När en match står och väger riktas alltid blickarna mot den mest avgörande profilen i amerikansk fotboll; Quarterbacken. Självklart har NFL-tränarna ett stort finger med i diskussionen om hur taktiken ska utföras och spelen utformas, men tillslut är det en quarterbacks ansvar att ta rätt beslut och tekniskt utföra dem med samma bravur. 

NFL-historiens främsta QB:s toppar inte bara listorna över kastade touchdowns och löpte yards, de har också en unik förmåga att ta rätt beslut vid rätt tillfälle. Den här listan riskerar att röra upp lite känslor då eran personliga favorit kanske inte finns med, men här presenteras de fem främsta spelarna som iklätt sig rollen som quarterback.

5. Drew Brees

Drew Brees stod för en stabil start av hans karriär i Chargers, men det var med Saints som han verkligen började exponera vilken fantastiskt QB han hade potential att bli. Brees var instrumental när New Orleans vann deras hittills enda Super Bowl i klubbens historia där han gjorde allt han kunde för sitt lag. 

Brees ledde statistik som antal touchdown-passningar, passade yards och antal lyckade passningar innan en viss Tom Brady klev in i handlingarna och tog över rekorden. Utöver det blev Brees utnämnd till NFL:s bästa offensiva spelare vid två tillfällen och äger fortfarande det imponerande rekordet över flest raka matcher (54) med minst en touchdown-passning. 

Drew Brees kvalitet och avtryck under sin karriär har förundrat många fans därute, vilket gör det överraskande att QB:n bara kan stoltsera med en Super Bowl-vinst under sin karriär. Ikonen valde att avsluta sin spelarkarriär under 2020 och kan sammanfattas som den bästa quarterback som spelat för Saints organisation och dessutom en femteplats på den här listan.

4. John Elway

John Elway blev trejdad som förstaval under draften 1984 av Colts, men blev direkt förflyttad till Broncos där han spenderade sina 16 säsonger i NFL. Med facit i hand var det inget superbeslut av Colts som missade en extremt skicklig quarterback som besatt både en kastarm och en mentalitet av högsta klass, något som minst sagt krävdes för bataljerna på 80-talet. 

Elway var inte bara en skicklig passare, han besatt också en atletisk förmåga som särskiljde honom från sina konkurrenter under eran han var aktiv. Med 3,407 löpte yard är han fortfarande på topp 10-listan inom den kategorin. 

Elway deltog i totalt fem Super Bowls där två av dem ledde till mästerskapstitlar och en genererade i titleln som Super Bowls mest värdefulla spelare. Elway avslutade sin karriär på ett lagom passande sätt genom att vinna sitt andra mästerskap under 1998, något som ytterligare befäst hans legacy i sportens historia. 

Idag är legendaren fortsatt aktiv i sitt Denver Broncos där han, nu 61 år gammal, opererar som som president of football för sin franchise. 

3. Joe Montana

Joe Montana eller “Joe Cool” som blev hans smeknamn var ett unikum som Quarterback under 80- och 90-talet. Som hans smeknamn bekräftar hade han förmågan att alltid steppa upp och hjälpa sitt lag när det behövdes som mest. Montanas pricksäkerhet, hans snabba beslut och hans förmåga att kliva fram när det krävdes var extra tydligt under säsongen 1984 när hans kastarm tog San Francisco till den imponerande resultatraden 18-1. 

Montana har inte bara fyra Super Bowls (av fyra ska tilläggas), han ligger också i toppen när det kommer till kastade yards (40,551) och antalet touchdown-passningar (273), och har det unika rekorded i antalet korrekta passningar utan någon interception (122 passningar över fyra matcher utan någon missad). Under 2000 blev Montana invald i NFL Pro Football Hall Of Fame vilket markerar en fantastisk NFL-karriär för “Joe Cool”.

2. Peyton Manning

Det borde vara olagligt att diskutera de bästa quarterbacksen i NFL utan att nämna Peyton Manning i samma mening. Pressen satts direkt på Manning som draftades etta under NFL:s draft 1998 där förhoppningarna på honom var enorma redan innan debuten i proffsligan var gjord. Han förväntades tidigt vinna MVP-utnämnelser, Super Bowls och sätta ett historiskt avtryck på sporten, något Manning minst sagt hann med under sin karriär. 

Det är ingen större överraskning att just Peyton Manning har etablerat sig som en av de största spelarna genom tiderna då hela hans familj andas amerikansk fotboll. Hans pappa var den gamla legenden Archie Manning och han har själv spelat mot sin egen bror Eli Manning som också hade en lyckad sejour i NFL. 

Med imponerande rekord som flest touchdown-passningar (55) och flest passade yards (5,477) under en och samma säsong kan man förstå varför just Peyton Manning är högt när historiens bästa QB diskuteras. Under sin karriär vann han sammanlagt två Super Bowls, fem MVP-utnmämnelser och en Super Bowl MVP, något som tillsammans med hans persona gör honom till en av sportens största profiler.

1. Tom Brady

Det finns få som personifierar NFL på samma sätt som eviga Tom Brady. Han kan till och med refereras till som den amerikanska fotbollens Michael Jordan då duon har visat upp samma extrema talang, framgång och vilja att bli bäst, om än i olika sammanhang. 

Det finns många aspekter som är intressanta med Tom Brady. Dels är han 44 år gammal, fortfarande aktiv, har sammanlagt sju Super Bowl-ringar (sex med New England och en med Tampa Bay) och leder de flesta statistiska parametrar för QB:s. En annan häftig anekdot med Brady är att han blev draftad som nummer 199 i draften 2000 där samtliga organisationer alltså ansåg att det fanns 198 bättre spelare än Brady under den sommaren. Det fick lagen i ligan äta upp då Brady har kapitaliserat på det här och använt det som bränsle för att bli bättre och visa sina kritiker fel. Till exempel beskrevs han som; “För smal, saknar fysisk förmåga och styrka, och blir lätt nedtacklad” i en scoutrapport, något som än idag kan skrattas åt när man ser succén som Tom Brady åstadkommit. 

I en överlag fantastisk karriär har Tom Brady däremot en sekvens som påverkat honom och hans New England Patriots, närmare bestämt “Deflategate-skandalen” under 2015, där New England och Brady valde att ta bort luft från bollarna inför en AFC Championship-match mot Colts, då Brady själv föredrog aningen mjukare fotbollar. Efter långa förhandlingar blev Brady avstängd under fyra matcher och hans Patriots fick böta en miljon dollar för och förlorade två draftval som konsekvens. Brady erkände aldrig de mjuka fotbollarna, men han accepterade NFL:s avstängning då han missade fyra matcher under 2016. 

Många kritiker påstår att Tom Brady inte hade vunnit sex Super Bowls utan det fantastiska Patriots-laget runt omkring sig, men historiens bästa QB kunde på egen hand vända och vinna matcher, något han inte minst bevisade under sin första säsong i Tampa Bay Buccaneers där han kunde titulera sig Super Bowl-vinnare efter mindre än ett år i laget. Under 2022:s slutspel blev det däremot ett tufft uttåg för Tampa Bay och Brady som fick se sig besegrade av LA Rams. 

Detta har skapat diskussioner kring legendarens fortsättning då han snart passerar 45 år, en hög ålder i vad som kan beskrivas som en extremt påfrestande sport. Visst hade det varit extremt häftigt att se Brady fortsätta för att vinna ytterligare Super Bowls, men vid det här laget kan vi bara njuta av att historiens bästa QB fortfarande är aktiv och exponerar amerikansk fotbollspropaganda som har inspirerat miljoner människor ute i världen. 

Att Tom Brady toppar den här listan behöver inga argument, speciellt inte när ni tar en titt på hans otroliga siffror under karriären: 

  • Flest vinster som quarterback – 243
  • Flest passningsförsök – 11,317
  • Flest lyckade passningar – 7,263
  • Flest touchdown-passningar – 624 
  • Flest passade yards – 84,520
  • 7 Super Bowl-mästerskap
  • 5 Super Bowl-MVP:s