Just nu ser det ut som de historiskt satta målrekordet i NHL aldrig kommer passeras. Hur kan någon, till exempel, slå Wayne Gretsky på fingrarna som den mesta målgöraren genom tiderna? Det kan ses som omöjliga siffror producerade i en tid när ishockey såg annorlunda ut, men nu har aktiva superstjärnor som Alexander Ovechkin, den tredje mesta målskytten i NHL:s historia, börjat närma sig Wayne Gretzky och framtiden får utvisa om Capitals-ikonen har ett målrekord i sig eller inte.

Brett Hull – 741 mål

Med över 20 aktiva år i NHL är Brett Hull av många ansedd som en av de bästa målskyttarna i ishockeyns historia. Trots att många tycks ha åsikter kring hans defensiva egenskaper var han en av de svåraste motståndarna för många NHL-backar med sin sina kvaliteter i skytte, snabbhet och teknik, där hans fruktade slagskott ofta ställde till med problem för resterande lag och spelare i ligan. 

När vi sammanfattar Brett Hulls karriär kan vi göra det med siffrorna 741 mål och två Stanley Cup-bucklor (1999 med Dallas Stars & 2002 med Detroit Red Wings). Dessutom hade målskytten en otrolig säsong under 1990-91, där han producerade hela 86 mål under ett spelår, något bara Wayne Gretzky har kunnat trumfa genom tiderna. 

Med smeknamn som “The Indredible Hull” och “The Golden Brett”, var stjärnan även ansedd som en karismatisk profil på och utanför isen. Med sin frispråkighet och sina uttalande i olika diskussioner seglade han snabbt upp som en favorit bland media, där han sällan var sen med att tycka och tänka kring saker. 

Han lyckades aldrig vinna Stanley Cup med St. Loius Blues, men laget från Missouri utvecklades till “hans” lag där han satte ett stort avtryck under sina elva säsonger. Flertalet rekord inom “The Blues” franchise, en pensionerad tröja (16), en staty utanför lagets arena och den egna gatan “Brett Hull Way” uppkallad efter sig blev hans facit, visar vilket legacy målskytten har lämnat efter sig.

Jaromir Jagr – 766 mål

Det finns få som kan slå Jaromir Jagr på fingrarna när en idrottskarriär ska summeras då den tjeciska ikonen var en offensiv kraft i Europa och Nordamerika sedan slutet av 80-talet. Sedan debuten 1990 har han representerat flertalet lag och varit en avgörande spelare för samtliga, men det var i Pittsburgh Penguins som han först vann respekt från resten av ligan genom två ligatitlar med Pittsburgh (1991 & 1992) och ett genombrott i världens tuffaste hockeysammanhang. 

Jagr är dels känd för sin fömråga att göra vackra och matchavögrande mål, men det som separerar tjecken från andra fantastiska ishockeyspelare är hans mentalitet att alltid träna för att bli bättre. För varje säsong var hans målsättning att bli större och bättre, något som hans extrapass på isen och ständigt hårda arbete (det sägs att han ofta tränade med viktväst efter matcher) är ett bevis på när hans lagkamrater vilade upp sig. 

Det är svårt att identifiera någon hockeyspelare som har visat upp samma kärlek för sporten och när Jagr var på isen var det ingen som missade hans karaktäristiska stil och omänskliga vilja att vinna. Med hans inställning och professionalitet gentemot sin kropp och sporten i sig, är det föga förvånande att Jagr fortfarande spelar hockey då han undert säsongen representerat tjeckiska Kladno Knights. 

Även om poängproduktionen och kvaliteten av han som spelare minskade under senare år av karriären var han ansedd som en fantastisk mentor till yngre spelare då han alltid gick i bräschen och visade vad som gällde, något som förmodligen haft en stor påverkan på många NHL-stjärnor i dagens kontext. Visst, hans Stanley Cup-titlar kom i början av karriären, men när vi sammanfattar Jaromir Jagrs karriär kan vi göra det genom att placera honom som den fjärde bästa målskytten i NHL:s historia och Tjeckiens mest framstående spelare genom tiderna. 

Alexander Ovechkin – 780* mål

Den enda aktiva NHL-spelaren på listan, Alexander Ovechkin, har tagit Nordamerika med storm sedan han anslöt till kontinenten under 2005. Sedan dess har han bara representerat huvudstadslaget och varit Capitals trogna sedan draften, ett fenomen vi inte springer på allt för ofta i dagens idrott där ekonomi och titlar ofta prioriteras högre än lojaliteten och kärleken till en specifik klubb. För Alex Ovechkinh gav det här resultat, även om det tog ett tag, då han under 2018 vann sin första Stanley Cup-titel och cementerade sin plats som Washingtons största spelare genom tiderna. 

Vid 36 års ålder och en fortsatt pågående karriär har ryssen hamrat in 780 mål i NHL, ett målfacit som dock ser ut att stiga då den högerfattade skytten inte visar några tendenser till att sakta ner. Det är svårt att säga om Ovechkin så småningom kommer att slå Wayne Gretzkys målrekord, men i dagsläget är han den aktiva spelare med storst potential och möjlighet att bli historisk och vandra förbi vad många anser är historiens bästa hockeyspelare. 

Med sin kombination av kanske ligans bästa skott och en enorm fart, fysik och teknik, får han fortsatt både målvakterna och försvararna att se chanslösa ut på isen. När man ser hur han laddar för ett slagskott från sin karaktäristiska vänsterposition är det få som hinner reagera, och när hans precision (nästan alltid) håller samma kvalitet är det enkelt att förstå varför just Ovechkin är det främsta namnet som utmanar Wayne Gretskys rekord. 

Vid det här laget är det högst troligt att Ovechking stannar i Washington Capitals för resten av sin karriär, och med ett tungt Stanley Cup-uttåg under 2022:s slutspel kan vi förvänta oss en mer taggad Ovechkin än någonsin där han får ytterligare en säsong för att höja sina aktier i diskussionen om historiens bästa hockeyspelare. 

Gordie Howe – 801 mål

Smeknamnet “Mr.Hockey” är lika passande som det låter för Gordie Howe. Mellan 1946 och 1980 personifierade Howe ishockeyn genom att vara en notorisk målskytt i olika sammanhang under sin karriär. Howe beskrivs ofta som den mest kompletta spelaren att beträda isen då hans skott, blick för spelet och hans teknik var balanserat av lika fina egenskaper när vi diskuterar ledarskap, spelförståelse och defensivt bidragande. 

Howe spenderade stora delar av sin karriär i Detroit Red Wings där han satte ett stort avtryck under sina 25 säsonger i den röda tröjan, och där ikonen dels hann med fyra Stanley Cup-titlar, men där han också kan beskrivas som en pionjäär för den Ishockey vi ser idag. 

När Howe väl avslutade sin NHL-karriär under 1971 gjorde han det som den enda spelaren i ligans historia att delta över fem årtionden, ett rekord som nästintill är lika imponerande som hans 801 gjorda mål. Dessutom har legendaren fått ett unikt fenomen döpt efter sig, närmare bestämt “The Gordie Howe Hattrick”. Detta är när en spelare gör ett mål, står för en assist och samtidigt deltar i ett slagsmål under en och samma match, något som förmodligen inte är lika enkelt att utföra som det låter… 

Även om han var en frekvent slagskämpe på isen var det inte representativt för personen Gordie Howe som ofta beskrivs som ett föredome och en av de mest väluppfostrade spelarna i ligan. Därför måste spelarna som hamnade i slagsmål med “Mr.Hockey” nog gjort fult på isen något för att verkligen förtjäna det. 

Wayne Gretzky – 894 mål

De flesta känner till Wayne Gretzky som “The Great One”, så därför är det föga förvånande att ishockeyns största profil genom tiderna också toppar den här listan. Man skulle kunna använda sig av referensen NHL:s Michael Jordan då han var lika dominant i NHL under 80- och 90-talet som Jordan var i Chicago Bulls organisation under samma era. Siffror som befäster det här påståendet är inte bara hans enorma målrekord, utan ytterligare fyra Stanley Cup-titlar, nio MVP-utnämnelser och hela 18 All Star-matcher i bagaget. 

Gretzky besatt den unika egenskapen att alltid stå för precisa aktioner vid den perfekta timingen. Visst, med hans 894 mål kunde han göra mål när han ville, men kanadicken toppar också listan över flest NHL-assist genom tiderna. Hans unika förståelse för spelet, hans snabbhet och hans outröttliga insatser på isen är det som främst sammanfattar spelaren Wayne Gretzky, som avslutade karriären 1999 med flest mål genom historien (även om Ovechkin knappar in).

Det var främst i Edmonton Oilers som Gretzky satt sitt största avtryck då han vann fyra Stanley Cup-titlar med det klassiska laget, men han bidrog dessutom till ett ökat hockeyintresse på den amerikanska västkusten när han blev trejdad till Los Angeles Kings under 80-talet. Ytterligare bevis för Wayne Gretzkys position i historieböckerna är hur samtliga NHL-deltagare har pensionerat hans nummer 99, något som aldrig tidigare skett och något vi förmodligen inte kommer uppleva igen. 

En intressant kuriosa kring Gretzky var hans förberedelser inför match; Enligt legendaren själv var korv med bröd och en diet coke hans matchförberedande måltid, något som tydligen gav tillräckligt med energi för att vara världens bästa hockeyspelare match ut och match in. Kanske hade hans statistik och poängskörd varit ännu mer extrem om dagen fokus på kost och förberedelser anammades när Gretzky var aktiv…