Det finns mängder med spännande fotbollsderbyn ute i Europa och vi har valt att titta närmare på några av de hetaste som fotbollsvärlden har att erbjuda.

Celtic mot Rangers

De två klubbarna utgör vad som brukar kallas Old Firm i skotsk fotboll och det är dessa båda Glasgowklubbar som har dominerat den inhemska ligan i otaliga år. När dessa derbyn i stort sett alltid spelar en väldigt viktig roll i titelstriden dessutom så är det som upplagt för ett hett derby. 

Det är svårt att överdriva hur djupt rotat detta derby är i skotsk kultur och de både religiösa samt politiska aspekter som har spelat in i varför det är så pass heta känslor i denna rivalitet som har hållit i sig sedan slutet av 1800-talet.

Dessa båda klubbar har totalt 107 skotska ligatitlar mellan sig och mötet lagen emellan är en självklar höjdpunkt i den fotbollskalendern varje säsong.

Arsenal mot Tottenham

The North London derby är Premier Leagues kanske mest passionerade stadsderby mellan två klubbar som generellt sett ofta har varit rätt jämbördiga. London har väldigt många lag högt upp i divisionerna, men när det kommer till rivalitet så är det bara detta och West Ham mot Millwall som är värda att nämna i sådana här sammanhang.

Dessa två klubbar mötte varandra för första gången år 1887 och en rivalitet som sträcker sig över hundra år växte fram ett par decennier senare. Arsenal har historiskt sett varit den klart mer framgångsrika klubben med 13 ligatitlar jämfört med Tottenhams två, men i dagsläget så är det en ganska jämn maktbalans där båda klubbarna tävlar om samma placeringar i ligaspelet. 

Båda supporterskarorna anser såklart varandra som deras främsta rivaler och det finns ett värde i sig att åtminstone sluta högre upp i tabellen än sina motståndare, oavsett hur säsongen går.

Roma mot Lazio

Romderbyt, även känt som Derby della Capitale, mellan Roma och Lazio är på många sätt det mest passionerade i Italien och i förlängningen även i fotbollsvärlden. Dessa två lag har en bitter rivalitet som snart firar hundra år och derbyt har genom åren varit förknippade fantastisk inramning, men tyvärr också våldsamheter och upplopp.

Båda lagen hävdar starkt att de är den rättmätiga representanten av Rom, Lazio på grund av att de bildats nära tre decennier tidigare i staden och Roma för att de har stadens färger och klart fler supportrar inne i själva staden. Dessa båda lagens supporterskaror är i första hand begränsade till just Rom och dess kringliggande områden, till skillnad från storklubbarna i norr. Varken Lazio eller Roma har åtnjutit särskilt stora framgångar historiskt och hara bara fem ligatitlar mellan dem totalt.

Då båda lagen generellt sett har varit precis under toppen så har mycket fokus istället legat på att bli bäst i staden och i avsaknad av viktiga matcher med titlar på spel så har derbyt istället fått en liknande känsla. Kopplat med politiska förtecken där Lazio generellt sett har stått till höger och Roma till vänster så har derbyt fått alla ingredienser för en glödhet rivalitet.

Milan mot Inter

Milanoderbyt, eller Derby della Madonnina som det också kallas, har en helt annan karaktär än det tidigare nämnda Romderbyt. Även om Inter traditionellt sett har stått till höger och Milan till vänster politiskt så har derbyt inte direkt präglats av politiska eller religiösa skillnader såsom många passionerade derbyn har gjort historiskt.

Derbyt mellan Milan och Inter har en lite mer vänskaplig karaktär och fokus har primärt legat på det sportsliga planet där dessa två klubbar så gott som alltid har tillhört eliten både i Italien och internationellt sett. Alla de superstjärnor som har spelat i någon av dessa två klubbar genom historien är en lista svår att matcha och båda klubbarna är ständigt på jakt efter att överträffa den andre.

Derbyn dessa klubbar emellan är en fotbollsfest och en fröjd för ögat. De båda klubbarna delar det massiva San Siro (eller Giuseppe Meazza) och vi som åskådare får ofta se imponerande tifon inför matchen och får njuta av vacker fotboll med en fantastisk inramning.

Röda Stjärnan mot FK Partizan

Dessa två klubbar är kanske långt ifrån några internationella toppklubbar, men de är de två största klubbarna i Serbien och har en våldsam rivalitet gentemot varandra. Båda är från huvudstaden Belgrad och derbyt mellan de båda brukar kallas för det eviga derbyt.

De båda klubbarna skapades år 1945 efter andra världskriget i det då kommunistiska Jugoslavien och politiken har alltid spelat en viktig roll för dessa bittra rivaler. Röda Stjärnan bildades av Jugoslaviens kommunistförbund och FK Partizan bildades i sin tur av den Jugoslaviska folkarmén och båda kommer från de militanta grupper som motsatte sig axelmakternas ockupation under kriget. Senare kom derbyt att representera en politisk maktkamp inom landet.

Som mest så har det varit hela 108 000 åskådare på detta derbyt i en match år 2009. Derbyt sträcker sig också över i andra sporter såsom basket och handboll, men fotbollen är störst och viktigast. Stora framgångar för båda lagen och massiva supporterskaror blandat med politik har gjort detta till ett av mest passionerade men tyvärr också våldsamma derbyn i Europa.