Även om det känns surt kan inte alla fantastiska basketspelare vinna en trofé i NBA. Oavsett om det är en skada precis innan en final, mindre bra lagkamrater eller helt enkelt en motståndare som är bättre är det vissa spelare som inte har fått en mästerskapsring när deras karriär är över.

I en alternativ verklighet hade det kanske slutat annorlunda för vissa spelare med flera titelvinster och utmärkelser. Dessvärre kan vi bara gå efter vad vi vet och i den här verkligheten är historien skriven i sten.

Detta betyder såklart inte att stjärnorna vi listar nedan på något sätt var dåliga spelare. Om man hade spelat i en annan era, i ett annat lag eller andra förutsättningar hade man kanske haft en eller flera titlar på sitt kontot. Vi har listat fem spelare som vi anser tillhör toppen av spelare som inte har vunnit en NBA-titel, utan inbördes ordning.

Vince Carter

Hälften människa, hälften fantastisk. Med flera smeknamn som vittnar om hans storhet kan vi åtminstone fastställa att Vince Carter var en omätbart populär spelare i NBA. Inte bara på grund av hans fina skytte, extrema dunkar och en atletisk förmåga sällan skådad utan även hans långa tid i ligan. Med en början i Toronto Raptors skulle Carter spela i totalt åtta lag under hela 22 års tid.

Det faktum att han spelade så länge och gjorde det i flera olika klubbar gör att Carter blir ganska unik. Spelare som ofta byter klubb gör det ofta för att vinna en titel, vilket Carter alltså inte lyckades med. Han var under merparten av åren i ligan inte i närheten av att vinna en titel och spelade bland annat i Sacramento Kings och Atlanta Hawks när dessa harvade i botten av respektive serie.

Med åtta framträdanden i All Star-matcher samt en spektakulär vinst i 2000 års dunktävling är Carter en av ligans bästa spelare som aldrig vann en mästerskapsring, något han hade kunnat göra enkelt om han valde att gå till ett lag med potentialen till vinna. Idag har Vince Carter lagt shortsen på hyllan och jobbar som expert för ESPN.

Så nära kom han en titel: I den östra konferensens final 2010 förlorade Vince Carter och Orlando Magic med 4-2 mot Boston Celtics.

Allen Iverson

Det finns varken en basketälskare eller en spelare som inte skulle vilja se Allen Iverson med en mästerskapsring på sitt finger. Han var sin tids populäraste spelare och en av spelarna genom tiderna som har haft störst inverkan på ligan. Iverson valdes som nummer ett av Philadelphia 76ers i draften 1996 och tog plats direkt. Han kunde göra poäng när helst han ville kändes det som samtidigt som hans defensiv var klart godkänd för en mindre guard. Hans tatueringar, flätor och svettband satte stilen för ligan under tidigt 2000-tal.

Strax över 180 cm och knappt 75 kg kunde Iverson göra poäng på bra mycket större motståndare. Likt Stephen Curry idag var Iverson en fantastisk skytt och kunde med sin briljanta teknik med bollen ta sig till korgen utan några problem. Det pratas än idag om Iversons 58 poäng mot Houston Rockets 2002 som var en upplevelse utan dess like även för den neutrale.

Under sina 14 år i ligan tog Allen Iverson hem flera utmärkelser. Han blev ligans MVP 2001, spelade i elva All Star-matcher och var hela ligans bästa poänggörare vid fyra tillfällen. Under hela sin karriär snittade han 26,7 poäng per match och hans matchtröja är idag hissad i taket i Philadelphia. Iverson valdes nyligen in i NBA:s officiella lista över ligans 75 bästa spelare genom tiderna. Trots att han testade lyckan i bland annat Denver och Detroit är det tiden i Philadelphia han är ihågkommen för.

Så nära kom han en titel: Philadelphia 76ers förlorade finalen mot Los Angeles Lakers med 4-1 i matcher 2001.

Tracy McGrady

Om du som NBA-spelare fick möta Tracy McGrady under tidigt 2000-tal var det bara att tacka för sig. Han är en av ligans mest kreativa poänggörare och offensiva hot som någonsin har spelat sporten. För många är det otänkbart att hans individuella skicklighet aldrig vann honom en mästerskapstitel. Med sju All Star-matcher och två titlar som ligans bäste poänggörare var han försvararnas mardröm.

Likt ovan nämnda Iverson hade han ett skytte som kunde såra från planens alla hörn samt en förmåga att ta sig till korgen. McGrady, som förövrigt är kusin med Vince Carter, hade en karriär på 16 år i ligan som både hindrades och kortades ner på grund av skadeproblem. Han var som mest framgångsrik i Houston Rockets hos vilka han spelade under fem säsonger.

En sekvens av McGradys karriär som sammanfattar honom bäst var när Houston Rockets låg under mot San Antonio Spurs med åtta poäng när det återstod 36 sekunder i en match 2004. Många fans hade redan lämnat arenan för att slippa den värsta trafiken när McGrady bestämde sig för att göra 13 poäng inom loppet av 33 sekunder. Det är än idag en av de mest häpnadsväckande upphämtningarna i modern tid.


Så nära kom han en titel: Trots att han knappt spelade under tiden var McGrady en del av det San Antonio Spurs som förlorade med 4-3 mot Miami Heat i finalen 2013.

Karl Malone & John Stockton

En duo som måste få en gemensam plats på listan. När vi pratar om just två spelare som fört ett lag framåt är det omöjligt att inte nämna John Stockton och Karl Malone. Bortsett från en säsong då Malone testade lyckan i Los Angeles Lakers spelade duon 18 säsonger tillsammans i Utah Jazz. Med Stocktons skytte utifrån och magiska förmåga att hitta fram till sina medspelare och Malones styrkor under korgen formade man under flera år ett lag med potential att ta hem titeln.

Under sin karriär noterades Malone för två MVP-utmärkelser och 14 All Star-matcher medan Stockton noterades för tio framträdanden. Båda spelarna avslutade karriären vid 40 års ålder med att få tröjan hissad i taket i Utah, dock utan en titel. Malone hade även en framgångsrik match i ringen där han med bland annat Dennis Rodman och Hulk Hogan möttes i den populära underhållningen wrestling 1998. 

Så nära kom spelarna en titel: Utah Jazz stoppades av Michael Jordans Chicago Bulls, dessutom två gånger om. Både 1997 och 1998 förlorade man finalen mot Bulls med 4-2 i matcher. Malone försökte sen genom att gå till Lakers där han fick spela med bland annat Kobe Bryant och Shaquille O’Neal men kom inte närmare än en förlust med 4-1 i finalen mot Detroit Pistons.

Charles Barkley

Det är svårt att ignorera Charles Barkley ens när man ska knåpa ihop en lista på ligans bästa spelare. Hade han vunnit ett eller flera mästerskap hade han haft en plats längre upp även på den typen av listor. Barkley var under sin tid en fulländad spelare både när det kom till offensiven och att göra poäng till defensiven med returer och blockar.

Barkley inledde sin karriär i Philadelphia men det var först när han kom till Phoenix Suns 1992 som han verkligen gjorde sig ett namn. Likt Utah Jazz hade Phoenix Suns troligtvis haft en och annan titel under 90-talet om det inte vore för Michael Jordan och Chicago Bulls. Barkley som vann en MVP-utmärkelse och deltog i elva All Star-matcher snittade 22,1 poäng och 11,7 returer per match under karriären.

1996 byttes Barkley till Houston Rockets där den sista chansen till att vinna en titel skulle komma. Med Hakeem Olajuwon i spetsen hade Rockets vunnit mästerskapet både 1994 och 1995 medan Michael Jordan hade sitt uppehåll och tillsammans med nämnda Olajuwon och Clyde Drexler hoppades Barkley kunna få sin ring. Tyvärr var laget aningen ålderstiget och kom inte närmare än en finalförlust i den västra konferensen. År 2000 avslutade Barkley karriären på grund av skador som vägrade ge med sig.

Barkley spelade för USA och deras berömda Dream Team under OS i Barcelona 1992 och var känd för sin tuffa spelstil och intensiva personlighet. “Sir Charles” kallad är han idag en omtyckt spelare runt om i ligan och jobbar idag som expert för det amerikanska TV-bolaget TNT. På tal om Jordan var spelarna goda vänner under tiden i ligan men efter att Barkley uttalat sig om Jordans beslut som ägare av Charlotte Hornets har den relationen gått i kras.

Så nära kom han en titel: Med Phoenix Suns förlorade Barkley med 4-2 i finalen 1993 mot, just det, Chicago Bulls och Michael Jordan.

Hedersomnämnanden

Spelare som också gjorde sig förtjänta av en titel men inte nådde hela vägen.

  • Grant Hill
  • Reggie Miller
  • Patrick Ewing
  • Steve Nash
  • Elgin Baylor
  • Chris Webber
  • Dominique WIlkins
  • George Gervin