra tappade poäng snarare än två vunna. Jürgen Klopp har avslagit alla påståenden om att spelarna inte kan hantera den press som finns runt klubben och dess jakt på ligatiteln. Reaktionen förra helgen mot Burnley, 4-2, var således otroligt viktig för Liverpool som nu går in till kvällens match med en god känsla i truppen. Även om Bayern München är vad dem är på hemmaplan och alla vet hur svårt det är att få med sig ett resultat från Allianz Arena, så vet Liverpool att ett enda mål kommer sätta hemmalaget i gungning med tanke på bortamålens betydelse.

Jurgen Klopp hoppas på att få fira på Allianz Arena

Hos Liverpool ser skadelistan allt ljusare ut och snart har Jürgen Klopp en helt skadefri trupp att välja bland. Dejan Lovren är tillbaka i spelklart skick, Alexander-Arnold ska ha återhämtat sig från smällen han fick förra helgen och James Milner ska vara redo för spel. Enda bortfallen inför kvällens match är Oxlade-Chamberlain, Gomez och Keita.