Det är otroligt ovanligt att något lag klarar sig igenom en säsong utan att förlora en enda match, oavsett om det handlar om högstaligan i ett land eller amatörfotboll. När det väl händer så är det en bedrift värd att hyllas och minnas.

De oslagbara Ragusa

Bland de 824 lag som var med och tävlade i de fem högsta ligorna i det italienska seriesystemet så var det bara ett som lyckades klara sig igenom säsongen utan förlust i år. Detta var Ragusa Calcio i femtedivisionen kallad Eccellenza.

Laget från Siciliens sydligaste punkt lyckades knipa en uppflyttning till Serie D med en omgång kvar att spela, men lyckades gå hela vägen i mål som obesegrade trots detta. Därmed blev de historiska som det enda laget från Italien som var obesegrade under säsongen 2021/22. Ragusa vann också det regionala Coppa Italia i sin kategori där de slog Mazara i finalen.

Senast det hände i Serie A

I Serie A så har det bara hänt två gånger i historien att en klubb har vunnit Scudetton utan att ha förlorat en enda match. Det första laget som lyckades med bedriften var Milan under säsongen 1991/92, därefter har Antonio Contes Juventus under säsongen 2011/12 lyckats återupprepa samma bedrift. Säsongen 1978/79 lyckades även Ilario Castagners Perugia avsluta säsongen som obesegrade, men vann trots detta inte titeln.

Milan – säsongen 1991/92

När Milan lyckades första gången så var det under Fabio Capello som hade tagit över Arrigo Sacchis mästerliga upplaga av den rödsvarta storklubben. De radade upp vinst på vinst och avslutade säsongen med 22 trepoängare och 12 kryss. Detta gjorde att de kunde avsluta säsongen på första plats, ovanför Roberto Baggios Juventus som då tränades av Giovanni Trapattoni.

Milan hade en fantastisk trupp på den tiden och var helt överlägsna sina motståndare offensivt. De avslutade säsongen med 74 gjorda mål, 18 fler än tvåan Napoli på fjärdeplatsen. Marco van Basten stod på egen hand för 25 av dessa mål, vilket var fler mål än vad ett par klubbar i botten hade gjort som lag under hela säsongen. 

Den holländska trion med Gullit, Rijkaard och Van Basten var riktiga målmaskiner och bakåt i planen så hade de en riktig drömelva som kompletterade. Smaka på namn som Costacurta, Baresi, Maldini och Tassotti i försvaret, för att inte tala om mittfältet med Donadoni, Albertini, Ancelotti, Evani med flera. Utan tvekan en elva som har skrivit in sig själva i historieböckerna.

Juventus – säsongen 2011/12

Juventus hade precis återvänt till toppen efter några omskakande år efter Calciopoli och kunde för första gången sedan skandalen uppdagades ta en titeln igen. Få kunde ana då att det skulle bli den första titeln av nio raka, men sättet de gjorde det på var verkligen imponerande. Med 23 vinster och 15 kryss så kunde de hålla undan Milan i titelstriden, medan Udinese med Di Natale i spetsen överraskade det året och knep tredjeplatsen.

Trots att de långt ifrån hade något superanfall, likt Milan på 90-talet, så lyckades de ha den bästa målskillnaden under säsongen. Att Matri toppade den interna skytteligan på 10 mål säger en del. Nyckeln till deras framgång var istället deras numera välkända försvar där Bonucci och Chiellini på den tiden var kantade av Barzagli i en stensäker trebackslinje framför självaste Buffon.

Perugia – säsongen 1978/79

Säsongen då Perugia var med och slogs om ligatiteln så fick laget smeknamnet “dei miracoli”. Trots att de inte hade några stora stjärnor i truppen överhuvudtaget så lyckades de utmana de största toppklubbarna i Serie A över hela säsongen utan förlust. Laget som leddes av Ilario Castagner visade upp ett banbrytande typ av spel som kunde stå upp bra mot Milan, Juventus och Inter.

Men trots att Perugia inte förlorade en enda match så räckte det inte till titeln som istället vanns av Milan. Med 19 kryss på 30 matcher så var det tillslut rätt många matcher där de kunde ha fått med sig mer. Andra halvan av säsongen kantades också av många skador, vilket inte hjälpte, bland annat på mittfältaren Vannini. Men Castagner lyckades trots allt ta Perugia till andra plats, vilket är och lär förbli klubbrekord. 

En ung Salvatore Bagni var också närvarande i det laget, Bagni var en framtida stjärna som hann spela både för Inter och Napoli, där han vann Scudetton med Maradona, innan han hade skorna på hyllan.

Topp tre rekord i hållna nollor av målvakter

En annan kategori som är intressant att titta på är rekord i antal minuter vad gäller hållna nollor. Serie A har tagit fram några fantastiska målvakter genom tiderna som dragit sitt strå till stacken i dessa obesegrade sviter.

Gianluigi Buffon toppar föga förvånande listan med 974 minuter utan att släppa in ett mål. Rekordet sattes under säsongen 2015/16 där Juventus släppte in så få som 20 mål under hela säsongen då de säkrade sin femte raka ligatitel i Serie A.

På andra plats finner vi Sebastiano Rossi som stod mellan stolparna i Milan säsongen 1993/94. Där höll han nollan i 929 minuter, ett rekord som stod sig i över två decennier. På tredje plats är det ingen mindre än Dino Zoff som dyker upp på listan med sina 903 minuter i Juventuströjan under säsongen 1972/73, även han med ett rekord som stod sig i drygt två decennier.