Även om det kanske aldrig blev särskilt stort i Sverige så har futsal tappat i status internationellt sedan sporten var som störst. Numera så är det mestadels föredettingar som är med och tävlar.

I vår artikel så blickar vi tillbaka mot futsals svunna dagar. Vi minns då sporten stod i sitt zenit, dess mest spännande ögonblick och tar en titt på sportens utveckling som en gång i tiden hade en inte obetydlig publik, framförallt i Tyskland.

Futsal i Tyskland: Ursprunget

De första turneringarna hölls i Berlin år 1971 och i Essen 1972. Ursprungligen var sporten framförallt populär bland amatörspelare, men fotbollsklubbar ända uppe i Bundesliga fattade snabbt tycke för sporten och började spela futsal under vinteruppehållet för att hålla igång sina spelare.

På grund av att alltfler högprofilerade spelare började spela så snappade tyska TV-kanaler upp sporten som började sändas under 1980-talet. Medan publiken inte kunde följa Bundesliga under uppehållet så fanns det också en stor potentiell publik vars sug för fotboll inte upphörde under vintern. Detta gjorde att futsal kunde blomstra som en ny och fräsch tappning på fotboll som innehöll mycket teknik och många mål. Atmosfären var långt mer familjär och publiken satt nära inpå.

DFB-cupen i futsal: Futsals egna Bundesliga?

År 1988 så drog det tyska fotbollsförbundet igång en cup för hela landet. Finalen skulle hållas i Frankfurt och lag över hela landet kunde kvalificera sig genom 18 olika deltävlingar. På grund av det stora antalet turneringar så kunde supportrar få chansen att se sina förebilder på futsalplan nästan dagligen. Vinnaren av den första upplagan av cupen var ett lag som kallas för Bayer Uerdingen som slog Eintracht Frankfurt med 5-3 i finalen.

Utöver huvudarenorna de stora städerna såsom Frankfurt, Stuttgart, Dortmund, München och Bremen så hölls det regelbundet turneringar över hela landet.

1998 så reformerades dock systemet av det tyska fotbollsförbundet. Prispengarna ökade medan antalet turneringar minskade och dagens DFB-cup föddes.

Kultens fall

I och med de ökade ekonomiska incitamenten och den relativt korta säsongen så ökade också allvaret i sporten bland de starkare klubbarna. Det var numera en prestigefylld titel att vinna och flera klubbar var beredda att satsa.

Men det innebar också att den lite mer avslappnade stämningen som låg till grund för futsals snabbt ökande popularitet försvann bit för bit. Futsal blev snabbt mer strategiskt och strukturerat vilket gjorde att det snabbt blev mycket färre mål i en genomsnittlig match. Dessutom så började Bundesligaklubbarna skicka fler och fler reserver istället på grund av att skaderisken bedömdes för hög och på så sätt försvann även möjligheten för publiken att få se sina förebilder på nära håll.

Sakta men säkert så tappade sporten sin attraktionskraft och den sista turneringen i DFB-cupen i futsal hölls år 2001. Borussia Dortmund skrevs därmed in i historieböckerna som de mesta mästarna.

Futsal med före detta proffs

För första gången någonsin så var det inget lag från Bundesliga som ställde upp i en turnering under säsongen 2015/16. Det, om något, var ett tydligt tecken på att futsal förmodligen kommer att läggas på historiens sophög.

Den är dock ännu inte helt död ännu. Istället har sporten tagit en ny riktning med mer traditionella lag där många tidigare fotbollsproffs är med och spelar. Kvaliteten har definitivt blivit sämre, men lättheten som fanns i början av sporten har börjat komma tillbaka. Så smått så har några turneringar börjat etablera sig igen med framgång.