Det finns inget basketlag som har en kristallkula att förutspå framtiden med. Orimliga mängder analyser och scouting avverkas innan ett lag ska göra sitt val i NBA-draften men vissa saker går bara inte att garantera. En lista med draftens sämsta val är inte alltid rättvist mot spelarna i fråga då det kan kan vara laget som väljer eller skador som sätter stopp för framgångarna.

Listan med NBA-draftens sämsta val handlar om spelarna som inte borde ha valts på just den platsen. Både på grund av det vi nu vet, både om den valda spelarens karriär men också om spelarna som valdes efteråt och som klubbarna därmed gick miste om.

5. Kwame Brown

Väldigt många bra spelare i NBA-draften har kommit och kommer direkt från high school i USA utan att passera college först. Bland annat ikoner som Kobe Bryant, LeBron James och Kevin Garnett som tog steget direkt. Kwame Brown är en spelare som har gjort samma resa men med ett annat resultat än nämnda spelare. Brown valdes av Washington Wizards och gick som nummer ett i draften 2001. 2,11 meter lång och 122 kilo tung var Brown på förhand en center som kunde göra poäng, plocka returer och blocka skott. 

Brown spelade i Washington Wizards medan Michael Jordan gjorde sina sista år på basketplanen och sägs ha förlorat en stor dos av sitt självförtroende under den här tiden. Michael Jordan krävde alltid perfektion av sina lagkamrater och när han inte fick det gick han hårt åt den spelare. Brown var en av dessa som fick erfara Jordans bryska metoder. Som 18-åring tog han inte kritiken på rätt sätt. 

Det blev tolv år för Kwame Brown i NBA som aldrig kom till sin rätt. Han spelade i Wizards ett par år innan han gick till Los Angeles Lakers. Han avslutade karriären i NBA 2013 och hade då snittat bleka 6,8 poäng per match och 5,6 returer. I samma draft, den 2001, fanns bland annat Tony Parker, Pau Gasol och Jason Richardson som hade desto bättre karriärer.

4. Darko Milicic

Serben Darko Milicic var inte nödvändigt dålig basketspelare med NBA-spelares mått mätt. Däremot, när han valdes som tvåa i draften 2003, gjorde han det framför flera spelare som skulle visa sig få framgångsrika karriärer. I och med att Milicic under karriären snittade sex poäng och 4,2 returer till slut blir det än mer tydligt att Detroit Pistons borde ha gjort ett annat val. 

Under den här tiden hade Dirk Nowitzki tagit sig från Tyskland till NBA och med europeiskt ursprung jämfördes Milicic med densamme, dels på grund av att det var två långa européer som det talades om. Dessvärre visade det sig att Milicic inte hade samma klanderfria skottrörelse eller fotarbete som Nowitzki och efter två säsonger i Pistons fick han lämna laget.


Milicic spelade i sex olika lag i NBA under sin karriär men kom inte heller han till sin rätt. LeBron James valdes som ett av Cleveland i samma draft och längre ner fanns spelare som Dwyane Wade, Carmelo Anthony och Dwyane Wade som tillhör 2000-talets bästa på sina respektive positioner.

3. Sam Bowie

Här har vi en spelare som till skillnad från ovan två har ett gediget snitt på flera punkter under sin karriär. Mycket skugga kan inte falla över Sam Bowie som under tio år snittade 10,9 poäng, 7,5 returer och 2,1 assist per match när han spelade i tre olika klubbar under karriären. Problemet är snarare att den som draftades precis efter Bowie var ingen mindre än Michael Jordan.

I draften 1984 var det Houston Rockets som hade förstavalet och även om man inte valde Michael Jordan fick man Hakeem Olajuwon som klassas som en av ligans bästa centerspelare någonsin och som även gav Houston en titel. Portland Trail Blazers valde sen Bowie som tvåa innan Chicago Bulls valde Jordan som nummer tre.


Även om det är ett av draftens värsta beslut genom tiderna hade Portland då sina anledningar att välja Bowie då man redan hade en stjärna på Jordans position i Jim Paxson. Tillsammans med talangen Clyde Drexler på samma position ansåg man att det var under korgen det behövde förstärkas. Med facit i hand är det såklart ett val man hade gjort annorlunda kring idag, även om det inte finns någon garanti att Jordan hade fått samma karriär på västkusten.

2. Anthony Bennett

När det lag som draftar dig även har sina tvivel vet du att det är ett dåligt tecken. Den som såg till att Anthony Bennett draftades som nummer ett i draften 2013 var Cleveland Cavaliers generaldirektör Chris Grant. Exakt tio år efter succévalet av LeBron James trodde han sig se nästa stjärna.


Tittar man tillbaka på valet idag, knappt tio år senare, är det såklart lätt att säga att Cavaliers borde ha valt någon av kommande stjärnor som Giannis Antetokounmpo, Rudy Gobert eller skarpskytten CJ McCollum. Faktum är att ingen av dessa spelare där och då spåddes någon lysande karriär. Antetokounmpo och Gobert var okända spelare från Europa och även om McCollum redan då var en bra skytt var det ett osäkert kort.

Det blev ett rejält fiasko med Bennett som bara spelade fyra säsonger i ligan och snittade blygsamma 4,4 poäng och 3,1 returer per match på 151 framträdanden. Med en god fysik och alla förutsättningar på förhand sägs det vara Bennetts mentala spärrar som satte stopp för framgångarna.

1. Greg Oden

När vi nu tar oss an förstaplatsen på denna mindre smickrande lista återkommer vi till Portland. Det fanns en sällan skådad hype kring Greg Oden under hans karriär i college spelandes för Ohio State. 213 cm lång med ovanligt god bollkontroll för sin storlek och ett imponerande fotarbete ansågs han vara en guldklimp. 

Oden valdes av Portland med förstavalet i draften år 2007 men spelade inte under sitt första år på grund av en knäskada där han tvingades till operation. Det blev bara sporadiskt med framträdanden under sina två första år innan han missade tre hela år på grund av nämnda knäproblem.

2012 släppte Portland Trail Blazers Oden och trots att det var långt ifrån spelet som presterades på plan är det många som idag menar på att det är det värsta draftvalet genom tiderna i NBA. Oden skrev 2013 på för Miami Heat men spelade bara en handfull matcher innan han offentliggjorde att karriären var över. Under matcherna som Oden faktiskt spelade snittade han åtta poäng och 6,2 returer per match. Totalt kom han upp i 105 matcher i NBA.

Det som idag troligtvis svider allra mest för Portland är inte det faktum att man i princip kastade bort ett förstaval. Kevin Durant är för vissa den skickligaste offensiva spelaren genom tiderna i NBA, även om det är en debatt i sig. Han gick senare i samma draft och likt 1984 när Portland valde Bowie istället för Jordan gick man miste om en superstjärna.