Ibland behöver verksamheter och livssituationer en förändring, varför skulle det vara annorlunda för ett fotbollslag? Antagligen är det inte det. De allra flesta klubbarna, historiskt sett, har vid något tillfälle tagit in en interimtränare som tillfällig ersättare till en sparkad tränare. 

En interimtränare får alltså ansvaret när en tränare får sparken, lämnar för en annan klubb eller bara helt enkelt är avstängd, sjuk eller har någon annan personlig anledning till att inte kunna utföra sitt uppdrag fullt ut. Dessa väljs oftast med väldigt kort varsel och således är det ganska vanligt att valet faller på en redan befintlig assisterande tränare som arbetar i klubben, men det kan också vara en annan person, som oftast, har en anknytning till klubben. Det kan till exempel vara en pensionerad före detta spelare eller någon som är verksam i klubben i någon helt annan roll. 

Det är inte självklart att valet av interimtränare alltid fungerar i slutändan, men det kan många gånger hjälpa till att stabilisera ett lag som är mitt inne i en turbulent tid. Om det vill sig riktigt väl kan det rent av leda till att laget får fart på sitt spel och vinner en titel. Men det är högst ovanligt. 

Låt oss sortera ur det här och förtydliga med en lista. Här kommer de fem bästa interimtränarna som verkligen fick till en förändring när de tillfälligt tog över ett fotbollslag.

GUUS HIDDINK

Guus Hiddink var verkligen ett populärt val av interimtränare för Chelsea. Han var till och med så pass populär att de har valt honom vid två tillfällen. När Chelsea tog beslutet att sparka Luiz Felipe Scolari 2009 tog de in Guus Hiddink mellan februari-maj och fick då också direkt framgång. Guus Hiddink tog verkligen den säsongen i mål med bravur. Däremot var inte situationen helt problemfri av den anledning att Guus Hiddink samtidigt var förbundskapten för det ryska landslaget, samma ryska landslag som han ledde till semifinal i EM 2008. Men detta hindrade alltså inte honom från att acceptera jobbet som interimtränare för Chelsea. 

Hiddink vann inte bara 11 av 13 Premier League-matcher, utan han tog även hem en titel i FA-cupen under samma tid.

2015 var det sedan dags igen. Efter att José Mourinho fått sparken behövde Chelsea Hiddinks tjänster igen, denna gången i ett halvår. Igen lyckades Guus Hiddink med att skapa framgång med Chelsea. Under den här resan lyckades han till och med sätta rekordet för den längsta streaken utan förlust för en ny tränare i Premier League. Hela 12 matcher i rad utan nederlag för Guus Hiddink och Chelsea blev det. Det är bara att lyfta på hatten. 

Man kan minst sagt konstatera att Chelseas val av Guus Hiddink som interimtränare har varit med lyckat resultat två gånger om.

JUPP HEYNCKES

Som en före detta framgångsrik fotbollsspelare i Borussia Mönchengladbach på 60- och 70-talet var det ingen överraskning när Heynckes valde att bli tränare efter spelarkarriären. Det visade sig också att han skulle vara minst lika bra på att vara tränare som han var som spelare. 

Jupp Heynckes var manager för Bayern München mellan 1987-1991. Utöver detta har han dessutom varit tränare för en rad olika spanska och tyska klubbar, men han har även agerat interimtränare för Bayern München vid så många som tre olika tillfällen. Det säger mycket om attraktionskraften i hans namn. 

Heynckes tog över Bayern 2009, 2011-2013 och nu senast 2017-2018. Trots det faktum att 76-åringen har bekräftat sin pension vid flertalet gånger är det nog tryggt att säga att vi den här gången kan känna oss trygga med vetskapen om att han inte blir tränare fler gånger. Eller? 

Under hans tid som interimtränare för Bayern München vann Heynckes fyra Bundesliga-titlar, en DFB Pokal, tre DFL Supercup-titlar och en Champions League-titel. 

Minst sagt ett imponerande facit. 

HANSI FLICK

Precis som många av våra interimtränare på den här listan var även Hansi Flick en före detta fotbollsspelare i den klubb som han så småningom skulle ta över. Som en talangfull mittfältare för Bayern München under sent 80-tal vann Hansi Flick fyra Bundesliga-titlar innan han 1993 avslutade sin spelarkarriär. 

Flicks tränarkarriär började som huvudtränare för 1899 Hoffenheim, ett uppdrag som sedan följdes av en assisterande tränarroll i Red Bull Salzburg. Det hela ledde sedan till en roll som assisterande till förbundskapten Joachim Löw i det tyska landslaget. 

I juli 2019 fick Hansi Flick rollen som assisterande tränare till Niko Kovac i Bayern München. Efter en plötslig avgång för Kovac samma år fick Flick förtroendet som huvudtränare och således interimtränare. 

Hansi Flicks inträde som interimtränare gav effekt direkt då Bayern München säsongen 2019/2020 vann Bundesliga, Champions League och DFB Pokal. Kan man tänka sig en starkare inledning? Till både klubbens och supportrarnas stora besvikelse meddelade Flick sin avgång redan 2021. Detta för att ta rollen som förbundskapten för det tyska landslaget. 

Som manager för FC Bayern vann Flick totalt två Bundesliga-titlar, en DFB Pokal-titel och en Champions League-titel. Låt oss se om Hansi Flick kan upprepa sina framgångar från Bayern München tillsammans med det tyska landslaget. Då kan den tyska maskinen bli väldigt svår att stoppa framöver. 

ZINEDINE ZIDANE

Man sticker inte ut hakan om man säger att de allra flesta känner till Zinedine Zidane. Han är en av de största mittfältarna genom tiderna och listan på hans framgångar är lika lång som den är unik. I denna lista finner vi bland annat Ballon d’Or 1998, FIFA årets manliga spelare 98, 00 och 03, EM- och VM-guld med Frankrike, en Champions League-titel, en La Liga-titel och två Scudettos med Juventus. Det är återigen dags att lyfta på hatten!

Men vi ska inte heller glömma Zidanes skallning som ledde till det röda kortet i VM-finalen 2006. Med ställning 1-1 och endast tio minuter kvar av förlängningen hände den oerhört märkliga och oväntade incidenten när Zinedine Zidane skallade Marco Materazzi stenhårt i bröstet. 

Tydligen hade Materazzi sagt någonting kränkande om Zidanes syster, vilket Zidane såklart reagerade på och resten är historia. Italien vann finalen efter en straffläggning, men den som stal huvudrubrikerna och den händelse som blev förevigad i folks minnen var det som skedde mellan Zidane och Materazzi. Kvar står vi med frågan vad hade hänt om Zidane inte hade gjort som han gjorde? Skulle Zinedine Zidane ha gjort mål de sista tio minuterna eller åtminstone lett Frankrike till VM-guld i straffläggningen? Det får vi aldrig veta. 

Som interimtränare har Zidane nästan lika många utmärkelser som spelare, bortsett då från en skallning, tack och lov. Den 4:e januari 2016 tog Zinedine Zidane över Real Madrid efter att den spanska storklubben valt att sparka tränaren Rafael Benitez. Zidane lyckades vinna 2016/2017 års upplaga av Champion League bara några månader efter sin ankomst. 

Zinedine Zidane skulle tillsammans med Real Madrid uppleva flera framgångsrika turneringar. De vann ytterligare två Champions League-titlar och en La Liga-titel. Men den stora chocken kom den 31:e maj 2018 när fransmannen meddelade sin avgång. Det var en avgång som dock inte varade särskilt länge. Zidane kom tillbaka som interimtränare redan året efter och bärgade ännu en La Liga-titel för sitt Real Madrid. 

2021, den 27:e maj, meddelade Zinedine Zidane sin pension ännu en gång, men det är fortsatt oklart om beslutet kommer stå sig. Längtar han tillbaka i framtiden? Det kan vi inte veta med säkerhet. Samtidigt har Zinedine Zidane, vid endast 49 års ålder, väldigt mycket erfarenhet och kunskap inom fotbollen att erbjuda unga spelare. Faktum är att det ryktas om att Zidane är högaktuell som huvudtränare för den franska storklubben Paris Saint-Germain inför säsongen 2022/2023. Där vi idag hittar stjärnor som Lionel Messi, Neymar och Kylian Mbappé. Tanken av att se den kombinationen hos PSG är helt klart kittlande. Kanske är det precis vad PSG behöver för att äntligen vinna Champions League. 

ROBERTO DI MATTEO

Ännu ett dramatiskt tränarskifte för Chelsea var i mars 2012 när managern André Villas-Boas fick sparken och dåvarande assisterande tränaren Roberto Di Matteo blev utnämnd som interimtränare. Vid denna tidpunkt var Chelsea för långt ner i Premier League-tabellen och hade ingen möjlighet att jaga ikapp serieledande Manchester City. Däremot fanns de kvar i andra turneringar. Di Matteo har dessutom, likt många andra interimtränare, en historia som spelare i Chelsea mellan 1996-2002. Han visste alltså helt klart ett och annat om klubben han nu skulle styra som interimtränare. 

Chelsea låg under med 3-1 efter det första mötet i åttondelsfinalen mot Napoli i Champions League. Något de vände i det andra mötet genom en vinst med 4-1, vilket gjorde att de vann totalen med 5-4 och gick vidare till kvartsfinal mot Benfica. Benfica städade Chelsea sedan av relativt enkelt och man vann även mot FC Barcelona i semifinalen. Detta innebar alltså att Roberto Di Matteo hade tagit klubben till final i Champions League efter det att han fått rollen som huvudtränare mitt under brinnande säsong. 

Finalen spelades mot Bayern München. Det blev en final som var precis som man vill att den ska vara, med hög spänningsgrad och en rafflande matchbild. Matchen slutade 1-1 efter förlängning, vilket innebar att det skulle avgöras på straffsparkar. En straffsparksläggning som Chelsea gick segrande ur med 4-3, vilket innebar att Roberto Di Matteo nu har tagit klubben han en gång spelade i till en Champions League-titel som interimtränare. 

Chelsea vann även FA-cupen samma år och som ett resultat av de två stora framgångarna fick han sedan fortsatt förtroende som huvudtränare. Men det varade bara ett par månader trots de fantastiska framgångarna hans första säsong. Roberto Di Matteo fick sparken i november 2012 efter en svag säsongsinledning. Fotbollstränaryrket är sannerligen inte det tryggaste av yrken.