Den första veckan av fotbolls-VM är snart över och vi har fått se ett par riktigt intressanta öppningsmatcher i majoriteten av grupperna. I denna artikel kommer vi att gå igenom de mest intressanta höjdpunkterna och händelserna hittills i Fotbolls-VM i Qatar 2022

Bästa matcherna i VM

Football

Öppningsmatchen mellan Qatar och Ecuador var inte en av de ovannämnda intressanta matcherna. Ecuador hade kontrollen över matchen nästan rakt igenom och var det helt klart mer dominanta laget. Det är dock långt från alla matcher som gått till så. Nedan går vi igenom några av de mer intressanta matcherna.

USA vs Wales

USA United States

Under dag 2 av VM spelade USA mot Gareth Bale:s Wales. Det var en match där båda lagen kämpade hårt rakt igenom vilket höll spänningen uppe. I den 35:e minuten gjorde Weah det första målet för USA, vilket gav dom en 1-0 ledning mot Wales. 

Detta resultatet höll sig fram till den 80:e minuten. Detta även fast att båda lagen fick flertalet fina målchanser. Under den 80:e minuten blev Garet Bale tacklad i straffområdet vilket ledde till en straff – vilket han förstås tog och vilket ledde fram till att det blev lika i matchen. 1-1 blev slutresultatet, något som överraskade många.  

Argentina vs Saudiarabien

På tal om överaskningar så mötte Argentina Saudiarabien under den tredje dagen av världsmästerskapet av fotboll. Detta är en match som båda lagen kommer att minnas riktigt länge. 

Argentina

Strax innan den 10:e minuten av denna match blev tumulter i det saudiarabiska målområdet vilket ledde till straff mot Saudiarabien. Denna straff togs av Leo Messi vilket resulterade i matchens första mål.  

Under den 28:e minuten blev det mål igen för Argentina – ett mål som blev avblåst för offside efter att domaren dubbelkollat via VAR. Argentinas dominans fortsatte ända fram till slutet av den första halvleken där vi fick se flera målchanser. 

Men något hände under den andra halvleken. Inom loppet av 8 minuter efter att den andra halvleken startats, hade Saudiarabien hunnit göra 2 riktigt snygga mål mot Argentina. Detta verkade påverka det argentinska lagets självförtroende så pass att 1-2 blev slutresultatet för matchen – något som chockade hela fotbollsvärlden. 

De flesta bettingsidor har fram tills denna match erbjudit över 20 i odds om Saudiarabien vinner. Vi såg till och med en sajt med över 30 i odds. Tänk att få in den! Det är på grund av just sånt här som vi älskar betting på fotbolls-VM 2022.

Spanien vs Costa Rica

Spain

Spanien vs Costa Rica Denna match slutade i princip exakt som alla trodde. Det var en riktig målfest från början till slut där Spanien fullständigt körde över Costa Rica med hela 7-0 – varav 2 av dessa var efter den 90:e minuten. 

Med 3 mål i första halvlek och 4 mål i andra, bjöd matchen på mycket underhållning – men kanske inte alltför mycket spänning. 

Brasilien vs Serbien

Brazil

Fast att matchen slutade 2-0 mot Serbien så var detta en av de mer intressanta matcher som vi har sett under fotbolls-VM. Serbien höll sig riktigt bra mot det brasilianska laget, som verkade vara i toppform. 

Kämparglöden som serberna visade ledde fram till att denna match inte slutade som matchen mellan Spanien och Costa Rica. Men även fast att de höll emot riktigt starkt rakt igenom matchen, hann vi få se 2 riktigt fina mål – där 1 av dom antagligen är det snyggaste målet hittils i fotbolls-VM. 

Bästa överraskningarna

Cup winner

En av de största överraskningarna i detta VM, var slutresultatet mellan Argentina och Saudiarabien som vi gick igenom ovan. Men det har spelats ett par andra matcher som har gett oss överraskande resultat. 

Ett bra sådant exempel är matchen mellan Tyskland och Japan där Japan vann med 1-2. Dock ska det tilläggas att Japan är rankade det 24:e bästa laget i världen just nu (Sverige ligger på plats 25). 

Danmark mötte under tisdagen Tunisien och spelade 0-0 – en ganska så tråkig match. Fast att tunisien spelade riktigt starkt så var Danskarna det klart bättre laget – något som var ganska så uppenbart. Tunisien lyckades dock göra ett mål under matchen, ett mål som blev bortdömt för offside. 

När man trodde att man redan hade sett allt…

Football

Sist men inte minst har vi dagens match mellan Wales och Iran. Denna matchen slutade väldigt oförväntat. Wales var på flera sätt ett mer dominant lag. De hade bland annat 62% bollinnehav och 500 passningar (Iran hade 298). 

Men i antalet skott och skott på mål så dominerade Iran med 21 skott totalt, varav 6 av dessa var skott på mål – där Wales hade hälften så många på båda. Under den 90:e minuten var resultatet av matchen fortfarande 0-0. 

Matchen blev förlängd med 9 minuter. Ett par minuter in i förlängningen sköt iranske Chesmi in ett riktigt snyggt mål från utanför målområdet – vilket följdes upp 3 minuter senare av Razaeian med ett nästan lika snyggt mål. 0-2 totalt. 

Qatar – Kontroverser kring FIFA och Qatar

Det har rådit otroligt många kontroverser kring FIFA och Qatar, något som fortsätter bli allt mer uppmärksammat. Kritiken som riktats mot såväl FIFA som Qatar handlar om de mutor som vi idag känner till och som har mottagits av beslutsfattare inom FIFA. 

Mänskliga rättigheter är något som Qatar verkar vara riktigt dåliga på. Lite eller inga rättigheter för kvinnor, homosexuella, och ett land präglat med rasism – det är ingen trevlig kombination. Dessutom har inte Qatar ett alltför trevligt klimat att spela fotboll i. 

Det är inte så konstigt att så många har valt att delvis, eller helt bojkotta fotbolls-VM i protest och det är riktigt tråkigt att det är vi fotbollsintresserade som får ta den smällen. 

Första Fotbolls-VM utan öl och alkohol-servering 

Som om det inte vore nog, är detta fotbolls-VM det första världsmästerskapet där alkohol inte kommer att serveras. Detta fast att Qatar initiellt lovat FIFA (och besökare) att de skulle göra ett undantag för detta. 

Artister som bojkottat fotbolls-VM i Qatar

Football

Det är dock inte bara fotbolls-tittare som har bojkottat VM. Allt mer kändisar och artister har även valt att gå detta spår. Några av de artister som gått så långt att de vägrat uppträda under VM är: Dua Lipa, Shakira och Rod Stewart. 

Fast att flera artister valt att bojkotta VM, har flera andra sagt ja. Bland dessa hittar vi: Robbie Williams, Black Eyed Peas, Sean Paul och Nicki Minaj.  

Tomma platser på läktarna

Kontroverserna tar förstås inte slut här. Siffrorna som Qatar har visat gällande antalet supportrar under matcherna är siffror som verkar vara överdrivna. Vi går igenom ett par exempel nedan: 

  • Qatar vs Ecuador: Qatar sa att 67 372 personer varit på denna match, fast att Al Bayt-arenan endast kan ryma 60 000. 
  • England vs Iran: 45 334 rapporterat. Khalifas Internationella arena kan endast rymma 40 000.

De flesta matcher och arenor är rapporterade på liknande vis. Det har dessutom cirkulerat en hel del videos på hur stora delar av läktarna står tomma. Så vi själva väljer att ta Qatars data med en näve salt. 

Fansen och supportrarna

Fans kommer alltid att vara fans. Så är det bara. Även fast det råder ett gängfull med kontroverser och även fast man inte ens får dricka öl, så kommer fans att dyka upp. Men det är helt klart mindre på läktarna än vad det brukar vara. 

Jämfört exempelvis med VM i Brasilien 2014. Fast att klimatet var riktigt varmt där med och det låg långt borta så letade sig fansen ändå dit. Även där fanns det en hel del kontroverser och vissa fans valde att bojkotta även det världsmästerskapet. 

Skillnaden är dock att man under 2014 inte märkte av detta på läktarna – som var fullsmockade då. Vi får se hur det går fram mot de senare bitarna av mästerskapet och om bojkottningen i Qatar känns av hela vägen.