Ballon d’Or är ett mycket eftertraktat pris för varje fotbollsspelare. Eftersom fotboll som bekant är en lagsport så är naturligtvis de titlar man vinner med klubblaget eller landslaget viktigast. Att få vinna Champions League eller VM står helt i en klass för sig.

Men individuella utmärkelser finns såklart också och där finns det ingen mer prestigefylld än just Ballon d’Or.

Ballon d’Ors historia

Priset kom till år 1956 av fotbollsmagasinet France Football, vilket förklarar det franska namnet. Ballon d’Or har en lång historia och priset har genomgått en del förändringar sedan det först kom till.

Fram till 2006 så var det till exempel uteslutade sportjournalister som fick vara med och rösta om vinnaren av priset. Men sedan dess så har det även utvidgats till att förbundskaptener och kaptener i landslag har fått vara med och rösta.

Att en spelare som Pelé aldrig har vunnit Ballon d’Or kan framstå som underligt, men förklaringen går att hitta i det tidigare regelverket. Fram till 1994 var priset nämligen begränsat till europeiska spelare. 

En annan intressant fakta är att priset mellan 2010 och 2015 också var sammanslaget med FIFA World Player-priset. I dagsläget så är det ingen svensk som någonsin har vunnit priset. Förhoppningsvis så blir det ändring på det i framtiden.

Fler än en Ballon d’Or

Det finns naturligtvis många spelare som har mottagit priset under alla år, men det är endast ett fåtal som har fått ta emot det fler än en gång. Vi tar en kik på vilka dessa spelare är.

6.= Karl-Heinz Rummenigge – 2

Han är en av den tyska fotbollshistoriens absolut bästa anfallare tillsammans med Gerd Müller. Han är naturligtvis mest ihågkommen för sin tid i Bayern München där han spelade under elva säsonger och vann två Bundesliga-titlar, två Europacuper och två inhemska cuper. Han blev skyttekung i Bundesliga vid tre tillfällen.

Med Västtyskland så vann han EM år 1980. Han tillbringade också tre år av karriären i Inter innan han tillslut lade av efter en period i schweiziska Servette.

6.= Alfredo Di Stéfano – 2

Di Stéfano föddes i Argentina men kom att spela för det spanska landslaget under hans karriär. Han var en av 50-talet och 60-talets största anfallare. Under hans tidiga karriär så spelade han i Argentina och Colombia, men flyttade sedan till Real Madrid där han gjorde över 300 mål och vann Europacupen hela fem gånger i rad.

Än idag så delar han faktiskt rekordet i Real Madrid för flest antal gjorda mål mot Barcelona (18) med Cristiano Ronaldo (mer om honom senare).

6.= Kevin Keegan – 2

Denna högerytter var en av såväl engelsk som europeisk fotbolls största profiler under 70-talet. Han tillbringade majoriteten av sin karriär i England och framförallt Liverpool där han vann ligan tre gånger, Europacupen en gång och UEFA-cupen två gånger.

Det anmärkningsvärda är dock att han vann sina två Ballon d’Or under tiden han spelade i tyska HSV, där han inte alls lyckades nå samma framgångar. Den enda gången han var nära en internationell titel var då HSV förlorade Europacupfinalen mot Nottingham Forest.

6.= Ronaldo – 2

Brasilianaren som gick under smeknamnet “il Fenomeno” är en av de absolut främsta fotbollsspelarna genom tiderna. Han lär, trots sina allvarliga skador under karriären, gå till historien som en av de bästa. Hans unika talang var väldigt tydlig även i unga år och som 17-åring så lämnade han sitt Brasilien för att spela i holländska PSV.

Hans otroliga fart och fantastiska bollhantering var en livsfarlig cocktail för motståndarna. Han var inte heller rädd för att spela för rivaler till sina tidigare klubbar och hann spela för både Barcelona och Real Madrid, samt Inter och Milan under sin karriär. Ronaldo gjorde totalt fler än 400 mål och vann Ballon d’Or år 1997 och 2002.

6.= Franz Beckenbauer – 2

Av många ansedd att vara den första moderna försvararen. Han spenderade stora delar av sin karriär i Bayern München, där han naturligtvis åtnjöt stora framgångar.

Han saknar ingenting i sitt troféskåp: fem tyska ligatitlar, europeiska troféer och Interkontinentalcupen. Han vann Ballon d’Or år 1972 och 1975.

3.= Marco van Basten – 3

“Svanen från Utrecht” är en av de mest talangfulla men oturliga fotbollsspelarna genom tiderna. Trots att han fick lämna rampljuset redan som 28-åring så var det gott om tid för Marco van Basten att skriva in sig i historieböckerna.

Genombrottet kom i Ajax, men sedan bar det av till Milan där han vann allt som går att vinna. Utöver det så vann han också EM med det holländska landslaget 1988. Där gjorde han ett av de mest välkända målen någonsin i finalen mot Sovjetunionen där han på volley gjorde ett fantastiskt mål ur en snäv vinkel.

Marco van Basten vann Ballon d’Or år 1988, 1989 och 1992.

3.= Michel Platini – 3

Fransmannen Michel Platini tillbringade karriären i tre olika klubbar. Det var Nancy, Saint-Étienne och naturligtvis Juventus, där han vann två italienska ligatitlar, blev Europacupmästare och vann Interkontinentala cupen en gång var.

Han huserade på det offensiva mittfältet där han bidrog med ett stort antal mål. Platini vann Ballon d’Or 1983, 1984 och 1985. Han vann även EM med Frankrike år 1984.

3.= Johan Cruyff – 3

Det är inte helt lätt att fastställa Johan Cruyffs position på planen under tiden han spelade i Ajax och i det holländska landslaget. Det var en tid då den holländska totalfotbollen härskade och han dök upp lite varstans på planen och briljerade.

Med sitt Ajax vann han sex inhemska titlar, tre Europacuper och den Interkontinentala cupen en gång. Själv vann han dessutom Ballon d’Or vid 1971, 1973 och 1974.

Han fortsatte sedan karriären i Barcelona där den stadiga strömmen av mål och segrar inte upphörde förrän han tillslut avslutade sin karriär i USA.

2. Cristiano Ronaldo – 5

Han är prototypen av den moderna fotbollsspelaren. Han har en fantastisk fart, fysik och bollkontroll och är så nära en komplett anfallare som det går att bli. Han är närmast ostoppbar i offensiven och gör mål på löpande band oavsett om det är för klubblaget eller i landslagssammanhang.

Cristiano Ronaldo startade sin karriär i Sporting CP innan det bar av till Manchester United där han var inhämtad som ersättare till självaste David Beckham. Här gjorde han ett en uppsjö mål från sin position på högerkanten.

Därefter betalade Real Madrid hiskeliga summor för att ta hans tjänster till den spanska huvudstaden där hans målskörd och antal troféer är svårt att matcha historiskt. Han har hunnit med med att vinna hela fem Ballon d’Or under åren 2008, 2013, 2014, 2016 och 2017 och har utöver det även hunnit vinna EM med sitt Portugal år 2016.

Den enda som kan matcha Ronaldos meritlista är såklart hans stora samtida rival Lionel Messi. De båda har väldigt olika fysik, men är bägge fotbollsfenomen när det kommer till att göra mål.

Messi blev värvad av Barcelona redan som 13-åring och tog med sig hela familjen från Argentina till Katalonien. Han är som sagt inte alls byggd som Ronaldo, men det ska man inte låta sig luras av. Messi är alltjämt en robust spelare som levererar på en magisk nivå.

Det skulle nästan behövas en ny artikel för att lista alla Messis troféer så vi nöjer oss helt enkelt med att lista de gånger han vunnit Ballon d’Or. Argentinaren har kammat hem det åtråvärda priset sju gånger om år 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 och 2021.