Europatipset 30/5

Söndagens höjdpunkt är här, och det är ingen enformig kupong vi har att se fram emot. Manliga som kvinnliga Hisingsbor, kval i tre stora fotbollsnationer, norska bataljer samt en liten landskamp är bara några av godbitarna när cupfinalen i Stockholm inleder resan mot full pott!

Spelstopp: 14:29

För att ha möjligheten att slåss om dagens prispott på Europatipset behöver du ett konto hos Svenska Spel. Om du inte redan är kund hos Sveriges tryggaste spelbolag kan du signa upp HÄR


1. Hammarby – Häcken 2

Raden rivstartar med cupfinal nummer fyra för bägge lagen. Noll cuptitlar har det blivit för Hammarby, och Söders bröder har dessutom torskat två finaler på Söderstadion. Finalarenan Tele2 ligger på samma plats, och frågan är om inte den oskulden är kvar när denna kamp blåses av då formen är sådär – Bajen såg inte direkt vassa ut i förlustmatchen mot KFF. Gästerna från Göteborg har vunnit sina senaste två finaler, har fått igång Alexander Jeremejeff och är mentalt starkare när det hettar till. Bra tvåa att utgå ifrån när historien talar för Getingarna.

2. Schweiz – USA 1

Världens mest neutrala land möter världens minst neutrala i en vänskapskamp i St. Gallen. Schweiz laddar upp inför EM, och truppen Vladimir Petkovic valt ut går inte av för hackor; 22 spelare från fyra av Europas fem stora ligor kryddat med ett par namn från habila ligor som Primeira Liga och Eredivisie. Kanske går Nati ännu längre än åttondelen (rekord!) från 2016? Sjunde raka träningskampen för USA som har en habil trupp, men väldigt få namn sticker ut i Stars and Stripes. Juves Weston McKennie är det kanske största namnet då Chelseas Christian Pulisic har en viktigare match att tänka på. En etta som inte ger upphov till grubbel.

3. Nantes – Toulouse 1

Ligue 1 blir verklighet för en av dessa kombattanter när returmötet på söndagskvällen är över. Nantes sitter i förarsätet efter 2-1 i södra Frankrike. Allt skedde under matchens första 22 minuter, och ånyo stod målspottarna Ludovic Blas och Randal Kolo Muani i centrum. Allt som behövs nu är fokus i 90 minuter. Isak Petterssons Toulouse var det sämre laget, och Rhys Healey må ha levt loppan mot Ligue 2:s försvarare, men mot Kanariefåglarna gick det betydligt trögare. Hemmalaget har momentum nog för att ettan ska kunna stå på egna ben.  

4. Blackpool – Lincoln 2

Väldiga Wembley står vid denna tid på året värd för en rad kvalfinaler, och så även i League One. Blackpool tog med sig sin fina ligaform in i kvalspelet när Oxford städades undan med sammanlagt 6-3 efter en ny balja av Jerry Yates. Mot Lincoln har dock The Seasiders haft svårt med bara en seger på fyra försök och minst en baklängeskasse per kamp. Lincolns försvarare hade över semifinalens två matcher bra koll på skytteligavinnaren Charlie Wyke från Sunderland, men det var tack vare den Leicesterfostrade mittfältaren Tom Hopper som avancemanget säkrades. 27-åringens mål gjorde skillnaden, och han kan mycket väl göra det igen. Skippa Blackpool för att maximera värdet!

5. Rio Ave – Arouca 2

I norra Portugal väntar ett regionalderby och tillika kvalspel för att avgöra vilket av dessa lag som spelar i finrummet efter sommaren. Rio Ave kunde tack vare en svettig seger i Primeiras sista omgång knipa kvalplatsen, men föll pladask i bortamötet mot Arouca. De grönvita hade mycket svårt att värja sig mot de gulblås högerkant där brassen Thales glänste. Det var Aroucas tionde raka seger, och med denna stora ledning behöver besökarna bara vänta in motståndarna. Kanske kontras Rio Ave bort i andra raka matchen och då värdet finns på högersidan börjar vi i österled!

6. Brann – Strömsgodset 1

Tillbaka norröver för norsk elitfotboll i Bergen. Värdarna har varit slagpåsen i Eliteseriens inledning, men det ska sägas att Sportklubben också ställts mot topptrion Molde, Rosenborg och Bodö-Glimt. Mot de två sistnämnda stod dessutom de helröda upp bra när särskilt den finske landslagsmannen Robert Taylor visat sig styv på linan. Även Strömsgodset har hackat på de tre ligakamper som gästerna hunnit med, men Tromsö och Kristiansund är inga topplag direkt. Endast Johan Hove har visat godkända takter i offensiven, och i Bergen har Godset inte segrat sedan 2014. Kjempegreit spik!

7. Haugesund – Viking 1

Två trepoängare på resande fot för Viking på sju månader ingjuter ingen skräck i motståndarna. För att gästerna ska göra skäl för sitt namn behöver Stavangerklubben förslagsvis få ut mer av svenske Kevin Kabran samt se till att Runar Hove leder försvarslinjen med mer pondus. Fiskmåsarna från Haugesund har inte lyft hittills och väntar på sitt första mål, men i gengäld håller defensiven hög klass. Benjamin Hansen är en av seriens backklippor, och kommer bara Ulrik Fredriksen in i det är en ersättare till Fredrik Knudsen funnen. Lite småfräckt att helt skippa Viking, men här styrs vi av värdet på de blåvita!

8. Tromsö – Sarpsborg 2

Nästan så långt ut norr det går att komma i världen är det småmörkt även denna vår. Nykomlingarna, som var andradivisionens bästa hemmalag, har blandat och gett och Eliteseriens lag har fått stora ytor på Alfheim Stadion. Mikael Dyrestams Sarpsborg har blivit ett alltmer målsnålt lag under Mikael Stahre. Jonathan Lindseth är den enda målskytten så här långt, men grundkapaciteten är högre hos de blåvita, och när överstreckningen på TIL är så hög lutas pennan åt höger.

9. Rosenborg – Stabaek 1

Norges mesta mästare kan ha påbörjat resan mot nästa titel. Kristoffer Zachariassen har slängt in hela sex bollar för målglada RBK, men det var en svensk som förvandlade ett poäng till tre i torsdags; Guillermo Molins var påpassligt framme i straffområdet och satte avgörande 2-1 på “Åge time”. Inget mål i baken på fem halvlekar av sex för Stabaek, men mot bottenlagen Odd, Haugesund och Brann är det kanske inte så förvånande. Nej, här ska streckningen bortses från och de svartvita spikas ögonaböj!

10. Dalkurd – Haninge X

Tillbaka på svensk mark är det toppen mot botten i Ettan Norra. Inför åtta åskådare släppte Dalkurd in 1-1 på övertid. Andra raka matchen på Studenternas som slutade med tappad seger på stopptid, och ex-allsvenskarna ser lite uddlösa ut utan Ezequiel Montagna. En slitsam majmånad har sett bättre ut i de senaste två omgångarna för IFK Haninge som inte vikit ner sig vid underläge vilket varit fallet tidigare. Kamraterna från Haninge kan nog grisa till sig ett oavgjort mot DFF även om Filip Milenkovic är avstängd. Även om krysset är förhoppningen ska man limma på ettan i Uppsala.

11. Ljungskile – Vänersborgs IF 2

Ettan Södra gäller nu med regionalderby i Västra Götaland, och Vänersborg har goda chanser att hävda sig i Bohuslän. VIF har redan klått topplaget Tvååker, och med det värmländska tillskottet Claes Nyman har gästerna värvat en målskytt av rang. LSK, utan den avstängda försvarsklippan Mehmed Dresevic, är ett starkt hemmalag, men helt smärtfritt går det inte. Mot Torns IF fick bohuslänningarna en skjuts när en skåning åkte ut, och det svajar ibland bakåt. Tvåan är en betydande skräll, men att inte täcka upp direkt är för våghalsigt.

12. Eskilstuna United – Vittsjö 2

I Damallsvenskans mittskikt är är formen ojämn som sig bör. En bra aprilstart för Eskilstuna har förbytts i en majmangling där två poäng av tolv bärgats. Dessutom har de åkte på en klar finalförlust i Svenska Cupen mot Häcken. Rutinerade Loreta Kullashi behövs nu mer än någonsin. Fyra är det magiska numret för Vittsjö. 4-0 på AIK, fyra poäng på två kamper, och fyra halvlekar utan baklängesmål för Cajsa Andersson i målet. Värdemässigt är det smartast att börja med gästerna – fatta pennan med höger näve.

13. KIF Örebro – Häcken 2

Svealand behåller greppet hela vägen till radens slut. Häcken tog över Göteborgs plats i Damallsvenskan, och nivån håller Getingarna definitivt. En cuptitel är redan bärgad, och Stina Blackstenius lär ta hem skytteligan om hon fortsätter så här – fyra ligamål redan samt ett i cupfinalen. KIF Örebro har gaskat upp sig genom att banka Piteå och Växjö nere i botten, men när Hisingsdamerna kommer på besök sjunker värdinnorna ihop. Dundertvåa kort och gott!

Spiken! – Häcken Dam

Häckens damer är riktigt bra, och med en titel i bagaget blir resten av säsongen så mycket enklare. KIF Örebro har ingen Stina Blackstenius i sina led med följden att göteborgskorna reser hem med full pott!

Skrällen! – Arouca

Självförtroende är en enorm faktor, och med både en starkt svit och ett bra utgångsläge inför returen har Arouca alla chanser att ta en ny tung seger som ger ära och uppflyttning. Paniken i Rio Ave gör detta bara än mer möjligt. Framåt, gulblå gäster!

Har du vad som krävs för att fixa 13 rätt på Europatipset? Det kräver både kunskap och fingertoppskänsla, men kan ge riktigt bra betalt vid en fullträff. Missa inte chansen att visa upp din analytiska förmåga när det kommer till fotboll. Signa upp ett konto hos Svenska Spel HÄR


96 rader

  • 1. Hammarby – Häcken x2
  • 2. Schweiz – USA 1
  • 3. Nantes – Toulouse 1
  • 4. Blackpool – Lincoln x2
  • 5. Rio Ave – Arouca x2
  • 6. Brann – Strömsgodset 1
  • 7. Haugesund – Viking 1
  • 8. Tromsö – Sarpsborg 2
  • 9. Rosenborg – Stabaek 1
  • 10. Dalkurd – Haninge 1x
  • 11. Ljungskile – Vänersborg 1×2
  • 12. Eskilstuna – Vittsjö x2
  • 13. KIF Örebro – Häcken 2

864 rader

  • 1. Hammarby – Häcken x2
  • 2. Schweiz – USA 1
  • 3. Nantes – Toulouse 1
  • 4. Blackpool – Lincoln x2
  • 5. Rio Ave – Arouca 1×2
  • 6. Brann – Strömsgodset 1
  • 7. Haugesund – Viking 1x
  • 8. Tromsö – Sarpsborg x2
  • 9. Rosenborg – Stabaek 1
  • 10. Dalkurd – Haninge 1x
  • 11. Ljungskile – Vänersborg 1×2
  • 12. Eskilstuna – Vittsjö 1×2
  • 13. KIF Örebro – Häcken 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100