Fem stycken Premier League-spelare som numera är skådespelare!

Det finns en tid i alla fotbollsspelares liv där de känner att slutet är nära, man bestämmer sig för att hänga upp skorna i björken för sista gången. Vissa väljer en fortsatt bana inom fotbollen. Det kan vara som kommentator eller analytiker. Vissa väljer att satsa på en karriär som tränare, andra väljer att njuta av allt hårt arbete och njuta av det goda livet ett tag. Sen finns det också de före detta proffsen som inte riktigt kan släppa rampljuset, och som försöker sig på en karriär som skådespelare.

Som du snart kommer att upptäcka, har många pensionerade fotbollsspelare testat vingarna som skådespelare i TV eller på bioduken med blandade resultat. Friskt vågat, hälften vunnet som man brukar säga. Vi vill redan nu hylla de före detta fotbollsstjärnorna som inte riktigt kvalar in på listan, för sina fina försök. Glenn Hoddle i “The Masked Singer”, David James i “Strictly Come Dancing”, Pele i “Escape the Victory” och även Neymars inhopp i “XXX: Return of Xander Cage”.

Spänn fast säkerhetsbältena och gör er redo för att spana in dessa fotbollsspelare som medverkat i storfilmer. Här har du fem pensionerade Premier League-spelare som satsade på skådespelarkarriären efter livet på fotbollsplanen.

5. Stan Collymore

Ingen förväntade sig att se Stan Collymore uppträda som Sharon Stones dejt i “Basic Instinct 2”, framförallt inte Stan själv. Men så blev fallet. Trots att skådespeleriet i sig mest handlade om att gestalta en full/drogad passagerare i en bil medan Stone slirade runt som en galning. (Behövde Stan verkligen spela då?). Hur som helst var det en välkommen överraskning för alla som älskar både fotboll och Basic Instinct. Dessvärre blev detta Stan Collymores sista och enda insats på vita duken.

4. Ian Wright

Utöver tiden han spenderade som fotbollsproffs i Arsenal och i det engelska landslaget, minns säkert många Ian Wright för hans insatser i reality-TV. Wright har programlett flertalet serier, bland annat “Top of the Pops”, “Friday Nights All Wright”, “They Think It’s All Over” och nu senast “Moneyball”.

För ett par år sedan deltog Wright i 2019 års upplaga av I’m A Celebrity…Get Me Out Of Here!”. Något som fick honom att nå nya höjder i sitt kändisskap inom TV och film. Det kanske inte är skådespeleri i dess rätta bemärkelse, men Wright besitter en charm framför kameran som gör det svårt för oss att bortse från hans insatser, och därmed hålla honom utanför denna lista.

3. Eric Cantona

En av två Manchester United-legendarer som har tagit steget från fotbollsspelare till skådespelare. Cantonas första stora roll var som franske ambassadören Paul de Foix, 1998 i det biografiska dramat, “Elizabeth”. Cantonas väg från planen till filmduken har mestadels skett inom franska filmer, men i närtid kunde vi 2014 se fransmannen i den actionfyllda westernfilmen “The Salvation”. I filmen “Looking For Eric” fick vi se en mer känslosam version av Cantona när han spelar sig själv som rådgivare till en besatt supporter.

2. David Beckham

Okej, David kanske inte är nära att kamma hem en Oscarsstatyett men skådespelarkarriären har hittills varit fin. Han har dykt upp föreställandes sig själv i flertalet TV-program och filmer (konstigt nog inte i “Bend it Like Beckham” men då av schemamässiga skäl). Beckham syntes nyligen i actionrullen från 2017, “King Arthur: Legend of the Sword.”

En av rollerna som till och med har namngivits, Trigger, gav Beckham flertalet dialoger. Kombinerat med proteser för att få honom att se medeltida ut, men fortfarande löjligt stilig. Becks är också bra vän med regissören Guy Ritchie och kontakter är alltid fördelaktigt, eller hur? Han har varit med i Ritchies film “The Man from U.N.C.L.E” i den minsta utav statistroller.

En utav Beckhams bästa insatser gjorde han i ett Youtube-prank med i James Corden 2019. David hade själv ingen aning om att han blev filmad förvisso, men hans reaktion är guld värd. Beckham åkte till Los Angeles för att besöka sitt gamla lags hemmaplan. Väl på plats skulle en staty av honom själv få se solljuset för första gången. Corden byter ut statyn mot en fasansfullt ful kopia och väntar in Beckhams reaktion. Någonting som David försöker hålla igen på som den gentleman han är. Ett måste att se!

Det var även roligt att se Hollywood-stjärnan Ryan Reynolds ha skoj med Becks i en reklamfilm för “Deadpool 2”. Reynolds besöker Beckhams hem för att be om ursäkt att han gjort narr av Davids smått gälla stämma.

David försäkrar folk om att skådespelarkarriären mest är för skojs skull, han berättade för ABC News 2015: “Jag trodde aldrig, aldrig att jag skulle bli skådespelare. Folk har börjat prata om min nya ‘skådespelarkarriär’. Det är inte mitt nya jobb, bara någonting som jag hamnat i som jag tycker är roligt”. Becks har inte synts på bioduken sen “King Arthur”, men vi skulle inte tacka nej till mer tid i rampljuset för Manchester Uniteds och Real Madrids tidigare superstjärna.

1. Vinnie Jones

Trots sin gedigna karriär som fotbollsproffs i klubbar som Leeds, Chelsea och kanske framförallt Wimbledon, så är det numera svårt att se Vinnie Jones som något annat än skådespelare.

Efter att ha lagt skorna på hyllan 1998 var det inte snack om att ta en välförtjänt paus. Vinnie sågs i stället genast i Guy Ritchies dramakomedi “Lock, Stock, and Two Smoking Barrels” där han spelade rollen som den hårdkokta Big Chris. Jones gjorde genast succé och Guy gav honom omedelbart en ny roll som Bullet-Tooth Tony i den minst lika sevärda filmen “Snatch” från 2000.

Och om det undgått någon, Guy Ritchie älskar verkligen fotbollsspelare som tar steget över till skådespelare. Vinnie Jones sågs efter det i mindre Hollywood-filmer med fler roller som tuffing, bland annat: “Gone in 60 Seconds” (2000), “Swordfish” (2001) och “EuroTrip” (2004). Hur som helst var det i sin roll som The Juggernaut i “X-Men: The Last Stand” från 2006 som folk verkligen började ifrågasätta Jones insatser som skådespelare. Medan karaktären var… Okej, det var kanske lite överdrivet att se Jones stå och vråla ut det kända citatet “I’m the Juggernaut, bitch!”

Jones har enligt rapporter också arbetat hårt för att bli av med sin Cockneydialekt när han övergick till amerikanska filmer, men hade det inte varit konstigt att höra Jones prata som Hugh Grant? För att vara helt ärlig så pratar han sällan i sina Hollywood-roller, men Cockneydialekten funkade för Michael Caine, eller hur?

En liten notis måste också noteras för Vinnie Jones medverkan i WWE Capital Carnage 1998, där vi fick se fotbollsspelaren och skådespelaren kliva ut till storartade applåder, vråla och slänga iväg en annan brottare ur ringen för att sedan få syna det röda kortet av domaren och vandra tillbaka genom tunneln han kom ut ifrån. En kort men fin wrestling-karriär för en person som var känd för sitt aggressiva spel redan på fotbollsplanen.

Sen dess har Vinnie Jones spelat i flera mindre påkostade filmer, och även deltagit i realityserier så som “Big Brother” och “Masked Singer”. Men det kommer alltid att vara de tidiga rollerna i brittiska actionkomedier vi kommer att minnas Vinnie ifrån. Vi håller tummarna för att Guy Ritchie ger Jones ytterligare chanser som en hårdkokt karaktär i en av sina filmer inom en snar framtid.