-->

Formel 1-säsongen 2019

Formel 1 var under många år en populär sport i Sverige, Förare som Ronnie Peterson och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson ökade intresset för sporten på 70-, 80- och 90-talet. Under 2010-talet så har Sverige varit representerat av Marcus Ericsson som kört nästan 100 lopp i Formel 1-VM mellan 2014 och 2018. Denna säsong har vi inga svenskar att följa, men för den som är motorintresserad så är det fortfarande mycket spännande att följa sporten. 

Formel 1 VM 2019

Säsongen inleddes i Australien den 17 mars där loppet vanns av finländaren Valtteri Bottas med stallkollegan Lewis Hamilton på andra plats, båda tävlar för Mercedes. I säsongens andra race, Bahrain Grand Prix, blev resultatet omvänt med Hamilton som segrare före Bottas. Skillnaden mellan loppen var att i Australien så var Mercedes snabbast även i kvalet och sågs som favoriter, medan Ferrari var snabbast i Bahrains kval. Ferraris förare Charles Leclerc var snabbast i kvalet och hade det snabbaste varvet i Bahrain, men fick motorproblem och slutade trea. Många har tippat Mercedes och Ferrari som de stall som kan vinna de flesta lopp i år.

Få full översikt över Formel 1 på TV & Stream här

Inför Formel 1 VM i Kina 14 april 2019

Utifrån säsongens resultat hittills så är frågan om Ferrari kan få sin motor att hålla ihop under ett helt race. Leclerc har varit mycket snabb under inledningen av säsongen, men Mercedesförarna Bottas och Hamilton har lyckats ta full pott. Banan i Kina är relativt lättkörd och en snabb bil är otroligt viktigt då de två långa raksträckorna är lätta att passera på.

Lewis Hamilton är tillsammans med Sebastian Vettel två av de mest rutinerade förarna och de vet hur man ska köra för att ta poäng på denna bana. Vettel var kvalsnabbast förra året, men loppet vanns då av Daniel Ricciardo och Vettel fick då nöja sig med en åttonde plats. Bottas var tvåa förra året och är ingen högoddsare på att vinna loppet i år så det troliga är att vinnaren är någon av de fyra förarna från Mercedes och Ferrari. Det som är lite extra speciellt med årets tävling i Kina är att det är lopp nummer 1000 i Formel 1:s historia. Det kan bli upplagt för nostalgi på hög nivå under veckan inför Kinas Grand Prix.

Vilka tävlar i Formel 1 VM 2019?

Formel 1 VM är egentligen uppdelat i två VM, ett för de som kör och ett för stallen. Det är 20 förare från 10 olika stall som gör upp i Formel 1 VM 2019 enligt följande:

Alfa Romeo Racing, Schweiz

Förare: Kimi Räikkönen (Finland), Antonio Giovinazzi (Italien)

Scuderia Ferrari Mission Winnow, Italien 

Förare: Sebastian Vettel (Tyskland), Charles Leclerc (Monaco)

Rich Energy Haas F1 Team, USA 

Förare: Romain Grosjean (Frankrike), Kevin Magnussen (Danmark)

McLaren F1 Team, Storbritannien 

Förare: Lando Norris (Storbrittanien), Carlos Sainz Jr (Spanien)

Mercedes AMG Petronas Motorsport, Tyskland 

Förare: Lewis Hamilton (Storbrittanien), Valtteri Bottas (Finland)

Sportpesa Racing Point F1 Team, Storbritannien 

Förare: Sergio Perez (Mexiko), Lance Stroll (Kanada)

Aston Martin Red Bull Racing, Österrike 

Förare: Pierre Gasly (Frankrike), Max Verstappen (Nederländerna)

Renault Sport Formula One Team, Frankrike 

Förare: Daniel Ricciardo (Australien), Nico Hülkenberg (Tyskland)

Red Bull Toro Rosso Honda, Italien 

Förare: Alexander Albon (Thailand), Daniil Kvyat (Ryssland)

Rokit Williams Racing, Storbritannien 

Förare: George Russell (Storbrittanien), Robert Kubica (Polen)

Var kör man Formel 1-VM 2019?

Det är 21 lopp som avgörs runt om i världen mellan mars och december. Tävlingskalendern ser ut så här:

Australiens Grand Prix, 17 mars

Bahrains Grand Prix, 31 mars

Kinas Grand Prix, 14 april

Azerbajdzjans Grand Prix, 28 april

Spaniens Grand Prix, 12 maj

Monacos Grand Prix, 26 maj

Kanadas Grand Prix, 9 juni

Frankrikes Grand Prix, 23 juni

Österrikes Grand Prix, 30 juni

Storbritanniens Grand Prix, 14 juli

Tysklands Grand Prix, 28 juli

Ungerns Grand Prix, 4 augusti

Belgiens Grand Prix, 1 september

Italiens Grand Prix, 8 september

Singapores Grand Prix, 22 september

Rysslands Grand Prix, 29 september

Japans Grand Prix, 13 oktober

Mexikos Grand Prix, 27 oktober

USA:s Grand Prix, 3 november

Brasiliens Grand Prix, 17 november

Abu Dhabis Grand Prix, 1 december

Vem vinner Formel 1-VM 2019?

Det är alldeles för tidigt att utropa någon segrare ännu, men av de två första loppen att döma så ser Mercedes och Ferrari svårslagna ut. Rykten från experter på området säger dock att både McLaren och Renault har kommit igång ordentligt och gärna vill vara med och utmana. Att någon av dem tar hem märkesmästerskapet är dock kanske ett långskott, men de kommer definitivt vara med och hota om segern i många lopp under den långa säsongen.

Vissa med insyn har uttryckt att McLaren sett riktigt bra ut under testerna på försäsongen och får de rätt på motorinställningarna så kan de bli riktigt farliga. Oavsett vad man nu anser om Formel 1 ”cirkusen” så är det absolut en sport som är spännande att se på tv. Viasat har rättigheterna och sänder alla kval och tävlingar under säsongen. Se tvmatchen.nu för mer information om var man streamar Formel 1.