ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 23 Foto: Nathan Rogers | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 7

Omgång 7 står på tapeten som också den blir en helgomgång, där vi bland annat får ett rivalmöte mellan AIK och Blåvitt samt en riktig sexpoängsmatch i botten mellan Sundsvall och Degerfors.

Vi lämnar bakom oss en omgång som framförallt präglats av förluster av bottengängen samt ett kryss mellan seriens just nu bästa lag, Hammarby och Malmö FF.

Veckans omgång i Allsvenskan

Lördag 7 maj
15:00, AIK – IFK Göteborg
17:30, Malmö FF – Mjällby

Söndag 8 maj
17:30, Kalmar – Hammarby
17:30, Varberg – Sirius

Måndag 9 maj
19:00, Helsingborg – Norrköping
19:00, Sundsvall – Degerfors
19:00, Värnamo – Häcken
19:10, Elfsborg – Djurgården

Omgångens utvalda matcher

Ett härligt rivalmöte står för dörren med den fina starttiden 15:00 på lördag.

AIK kommer från en komfortabel seger på bortaplan mot Sundsvall där de vann med 2-0. Gnaget tycks bli lite förvånande när de får äran att bli det styrande laget i matcher, och det märktes även här inledningsvis. Jordan Larsson gjorde sitt första mål när han spräckte nollan i minut 46.

Blåvitt kommer från en otippad förlust mot Kalmar. Efter den glimrande seriestarten och hedersamma förlusten mot Malmö så trodde nog många att det här skulle få IFK Göteborg tillbaka på vinnarspåret, men ett 2-1-mål i 87:e minuten av Romario gjorde Blåvitt lottlösa igen. Andra raka förlusten efter en sån stark start, och det blir nog inget topplag av Blåvitt i år heller, stjärnglansen till trots.

AIK är helt klart favoriter här, och 1-0 ligger nära till hands som slutresultat.


Malmö FF – Mjällby

På lördagen tar MFF emot Mjällby, som faktiskt ligger på andra plats i tabellen.

Malmö hänger med i toppen, och viktigast var att inte förlora mot toppkonkurrenten Hammarby när de möttes på måndagen, i en rätt tråkig och antiklimatisk match som slutade 0-0, där det inte hände något speciellt, egentligen. Bajen och MFF möts förresten igen i cupfinalen som spelas om några veckor (26 maj).

Mjällby smyger med i tabellen utan att någon bryr sig, vilket är en bra sits att vara i, då topplagen kan underskatta gänget från Blekinge.

Med tanke på tabelläget så kan det tyckas vara en lite oviss match på förhand, då Mjällby gjort det bra och bland anant slagit Djurgården och Elfsborg. Detta skedde dock i inledningen och säger kanske mer om de lagen än MAIF.
Enligt oddsen är då det inget snack om vilket lag som ska ta hem segern, (1,44 på MFF i skrivande stund), och så lär resultatet med all sannolikhet även bli, då Malmö får spela på naturgräset hemma på stadion.


Sundsvall – Degerfors

Ett tidigt bottenmöte som kan avgöra säsongerna för de här två lagen, åtminstone för ett av dem.

Sundsvall har haft det kämpigt och har bara tagit 3 poäng på 6 matcher genom segern mot Kalmar på hemmaplan för några veckor sen. Nu har man en till möjlighet att plocka poäng. Efter sex omgångar så börjar det stå klart att det blir en sån där säsong för Sundsvall, där man har oddsen emot sig och får hoppas att de andra bottengängen tappar poäng, samtidigt som man får vara glad för de få man lyckas jobba hem på planen själva.

Degerfors är ett av de sämsta nykomlingarna som kommit upp i Allsvenskan på senare år och har sex förluster av sex möjliga med 2 gjorda mål och 16 insläppta, varav 6 senast mot Elfsborg.

Viktige (eller?) Nikola Djurdjic är avstängd mot Sundsvall efter att skramlat ihop 2 gula mot Elfsborg i slutminuterna. Han har ännu inte gjort något mål, så Sundsvall hade varit en bra match för honom att spräcka nollan i målprotokollet, kan man tro.

Förvänta er ingen bra fotboll, men däremot en match med mycket på spel för båda lagen, så här tidigt på säsongen.


Elfsborg – Djurgården

Omgången avslutas med Elfsborg – Djurgården på måndagskvällen. En annan mycket intressant match på förhand. Inför matchen har båda lagen samma resultat med tre vinster, ett kryss och två förluster som genererat 10 poäng. Dock kan man argumentera för att Djurgården haft ett tuffare schema än Elfsborg.

Hursomhelst, båda lagen kommer från storvinster. Elfsborg gjorde processen kort med bottengänget Degerfors i söndags, i en match som slutade 6-0 till bortalaget från Borås. Djurgården spelade hemma mot Sirius. Den matchen slutade 4-0 till DIF, men resultatet säger kanske mer om Sirius än om Djurgården, om man ska vara ärlig.

De här två lagen kom på tredje respektive fjärde plats i tabellen förra säsongen, och det avgjordes i sista omgången vilket lag som skulle hamna på tredje plats och därmed få kvala till ECL.

Värt att notera är att det kommer en inkilad match för Djurgården innan matchen mot Elfsborg. En match från omgång 16 mot Helsingborg ska spelas på torsdagen den 5:e maj.


Tabellen