Allsvenskan 2022 Foto: Fancy Crave | Unsplash

Summering av Allsvenskan 2022

Allsvenskan började den 2 april med pompa och ståt. Äntligen skulle vi få en säsong utan publikrestriktioner, efter två säsonger av covidpåverkan.

Efter drygt tio spelade omgångar gick serien in i ett sommaruppehåll på en dryg månad mellan 29 maj och 26 juni. Vi visste inte det då, men stora delar av sluttabellen var redan satt då, efter att Häcken (i stort sett) haft serieledningen från omgång 10 till omgång 30,

Därmed gick SM-guldet gick till BK Häcken för första gången någonsin.

Den målrikaste matchen blev matchen mellan de gulsvarta lagen Elfsborg och Häcken i en match som slutade 4-4 den 31 juli, medan den match med flest åskådare blev stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby i slutet av augusti som hade 45 117 åskådare.

Häcken – allsvenska mästare 2022

Häckens väg till guldet

När serien gick in i sommaruppehållet den 29 maj var tabellen redan rätt etablerad. Häcken ledde (om än på bättre målskillnad) på 24 poäng tillsammans med AIK.
Djurgården, Hammarby och Malmö låg alla tre på 21 poäng efter att en tredjedel hade spelats. Tongångarna här var att det var en jämn inledning, men ingen ville riktigt erkänna Häcken som en guldkandidat, även om de gjort det oerhört bra.

Det spekulerades i om målsprutan Alexander Jeremejeff (13 mål på 14 matcher) skulle ge sig ut på ett nytt äventyr i Europa eller om han skulle stanna och försöka hjälpa Häcken till en titelstrid. Det rapporterades under sommaren om utköpsklausuler och intresse från klubbar utomlands och “mycket talade” för att han skulle lämna Hisingen under sommaren. I slutet av juli klargjorde huvudpersonen själv dock att han stannar i Häcken säsongen ut.

I mitten av juli blev det klart att Sam Gustafssons bror Simon återvänder till Häcken från den holländska ligan och skrev på ett treårskontrakt. Huruvida det hjälpte Jeremejeffs beslut att kan vi bara spekulera i, men det skadade nog inte.

I slutet av sommaren och när omgång 20 var spelad var Häcken alltjämt i allsvensk ledning: Tre poäng före jagande Djurgården och med endast två förlorade matcher.

Trots det så var det inte alla som var helt övertygade om att Häcken var en guldkandidat, men att Jeremejeff stannade var det som gjorde att många till slut kunde gå med på det.

Jeremejeff själv tappade lite momentum i sitt poängplockande då 18 av hans 22 mål den här säsongen kom fram till den 31 juli. Men vad gjorde det när Häcken tycktes bli ännu bättre som lag.

Segern mot Djurgården i sexpoängsmatchen var i stort sett det som gjorde att det var över, även om det fanns teoretiska möjligheter att Hisingsklubben skulle kunna tappa det.

Allsvenska lag som får kvala till Europaspel 2023

Djurgården och Hammarby tar europaplatserna. I och med förändringarna från UEFA så är det nu Europa Conference League som gäller till stor del för svenska lag. För Häckens del så är det kval till Champions League som står på menyn. Om de tar sig nog långt (men misslyckas med att nå CL), så har de chans på Europa League.

Lag som åker ur Allsvenskan

I botten hittar vi Helsingborg och GIF Sundsvall som har legat i botten hela säsongen. Gemensamt bortsett från att de åker ut är också att de båda var nykomlingar den här säsongen. IFK Värnamo var det tredje laget som gick upp, men de klarar sig. Varberg får spela kval mot Öster efter att f.d. jumbon Degerfors vaknat till under andra halvan av säsongen

Superettan – vilka går upp och vilka åker ur

Superettan 2022 var en händelserik sådan med en tajt tabell där många lag kunde gått upp. Klart är att Brommapojkarna vinner serien och därmed spelar i allsvenskan 2022. Extra anmärkningsvärt är att de spelade i division 1 förra säsongen. Men det är lite typiskt BP att hoppa upp och ner mellan serier. Även klassiska Halmstad spelar i allsvenskan nästa säsong. Laget som kvalar från Superettan är Öster som möter Varberg.

De som flyttas ner till division 1 är Norrby och Dalkurd. Lagen som får kvala för att hålla sig kvar är Örgryte och Östersund.

Tider och datum för kvalet till Allsvenskan 2022

Kval till Allsvenskan

Torsdag 10 nov: Kl. 19.00: Öster – Varberg
Söndag 13 nov: Kl. 15.00: Varberg – Öster

Båda matcherna visas på Kanal 9

Kval till Superettan

Torsdag 10 nov: Kl. 19.00: Falkenberg – Östersunds
Torsdag 10 nov: Kl. 19.00: Sandviken – Örgryte
Söndag 13 nov: Kl. 13.00: Östersund – Falkenberg
Söndag 13 nov: Kl. 16.00: Örgryte – Sandviken

Se samtliga matcher från kvalspelet i Superettan och Allsvenskan hos Discovery+.

Årets utropstecken i Allsvenskan

Ett av många utropstecken den här säsongen är vad Henrik Rydström har gjort med Kalmar. Han gjorde ett bra jobb i Sirius med, men i och med lyftet som Kalmar har stått för har han blivit ett av de hetaste namnen på tränarmarknaden. Kalmar slutade fyra i tabellen.

Hammarby kom flygande ut och ledde serien efter sex omgångar. Visserligen hade de i stort sett bara mött bottengäng i inledningen. De gick rent i sina första fem matcher med 13 mål framåt och två bakåt. När de skulle spela cupfinalen mot Malmö den 26 maj var de stora favoriter, speciellt då de hade hemmaplansfördel medan Malmö drogs med många skador. Det slutade dock med förlust för Bajen som bortsett från tappat momentum också tappade succéspelaren Williot Swedberg som såldes till Celta Vigo under uppehållet. De skulle dock repa sig och åter bli en titelkandidat under sommaren.

IFK Göteborg inledde också starkt, med den bästa starten på 28 år efter att vunnit tre raka matcher i inledningen. Därefter föll de ner i tabellen och det stod snart klart att säsongen var förlorad. Laget slutade på en åttondeplats. Blåvittprofilen Mattias Bjärsmyr pensionerar sig efter säsongen.

Malmö FF gick in i säsongen som stora favoriter i sedvanlig ordning, men det var ett Malmö som såg trubbigt ut under första halvan av säsongen, men resultaten fanns där då det fortfarande fanns ett hopp om att de skulle kunna vinna ligan bara på kvalité. Men tränaren Milos Milojevic såg inte ut att passa in i Malmö och fick så småningom gå. Otroligt nog blev det bara sämre och sämre och det ser ut att bli storstädning hos de himmelsblå under vintern. Klart är bland annat att Ola Toivonen går i pension.

Djurgården var tillsammans med Hammarby de största utmanarna till SM-guldet när det började att dra ihop sig. Gemensamt för båda lagen var att de schabblade bort säkra trepoängare. För Djurgården har det framgångsrika europaäventyr tagit mycket fokus, och när de behövde poäng som mest i serien för att hänga på seriesegrarna, så gick de och förlorade tre raka matcher, exempelvis 3-0 mot Degerfors, sexpoängsmatchen mot just Häcken samt derbyförlusten mot AIK.

Även om det inte blev något SM-guld för Djurgården så är de nog nöjda med sin säsong då de vann sin grupp i ECL och gick vidare mot åttondelen.

Allsvenskans skyttekung och assistkung

Skytteligan vanns av Häckens Alexander Jeremejeff på 22 mål. Värt att nämna är att 18 av dessa gjordes fram till och med 31 juli därefter stannade målproduktionen av. Hack i häl in i slutet var Värnamos Marcus Antonsson som slutade på 21 mål.

Skytteligan 2022
Alexander Jeremejeff, Häcken – 22 mål
Marcus Antonsson, Värnamo – 21 mål
Marcus Berg, IFK Göteborg – 13 mål
Gustav Ludwigson, Hammarby – 12 mål
Isaac Kiese-Thelin, Malmö – 12 mål

Flest assist 2022
Nahir Besara, Hammarby – 11 st
Moustafa Zeidan, Sirius/Malmö – 10 st
Victor Edvardsen, Djurgården – 9 st
Magnus Eriksson, Djurgården – 9 st
Oliver Berg, Kalmar – 8 st
Mohanad Jeahze, Hammarby 8 st

Nominerade till priset årets bästa spelare och spelare

Årets bästa spelare är ett pris som delas ut varje år efter säsongen. Det bestäms av en jury bestående av ligans tränare och lagkaptener samt tv-experter och journalister. Gissningsvis blir det storslam för Häcken som haft många starka lagdelar, främst offensivt. Även Djurgården bör vinna något av priserna. På tränarfronten bör Kalmars Henrik Rydström ligga bra till som årets tränare.

Årets bästa spelare

De som är nominerade är:
Samuel Gustafson, Häcken
Alexander Jeremejeff, Häcken
Mikkel Rygaard, Häcken

Nominerade till årets unga spelare:

Yasin Ayari, AIK
Oscar Uddenäs, Häcken
Hugo Larsson, Malmö

Nominerade till årets målvakt:

Jacob Widell Zetterström, Djurgården
Warner Hahn, Göteborg
Ricardo Friedrich, Kalmar

Nominerade till årets back:

Hjalmar Ekdal, Djurgårdens
Isak Hien, Djurgårdens
Even Hovland, Häcken

Nominerade till årets mittfältare:

Samuel Gustafson, Häcken
Mikkel Rygaard, Häcken
Nahir Besara, Hammarby

Nominerade till årets forward:

Alexander Jeremejeff, Häcken
Marcus Berg, Göteborg
Marcus Antonsson, Värnamo

Årets tränare:

Per-Mathias Högmo, Häcken
Bergstrand/Lagerlöf, Djurgården
Henrik Rydström, Kalmar

Publikligan, högst publiksiffra, bäst snitt – Allsvenskan 2022

Bajen vann åter publikligan med snittet 26 372 per hemmamatch som är ett nytt rekord. Deras totala siffra var 395 586. Närmast var AIK som spelade hemmamatch i den sista omgången och kraftsamlade för att kunna bräcka Hammarby. Deras publiksnitt landade på 25 275. Här är de fem lagen med mest publik under 2022-2023.

  1. Hammarby – Totalt: 395 586 – Snitt: 26 372
  2. AIK – Totalt: 379 133 – Snitt: 25 275
  3. Djurgården – Totalt: 293 809 – Snitt: 19 587
  4. Malmö FF – Totalt: 261 156 – Snitt: 17 410
  5. IFK Göteborg – Totalt: 220 320 – Snitt: 14 688

Högsta publiksiffra 2022 i Allsvenskan

Derbyt mellan AIK och Hammarby på Friends Arena den 28 augusti lockade 45 117 personer vilket var högst åskådarantal under säsongen.

Tabellen