Allsvenskan pokal

Allsvenskan 2018 – Uppgörelsen

Allsvenskan är inne på sin slutspurt. Allt pekar mot att AIK kommer att ta hem guldet, men den senaste omgången av serien gjorde att lagen bakom närmade sig. AIK fick nämligen bara 1-1 med sig på hemmaplan mot Örebro medan Hammarby vann med 4-2 mot Brommapojkarna. Gapet mellan Hammarby och AIK minskade därför till 8 poäng. Det återstår att se om detta var en tillfällig svacka för AIK eller om de börjar känna av pressen de har på sig.

Vad som dock var positivt för AIK var att även Norrköping bara fick oavgjort mot Djurgården. Ironiskt nog fick AIK därför hjälp av värsta rivalen i guldjakten. Förra omgången innebär att AIK leder tabellen på 58 poäng medan Hammarby och Norrköping står på 50 poäng var. Vilket lag kommer bli det som till slut plockar hem guldet? I den här artikeln tar vi oss en närmare titt på hur ställningarna ser ut för lagen som just nu toppar listan i upptakten till de sista matcherna av Allsvenskan 2018.

AIK storfavoriter till guldet

Den främsta guldkandidaten till att ta hem Lennart Johanssons pokal är AIK. Det har för AIK gått som tåget den här säsongen och de har radat upp oerhört imponerande siffror bestående av 17 vinster, 7 oavgjorda och endast 1 förlust. Denna förlust kom i omgång 21 då AIK föll med 0-1 på bortaplan mot Norrköping. AIK ryckte dock snabbt upp sig och fortsatte att inkassera vinster. Med spelare som Henok Goitom, Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson och Alexander Milošević så är det ingen större överraskning att det går så bra som det gör för laget. AIK:s ledning har uppenbarligen spenderat pengarna från försäljningen av Alexander Isak på ett klokt sätt, och med största sannolikhet lär detta resultera i att laget kan bjuda fansen på ett efterlängtat guld.

De närmsta utmanarna

När det gäller potentiella utmanare om guldet känns Hammarby och Norrköping som de främsta lagen att hålla ögonen på. Även Malmö FF och Östersund är värda att nämna.

Hammarby har haft en strålande säsong och har hela tiden legat i toppen. Spelare som Jiloan Hamad, Muamer Tanković och Nikola Đurđić har gjort det till en ren fröjd att se Hammarby spela. Laget låg länge där uppe och radade upp seger efter seger. Det första stora bakslaget för Hammarby kom i omgång 9 då de råkade ut för en 0-1 förlust på hemmaplan. Vad som gjorde förlusten ännu värre var det faktum att det var ärkerivalen och guldjagande AIK som stod för motståndet. Hammarby hamnade efter detta i en svacka och råkade ut för några förluster samt oavgjorda resultat som gjorde att de tappade i toppen av tabellen. Samtidigt fortsatte AIK att rada upp segrar.

Ett annat lag som hela tiden smugit med i bakgrunden är Norrköping. Trots att ingen riktigt räknat med denna outsider så ligger de på tredje plats och är tillsammans med Hammarby det enda lag som har en någorlunda realistisk chans att gå om AIK i toppen av tabellen. En bidragande faktor till Norrköpings starka säsong är landslagsmeriterade Alexander Fransson som återvänt hem efter en sejour i schweiziska Basel. Tillsammans med Simon Thern har han sett till att ge Norrköping ett mittfältsspel starkt nog att ta dem till toppen.

Malmö FF Allsvenskan

Hur är det med Malmö FF då? Kan Allsvenskans överlägset rikaste och resursstarka klubb blanda sig i guldstriden. Teoretiskt sätt finns förstås chansen, men det känns inte realistiskt att Malmö skulle kunna kliva in i striden om guldet. Laget får nog istället nöja sig med att ta en Europaplats. Hade Malmö spelat som de gör under Uwe Rösler så hade de nog absolut varit med i guldstriden. Tyvärr tappade de alldeles för många poäng med Magnus Pehrsson som tränare och avståndet upp till toppen blev för stort. Självklart ska Malmö fortfarande sikta på guldet, men spel i Europa League samt en säkrad Europaplats är inte fy skam det heller.

På tal om Malmös tränarbyte så tycker jag det visar hur otroligt stor roll en tränare har i ett lag. Detta kanske känns uppenbart, men det går inte att undgå att bli fascinerad över vilken oerhörd viktig roll en tränare har för ett lag. Vad är det t.ex. som Uwe Rösler gör som Magnus Pehrsson inte gjorde? Hur kunde det bli en sådan oerhörd förbättring efter att Rösler tog över? Matcherna spelas trots allt av spelarna, men fallet med Rösler är fascinerande eftersom det visar att tränaren är grundstenen i bygget oavsett hur många stjärnspelare laget har.

Hur ser det ut bland övriga lag? Faktum är att förra årets succélag Östersund är med och smyger där uppe. Detta är mycket imponerande med tanke på att de förlorat aktörer som den geniförklarade Graham Potter, magikern Ken Sema, försvarsgeneralen Sotirios Papagiannopoulos och framför allt målkungen Saman Ghoddos.

Hatten av till Ian Burchnall med andra ord. Burchnall är tränaren som tog över efter Potter och har med tanke på de stora förluster av spelare gjort ett utmärkt jobb genom att placera sig på 4:e plats i tabellen. Det känns dock inte som att de på allvar hotar AIK, trots att de i den senaste matchen krossade Dalkurd med 3-0 hemma på Jämtkraft Arena. Östersund ska likt Malmö självklart gå för guldet, men även dem får nog ta och sikta in sig på en Europaplats.