De bästa filmerna som skapats genom historien handlar inte bara om superhjältar, magiska ringar och om hur dinousarier åtteruppstår, utan också om hur människor har satt ett påtagligt avtryck på oss. Istället är hjältarna ofta vanliga personer som stöter på hinder och trubbel på vägen till deras utsatta målsättning, och det är nog därför vi älskar sportfilmer så mycket som vi gör. Dessutom adderas något speciellt till underhållningsvärdet när många av historiens idrottsfilmer är baserade på verkliga händelser, eller hur? 

Sportfilmer påminner oss om våra mest naturliga och simpla mål – som att exponera sin talang för människor eller att bevisa sina kritiker fel – och dessa mänskliga faktorer gör att sportfilmer ofta är ett bra val för filmtittare som vill ta en paus från fantasy eller sci-fi-världen. 

Historiskt har vi sett många känslosamma, spännande och inspirerande sportfilmer som satt avtryck på oss, vilket gör att den här listan kommer presentera de tio bästa filmerna om verkliga idrottshändelser som inte får missas.

Cool runnings

Jamaica och idrotten bob är kanske inte de mest förknippade fenomenen, vilket gör att ni inte får missa filmen Cool Runnings. Det är den perfekta kombinationen av komedi, action och drama, där filmen berättar historien om hur fyra jamaicanska bob-åkare deltog i vinter-OS 1988 och satte ett speciellt avtryck i ett ovanligt sammanhang för kvartetten. Filmen från 1993 kommer garantera känslor där risken för gråt och tårar under filmens gång mins sagt är överhängande. 

Visserligen skiljer sig filmen en hel del från den verkliga historien, men ärligt, vem bryr sig? För Disney har skapat en film full av själ och inspiration där filmen borde uppskattas för den hjärtvärmande berättelse det är. Dessutom får vi se fyra skådespelararinsatser som är guld värda och garanterat kommer fånga era hjärtan från minut ett i filmen Cool Runnings.

Rush

Filmen Rush handlar om den stora rivaliteten mellan Formula 1-förararna Niki Lauda och James Hunt, där de två tävlade sida vid sida under mästerskapet 1970. Filmen är regisserad av Ron Howard där Rush förmedlar actionscener som får en att tappa hakan, samtidigt som förarnas privata liv och historier också återberättas på ett balanserat och utmärkt sätt. 

Det är via skickligt skådespeleri från Chris Hemsworth (Hunt) och Daniel Brühl (Lauda) som man får följa allt mellan Hunts enorma ego, Niki Laudas hemska olycka, till själva mästerskapsracet. Faktum är att Niki Lauda till och med gör ett kort gästspel i filmen, vilket höjer värdet och gör det till en perfekt film för fans och personer med intresse för Formula 1.

Moneyball

I en annorlunda skildring från sportvärlden visar Moneyball hur business fungerar i Major League Baseball (MLB) och vad som krävs när man ska utmana toppen med mindre resurser. Filmen handlar om Oakland Athletics general manager Billy Beane (spelad av Brad Pitt), där man får följa hur Beane skapar ett vinnande lag utan att ha ekonomiska förutsättningar som rivalerna New York Yankees eller Boston Red Sox. För Billy Beane är hemlighetsreceptet baserat på statistik och genomsnitt snarare än fysik och inställning. 

Filmen skildrar dels vad som händer på själva baseboll-planen, men framförallt ger Moneyball en insyn om det som händer utanför den samma, där hanterandet av spelartrejder och kontraktssituationer spelar en avgörande roll för klubbens framgång. Moneyball är en inspirerande sportfilm som visar hur viktigt det är att tro på sin egen idé även när det blåser.

Eddie The Eagle

Lustigt nog var Jamaicas bob-deltagande i OS 1988 inte det enda som fick folk att lyfta på ögonbrynen. Det avtrycket satt också skidhopparen Eddie The Eagle. Den brittiska atleten Michael Edwards följde den olympiska andan och deltog i mästerskapet utan någon ambition att tjäna pengar, vinna medaljer eller bli känd, istället hade han ett mål; att delta. 

Eddie The Eagle stötte på motstånd och kritiker vid varje hörn, men ett fåtal inom branschen trodde på den oorthodoxa skidhopparen. En av dessa var den tidigare hopparen Bronson Peary som, tillsammans med Edwards, skapade uppdraget att få Eddie The Eagle att delta i OS, helt utan krav på hur reslutatet skulle utspela sig. Även om han inte konkurrerade om topplatserna i tävlingen satt britten ett avtryck på idrottsvärlden där han efter OS 1988 fick åka runt i världen och prata om sina upplevelser på TV. 

Ett något märkligt utfall av den här inspirerande berättelsen är däremot att den olympiska kommitten har skärpt kraven sedan dess och “Eddie The Eagle-regeln” har till och med gjort det svårare för amatörer att delta i OS än innnan brittens häftiga deltagande.

Fighting With My Family

Många har åsikter kring Wrestling och om det faktiskt kan beräknas som en “riktig sport”, men faktum är att de kvinnor och män som deltar i sporten kämpar med blod, svett och tårar för att nå sina mål, och rent tekniskt och estetiskt är de dessutom lika begåvade som sina professionella kollegor i andra sporter. 

Fighting With My family är en sann historia om Saraya-Jade Bevis, mer känd som “Paige” från WWE, där vi får följa hennes dröm om wrestling som tog henne från den lilla staden Norwich till USA:s kändisskap. Som filmtiteln avslöjar är familjerelationer en stor del av filmen där hennes broder Zak, som också drömmer om en karriär inom wrestling, blir nekad möjligheten att gå samma väg som sin syster. 

Florence Pugh gör ett fantastiskt jobb i att skådespela Paige, och trots ett fåtal ögonblick där hennes brittiska bakgrund gör sig påmind, är det en rolig film med ett effektfullt slut. Till och med Dwayne “The Rock” Johnson visar sig i filmen, något som borde öka intresset för alla wrestling-fans där ute. 

Tyvärr var Paige senare tvungen att avsluta sin karriär på grund av en nackskada i ringen, men Fighting With My Family visar hur den fysiska och känslomässiga berg- och dalbanan kan se ut när drömmen är att bli wrestling-proffs.

42

Filmtiteln “42” kanske inte är den mest inspirerande ni sett, men faktum är att filmen i sig är något helt annat. 42 är berättelsen om Jackie Robinson, som är historiens första svarta spelare i den amerikanska högsta basebolligan. I filmen får man följa hur Jackie Robinson, spelad av briljanta Chadwick Boseman, bemöts av rasistiska ojämlikheter i hans ambition och dröm att spela profesionell baseboll. 

Robinson nådde inte bara sin dröm genom att represenera Brooklyn Rodgers under 1947, han var dessutom en fantastisk spelare med 141 home runs under sina tio år som aktiv spelare i MLB. Efter karriären blev Robinson den första spelaren att få sitt nummer (42) pensionerat av samtliga lag i Major League Baseball, ett tydligt kvitto på vilket avtryck den barriärbrytande Jackie Robinson har haft genom historien.

Miracle

The Might Ducks anses av många som den bästa ishockeyfilmen genom tiderna, men Miracle måste också nämnas när vi diskuterar filmer i det specifika sammanhanget. Det är en klassisk historia mellan USA och Ryssland, men under denna inspirerande film sker slaget på hockeyrinken med klubbor som vapen. Filmen fokuserar på Herb Brooks och hur han skapar ett lag utav av spretiga individer som skulle visa sig vara tillräckliga för att konkurrera med de allra bästa. 

Även detta är en Disney-film, något som påverkar skildringen i viss mån, men det är en av de sportfilmerna där det är svårt att sitta still och där det genuint känns som du tittar på en hockeymatch live och inte en film från tidigt 2000-tal.

A League Of Their Own

Om vi blickar tillbaka till baseboll igen är A League Of Their Own en vacker historia om hur en kvinnlig basebolliga skapades under andra världsskriget när de manliga proffsen istället var på slagfältet. Med inslag som Geena Davis, Tom Hanks och till och med Madonna är det här en fantastiskt film som djupdyker i vad som krävs att lyckas när ingen förväntar sig att det kommer hända. Det är fortsatt en bra inblick i de höga toppar och djupa dalar som representerar ett basebollproffs och vilka påfrestningar som måste bemötas.

Cinderella Man

Vi har sett åtskilliga boxningsfilmer som har tagit oss med storm genom åren och en som ofta nämns i sammanhanget är Cinderella Man. En aningen annorlunda titel för en boxningsfilm kanske, men namnet förklarar hur ex-boxaren James Braddock skapade sina egna förutsättningar genom att använda sporten för en häftig resa i ett USA som hade stora problem under den här tiden.  

Från att försöka överleva den stora ekonomiska depressionen på det amerikanska 30-talet fick Braddock en ny chans att exponera sin talang i boxningsringen. Det är en chans Braddock tar med bravur, och ganska snart är han ansedd som en av de bästa boxarna i USA. Filmen berör viktiga perspektiv som de fysiska och psykiska kamperna som boxare, men även hur täta familjerelation påverkas av karriärsvalet. Med Russel Crowe i huvudrollen kan filmen verka lite ansträngande, men det är trots allt en fantastisk historia som inte får missas. 

Invincible

Mark Wahlberg spelare Vince Papale, en 30-årig bartender i Philadelphia som sedan länge har gett upp sin karriär om att spela professionell amerikansk fotboll för hans favoritlag The Eagles. Men med en ny tränare i The Eagles får vem som helst chansen att provträna för laget, något Papale gör med den äran och får en chans att leva sin dröm. 

Reglerna i amerikansk fotboll kan eventuellt vara svåra att förstå sig på, men det spelar ingen roll i den här filmen som är en fröjd att kolla på. Dessutom är Mark Wahlberg felfri som Vince Papale, som visar sig behöva chansen att spela professionell fotboll betydligt mer än vad han vet om.