NBA har alltid varit och förbli världens bästa liga, åtminstone när det gäller basket. Därför är det inte helt överraskande att det är här vi hittar de största spelarna i sportens historia. Det är alltid svårt att jämföra spelare från olika eror då man har spelat under olika förutsättningar. Vi har dock gjort ett försök att sammanställa en lista på ligans tio största legendarer.

10. Jerry West

Alla NBA-älskare har sett Jerry West. Med sett menar vi att han pryder den loggan som NBA använder i alla sammanhang. Trots att han anses vara en av ligans bästa playmakers genom tiderna snittade han trots det även 27 poäng per match under sin karriär. Han fick smeknamnet “Mr Clutch” på grund av hans förmåga att kliva fram när det drog ihop sig i matcherna och skulle avgöras.

9. Julius Erving

Enligt många en spelare som banade väg för senare storheter som Michael Jordan. Julius Erving, eller “Dr.J” som han även kallades var en av spelarna som mötte över två meter som först visade prov på teknisk skicklighet. Tills dess var det främst kortare guards som hade visat den typen av kvalité. Han är dock främst känd för sina dunkar som många än idag anser vara bättre än någon annan spelares därefter.

8. Larry Bird

Snackar man NBA och dess historia är det omöjligt att inte nämna den rivaliteten som finns mellan Boston Celtics och Los Angeles Lakers. Den nådde sin höjd under 80-talet när Larry Bird spelade för Celtics och Johnson spelade för Lakers. Den förstnämnda var en av ligans mest mångsidiga spelare genom tiderna. Hans skytte som var effektivt från alla delar av banan hade varit av absoluta toppklass än idag.

7. Bill Russell

Bill Russells NBA-karriär tog sin början redan 1959 när han debuterade för Boston Celtics, ett lag han skulle tillbringa hela sin karriär i. Än idag är hans 13 mästerskapstitlar rekord för en enskild spelare vilket ger honom en given plats på listan. Han vann två av dessa i en roll som spelande tränare vilket gör det hela än mer spektakulärt. Russell blev ligans MVP fem gånger och gjorde tolv matcher som All-Star.

6. Magic Johnson

206 cm lång var Earvin “Magic” Johnson en ovanligt lång point guard, något som kan tänkas skulle påverka snabbheten och skickligheten en spelfördelare väntas ha. Trots detta är Magic den spel med flest assist per match genom historiens gång i NBA med 11,2 assist per match. Han var den ena halvan av rivaliteten mellan Lakers och Celtics med Larry Bird i laget och vann fem titlar under sin karriär.

5. Kobe Bryant

Till skillnaden från Magic Johnson var Kobe Bryant prototypen av den moderna point guard-spelaren. Han var explosiv och en renodlad poänggörare vilket över 33 000 poäng under karriären vittnar om. Det som medspelare och motståndare främst pekar på är Bryants vilja att vinna matcher och hur det visade sig i hans engagemang.

4. Wilt Chamberlain

Wilt Chamberlain är sett till antalet rekord när det kommer till poäng den absolut största. Han spelade dock under en era då det inte finns mängder av TV-bilder att kolla tillbaka på. Flera av hans rekord gäller än idag. Bland annat gjorde han under en match 1962 100 poäng i en och samma match, 19 mer än tvåan på den listan som är ovan nämnda Kobe Bryant. Han har även plockat ner 55 returer i en och samma match.

3. Kareem Abdul-Jabbar

Som den spelare som totalt har gjort flest poäng genom NBA-historien hittar vi Kareem Abdul-Jabbar. När karriären var över hade han nått upp till 38 387 poäng. Abdul-Jabbar var en center som utöver att han var ostoppbar i offensiven även var en defensivt skicklig sådan. Han inledde sin karriär i Milwaukee Bucks innan han spelade 14 säsonger i Los Angeles Lakers där han vann fem av totalt sex mästerskap. Med sina sex MVP-titlar är han den som vunnit utmärkelsen flest gånger.

2. LeBron James

Trots att han fortfarande är en aktiv spelare är merparten av basketälskare där ute eniga om att LeBron James är bland de bästa i sportens historia. Han har en förmåga att göra sina medspelare bättre samtidigt som han själv presterar på absolut högsta nivå. James har vunnit fyra NBA-titlar med tre olika lag, den senaste 2020 med Los Angeles Lakers. Han närmar sig också sakta men säkert Kareem Abdul-Jabbar på listan över flest poäng i karriären där han just nu är cirka 1500 poäng bakom.

1. Michael Jordan

Det är ganska självklart vem som tar hem förstaplatsen. Med ord endast är det svårt att beskriva den fantastiska karriär som Michael Jordan hade. I Chicago Bulls tog han sex raka mästerskap som aktiv spelare och snittade på över 1000 matcher över 30 poäng per match. Utöver en offensiv superkraft var Jordan även en defensivt stark spelare som likt LeBron James höjde sina lagkamrater.