Precis som inom de flesta sporter, har engelska Premier League haft både sina magiska och tragiska ögonblick genom åren. Det har funnits stunder av glädje, stunder av gråt och stunder av burop, men det har också funnits ögonblick när ord helt enkelt inte har räckt till. Från målgörande strandvolleybollar till kung fu-sparkar och bitmärken – här är de fem mest chockerande ögonblicken i Premier Leagues historia.

5. Suarez tar sig en tugga

Vad gör du om motståndaren tar bollen från dig? 

  1. Medge att du har klantat dig och går vidare
  2. Skyll på dina lagkamrater 
  3. Bit motståndaren 

Om du svarade C, är du antingen en vampyr eller Luis Suarez. Det var nämligen under en match mellan Liverpool och Chelsea, i april 2013, som Suarez tog till denna ytterst ovanliga metod för att försöka göra mål. 

Chelsea var i ledningen med 2-1 när Suarez var nära att ta sig fram till ett skottläge. Men backen, Branislav Ivanovic, lyckades peta bort bollen från honom. Utan någon annan möjlig lösning i sikte tog Suarez tillfället i akt och bet honom i armen, vilket resulterade till att båda spelarna föll till marken och bollen gick ut till hörna. 

Ivanovic klarade sig, bortsett från några röda bitmärken.

Eftersom domaren, Kevin Friend, inte såg händelsen blev Suarez inte utvisad för att ha bitit motståndaren utan kom istället att göra det kvitterande målet till 2-2 i slutet av matchen. Även fast Suarez bad om ursäkt för bitningen gav Englands fotbollsförbund (FA) honom en tio matcher lång avstängning, vilket innebar att det inte blev något mer spel för Luis Suarez resten av den säsongen. 

Detta var, tror det eller ej, varken Suarez första eller sista bitningsrelaterade incident. Suarez hade nämligen tre år tidigare fått en sju matcher lång avstängning efter att ha bitit en motståndare (2010) och skulle även komma att göra det igen i VM 2014 i en match med sitt Uruguay. 

Seriöst – sätt en munkorg på snubben om han inte slutar att bita sina motståndare.

4. En uppblåsbar strandvolleyboll räddar dagen

Kan en livlös leksak bidra till vinst? Liverpool blev varse detta i en match mot Sunderland i oktober 2009. Det var ett minst sagt roligt, men väldigt obskyrt ögonblick. 

Av någon anledning kastade en Liverpool-supporter in en uppblåsbar strandvolleyboll på planen, vilket märkligt nog skulle komma att hjälpa det andra laget. Sunderlands anfallare Darren Bent sköt bollen (den riktiga fotbollen) mot Liverpools mål, ett skott som med enkelhet hade kunnat räddats om inte bollen råkat kollidera med den uppblåsbara strandbollen. Fotbollen gick alltså via strandbollen in i mål. 

Trots protester att målet borde ha blivit bortdömt på grund av en ”utomstående aktör” på planen (enligt regelboken) blev Bents mål godkänt och Sunderland vann matchen med 1-0. Den kända strandvolleybollen finns i dag att se för allmän beskådning på National Football Museum i Manchester. Dessvärre har strandvolleybollen inte fått göra fler framträdanden i Premier League, utan pensionerades efter sitt första och enda mål i den engelska högstaligan. Lite sorgligt faktiskt. 

3. Två spelare i Newcastle ryker ihop

Man vet ju att temperament kan hetta till när spelare möter varandra på planen. Det är dock ganska ovanligt att se två spelare ur samma lag ryka ihop under en match. Detta var, otroligt nog, just vad som hände mellan Newcastles Lee Bowyer och Kieron Dyer i en match mot Aston Villa i april 2005. Newcastle förlorade matchen med 3-0, men det var inte det som skulle hamna i fokus av den mediala rapporteringen efter matchen. 

Detta ovanliga ögonblick hände med tio minuter kvar av ordinarie speltid när Bowyer beskyllde Dyer för att ha avsiktligt undvikit att passa honom bollen. Konflikten eskalerade snabbt till både aggressiva knuffar och slag, innan spelarna separerades från varandra (till och med Aston Villa-spelare var tvungna att hjälpa till) och slutligen blev utskickade från planen. Bråket ska även ha fortsatt inne i omklädningsrummet.  

Dyers fick en tre matcher lång avstängning medan Bowyer fick fyra och blev tvungen att betala böter motsvarande lönen för sex veckor. Båda spelarna utfärdade senare en offentlig ursäkt, men skadan var onekligen redan gjord. Kolla in den här bisarra incidenten här.

2. Di Canio ger domaren en åktur

Innan han blev legend i West Ham spelade den italienske anfallaren Paulo Di Canio en kort period i Sheffield Wednesday, för vilka han utförde sin kanske mest häpnadsväckande manöver i karriären (kanske näst mest – men det återkommer vi till). I en match mot Arsenal, i september 1998, blev Di Canio utvisad efter en brokig situation med en spelare i Arsenal. Men det är vad som hände sen som verkligen fick hans namn att synas i pressen. 

Fullkomligt rasande, och uppenbarligen missnöjd med dombeslutet, knuffade Di Canio domaren Paul Alcock ner i backen. Di Canio fick betala £10 000 i böter och blev avstängd under lång tid. 

När han påföljande säsong lämnade Sheffield Wednesday för West Ham kompenserade han för sin osportsliga domarknuff genom att göra en sensationell gest i en match mot Everton i december år 2000. Med 1-1 och fem minuter kvar av övertiden, skadade Evertons målvakt, Paul Gerrard, sitt ben och blev liggande på marken. Spelet fortsatte och West Ham hade chansen att göra mål i öppet nät när Di Canio fick bollen för det avgörande skottet. Men i stället för att skjuta vägrade Di Canio att fortsätta spela innan Everton hade en stående målvakt på planen. Hedervärt? Ja, kanske. Uppskattat av de egna supportrarna? Inte riktigt alla. Så mycket kan vi konstatera. 

1. Cantona väcker sin inre Jean-Claude Van Damme

Den eldige fransmannen Eric Cantona är fortfarande en av de mest talangfulla målgörarna i fotbollshistorien – men han är också ganska bra på kung fu-sparkar. Trots sin stora talang på planen, som bland annat gav fyra Premier League-titlar och två titlar i FA-cupen med Manchester United, är det tyvärr hans ökända kung fu-spark som ligger kvar i minnet hos många fotbollsälskare. 

Det var i januari 1994 när Manchester United mötte Crystal Palace som detta chockerande Premier League-ögonblick inträffade. Efter att ha blivit utvisad efter en hård tackling var Cantona på väg av planen när en Crystal Palace-supporter översköljde stjärnspelaren med några riktigt isande verbala skurar. Ingen kunde vänta sig vad som hände sen – allra minst Palace-supporten Matthew Simmons. Efter att ha hört fler glåpord än vad han kunde tåla på en kväll hoppsparkade Cantona rätt in i publiken och träffade Simmons i bröstet, varpå han också delade ut ett par slag mot supportern. Bara för den goda sakens skull. 

Incidenten blev föremål för rätten och Eric Cantona blev i slutändan dömd till 120 timmar samhällstjänst samt utfärdades £30 000  i böter av FA. Han blev också avstängd från fotbollen i nio månader, både i Premier League och i det franska landslaget. Cantona satte spiken i kistan för hela skandalen när han, i ett bisarrt uttalande, under en presskonferens sade: ”När måsarna följer trålaren beror det på att de tror att sardiner kommer att kastas i havet. Tack så mycket”. Vad det betyder får ni lista ut själva. 

Det finns självklart många fler chockerande Premier League-händelser, men dessa är ögonblicken som vi tycker sticker ut allra mest. Kommer vi någonsin att få se kung fu-sparkar, strandvolleybollar eller interna slagsmål igen? Troligtvis inte. Vi ser i alla fall fram emot att få se många fler konstiga och underbara ögonblick i framtidens Premier League.