Allsvenskan omgång 30 Foto: Sandro Schuh | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 30

Notera att artikeln innehåller betalda länkar

Det känns som att allsvenskan nyss började men så är nu den sista omgången här. Häcken är redan korade till segrade och klubben vinner därmed sitt första SM-guld i historien. Även Europaplatserna är spikade då Djurgården och Hammarby skickas ut för att representera Sverige i Europa Conference League. Degraderingen är även den klar, då nykomlingarna Helsingborg och Sundsvall flyttas ner till Superettan efter deras svaga insatser den här säsongen. Vad är kvar att spela om då? Äran och hedern? Nja, kvalplatsen står alltjämt på spel, och de är två matcher i veckans omgång som är många grader hetare än de övriga.

I och med att det är den sista omgången så spelas alla matcher samtidigt – söndag kl. 15.00.

Veckans omgång i Allsvenskan

Söndag 6/11
15:00 Häcken – Norrköping
15:00 Sirius – Varberg
15:00 Djurgården – Mjällby
15:00 Malmö – Degerfors
15:00 Kalmar – Sundsvall
15:00 AIK – Elfsborg
15:00 Värnamo – Göteborg
15:00 Helsingborg – Hammarby

Omgångens utvalda matcher

Malmö – Degerfors

En av få matcher med något på spel den här söndagen. Degerfors kämpar med näbbar och klor för att hålla sig kvar i allsvenskan, något de har gjort större delen av säsongen. Deras svit är imponerande då de är obesegrade på tio senaste matcherna med ett facit på 18 poäng. Malmös form jämförelsevis är fem förluster på tio senaste och elva poäng totalt.

Vad är det som står på spel här då? Jo, Degerfors ligger för närvarande på 30 poäng medan Varberg på kvalplatsen har 28 poäng och möter Sirius (läs nedan). Degerfors kan sannolikt klara sig med ett kryss här då de har bättre målskillnad.

Hur är det med Malmö då? Nja, det är väl inte så jättekul i det lägret nu. Visserligen vann de mot just Varberg senast, men det mesta är uppgivet där. Sista matchen för säsongen är också en hemmamatch så vi får anta att spelarna åtminstone inte vill skämma ut sig utan vill avsluta på ett bra sätt. Men det här är en säsong som de flesta bara vill ta slut så vi är försiktiga här.

Oavgjort i halvtid ger 2,45 i odds och vi spelar det så klart hos ComeOn!


Sirius – Varberg

Sirius hade en kämpig period med fem raka förluster och det var sånär på att de skulle bli indragna i bottenstriden. Sen piggnade de till och har sen dess gått obesegrade i sex matcher, varav två är segrar. Mot Varberg ska de vara de bättre laget.

Sirius har inget att spela för här, och det är svårt att säga hur motivationen är här. En seger och de kan ha möjlighet på plats 10 i tabellen, men det spelar ingen större roll på det stora hela.

Varberg bör vara motiverade och långt mer desperata än hemmalaget, men känslan är nästan att hallänningarna har accepterat sitt öde och kvalspel mot Öster. Varbergs form är mycket svag och fyra av fem senaste matcherna är förluster.

Vi spelar Varberg, Draw no Bet till 1,80 hos ComeOn! då de måste vara mer påkopplade än hemmalaget som inte har något att spela för.


AIK – Elfsborg

AIK kan cementera fjärdeplatsen med en seger här. De har en teoretisk (men mycket osannolik) chans att ta tredjeplatsen, men Hammarby kommer ändå ta den på grund av mycket bättre målskillnad. Gnaget hade nog gärna checkat ut och nöjt sig med fjärdeplatsen, men faktum är att Kalmar kan gå om vid seger mot Sundsvall (som är rätt sannolikt). Målskillnaden mellan AIK och Kalmar är båda +10 och Kalmar har goda möjligheter att vässa till de siffrorna, så ett kryss för AIK och en storseger för Kalmar gör att smålänningarna går om. Vilket i så fall skulle bli ett fint kvitto på Kalmars och Henrik Rydströms säsong.

Elfsborg har vind i seglen med tre raka segrar. Boråslaget har fått många att klia sig i huvudet det här året då de har haft olika skepnader under säsongen. I augusti hade de exempelvis tio raka matcher utan seger. Dessförinnan gick de tio raka obesegrade (en tredjedel av Elfsborgs matcher har slutat i oavgjort, vilket så klart spelar in). Inför omgången ligger de på sjätteplatsen med Kalmar framför sig och Malmö bakom sig.

Det kan bli en fin publiksiffra på Friends Arena då över 30 000 biljetter har sålts.

AIK har åtta segrar, fyra kryss och två förluster på deras 14 hemmamatcher den här säsongen.

Vi tror hemmaplansfördelen avgör här och AIK går segrande ur striden. Vi spelar AIK till 2,05 hos ComeOn!

Skrivet av Henrik


Tabellen