Det är den enorma hastigheten och de hetsiga rivaliteterna som gör Formula 1 till vad det är. Under den här säsongen har vi sett hur Max Verstappen och Charles Leclerc kampats om förstaplatsen vid nästan varje tävling, och det är bara en av många stora rivaliteter vi har sett genom åren. Förra året stod det istället mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen där en uppmärksammad situation avgjorde hela mästerskapet till den sistnämndes fördel. 

Under historien har vi sett båda romantiska och hatiska rivaliteter mellan F1-förare där den här listan kommer presentera några av de mest intensiva kamperna vi sett på racingbanan, där kända namn som Nikki Lauda och Michael Schumacher kommer diskuteras. 

Nigel Mansell vs Nelson Piquet

Det här är en klassisk historia om två lagkamrater som inte riktigt kom överens. När den dubbla världmästaren anslöt till Williams under 1986, Nelson Piquet hade planer på att ta över rollen som teamets första förare. Lagkamraten Nigel Mansell hade dock andra planer och duon förde en ständig kamp, på och utanför banan, som minst sagt påverkade Willams säsong. Mansell gjorde sitt yttersta för att bevisa sig som den bästa föraren i teamet, något som inte uppskattades av Piquet, som i sin tur stod för offentlig kritik och uttalanden gentemot sin lagkamrat i TV och intervjuer. Utfallet blev som förväntat för Williams; de förlorade mästerskapstiteln som en konsekvens av duons beteende, något som tillslut tvingade Piquet att flytta till Lotus inför säsongen 1988.

Michael Schumacher vs Mikka Häkkinen

Michael Schumachers unika karriär innehöll många rivaliteter och duster, men den som satt störst avtryck på F1-historien är kampen mot finska Mikka Häkkinen. Det var ingen smutsig rivalitet där förarna försökte förstöra för varandra, istället sporrades de båda av varandra och av viljan att alltid slå den andre. Schumacher vs Häkkinen var en rivalitet fylld av ömsesidig respekt som genererade i att båda pushade för att bli ännu bättre och ännu snabbare, en påminnelse om att rivaliteter inte alltid behöver vara fyllda av hat och blod.

Niki Lauda vs James Hunt

Rivalititen mellan Niki Lauda och James Hunt finns väldokumenterad via Ron Howards film “Rush” som berättar historien om de två förarna. Grundat i Hunts stora ego och Laudas vilja att vinna, hamnade förarna i vad som kunde ha varit slutet för båda. Lauda var fast besluten att ta över ledningen från Hunt i Nordschleife för att utöka sin totala ledning. Vad som istället hände var att Laudas Ferrari inte höll för maxhastigheten han försökte sig på och resulterade i en av de mest uppmärksammade krascharna i F1-historien. Niki Lauda överlevde mirakulöst denna krasch, men när han från sjukhussängen såg hur rivalen Hunt knappade in på hans ledning fick han nog och gav sig snabbt ut i startfältet igen. 

När det hela skulle avgöras, i Fuji Grand Prix, under dåliga väderförhållanden, uttalade sig Lauda på förhand om hur han inte skulle riskera sitt liv igen för att vinna över Hunt. Detta blev också utfallet då den sistnämnda drog det längsta strået och tog hem mästerskapstiteln den säsongen. Efter vinsten sa Hunt följande; “Ärligt talat, jag ville vinna mästerskapet och jag kände att jag förtjänade det. Men jag tycker Niki också förtjänar det – jag önskar vi hade kunnat dela på det”. 

Ayrton Senna vs Alain Prost

Rivaliteten mellan Senna och Prost kan nog beskrivas som den mest infekterade av de som nämnts i den här texten, dels för vad som hände på banan men också för hur olika förarna var. Senna drevs av sin passion för sporten och refererade till hur gud alltid höll ett vakande öga över honom och hjälpte honom till vinster. Prost, å andra sidan, var mer av en tänkare och en “professor” inom sporten, då han ofta precis samlade ihop tillräckliga poäng för att vinna. 

Rivaliteten bröt ut på riktigt när duon krockade på Suzuka under 1989. Prost reaktion på kraschen var att sluta sin karriär på plats och han gick direkt till domarna för att klaga på det uppmärksammade beslutet. Senna kunde i sin tur fullfölja loppet och vinna titeln, ända till den brasilianska föraren blev diskvalificerad efter olyckan och hans rival tog hem titeln. 

Säsongen efter fortsatte rivaliteten när det återigen skulle avgöras i Japan. Den här gången tog Senna chansen och avgjorde loppet tidigt för att få sin revansch på Alain Prost. 

Håller ni med? Är det här den hetaste rivaliteten vi sett så här långt inom Formula 1?