Trots att handboll är en lagsport så har individuella stjärnspelare alltid varit en stor del av sporten. Vare sig det är i anfall eller försvar så finns det en viss typ av spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Här presenterar vi de bästa handbollsspelarna genom tiderna. Känner du till dem alla?

Nikola Karabatic – den bästa genom tiderna?

Karabatic är på många sätt det uppenbara valet för en sådan utmärkelse. Ingen annan spelare har dominerat sporten ur hans position som playmaker på samma sätt som Karabatic har gjort i över ett decennium. Trots att han är sonen till en kroatisk far och en serbisk mor så bestämde han sig i tidig ålder för att representera det franska landslaget. Sedan dess har varit med och burit Les Tricolores till otaliga titlar. Karabatic är fyrfaldig världsmästare (2009, 2011, 2015, 2017), trefaldig Europamästare (2006, 2010, 2014) och olympisk mästare (2008, 2012, 2021). Det är ingen dålig meritlista.

Utöver de framgångar som han har åtnjutit med landslaget så har den nu 38-årige Karabatic vunnit allt som går att vinna även på klubbnivå. Han har vunnit Champions League-titeln tre gånger om (2003, 2005, 2015), blivit fransk mästare hela 13 gånger, spansk mästare två gånger och tysk mästare fyra – och detta är bara några av höjdpunkterna.

Karabatic har vid tre tillfällen blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare, någon ingen annan spelare har lyckats med. Han spelar för närvarande i Paris Saint-Germain tillsammans med sin yngre bror Luka Karabatic som också besitter fina kvaliteter.

Ivano Balic

Handbollens svar på Mozart. När Ivano Balic spelade handboll så såg han inte sällan rätt oberörd och uttråkad ut. Det faktum att han rökte som en skorsten under toppen av karriären säger en del om hans avslappnade inställning. Men hans oförutsägbara passningar och skott var i en klass för sig och var snudd på omöjliga att försvara emot. Balic var utan tvekan unik. På en individuell nivå så uppnådde han egentligen allt i sin karriär – han har blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare två gånger om och är den enda spelaren som har röstats fram till den mest värdefulla spelaren i sex stora mästerskap i rad. Dessutom så röstades Balic fram till den bästa handbollsspelaren genom tiderna på det internationella handbollsförbundets officiella hemsida.

Med sitt igenkännliga långa hår och några dagars långa skägg så ledde han Kroatien till ett VM-guld 2003 och OS-guld 2004. Men därefter så har hans karriär bestått av många tunga och snöpliga nederlag i avgörande matcher, vilket gör att hans meritlista vad gäller titlar kanske inte är lika imponerande som många andras på den här listan. Inte heller på klubbnivå lyckades han riktigt vinna de stora titlarna. Han lyckades bara ta sig till Champions League-final vid ett tillfälle (2006), men kan åtminstone trösta sig med en spansk ligatitel med Portland San Antonio från 2005.

Domagoj Duvnjak

Även Balics efterträdare i det kroatiska landslaget har också haft det tufft vad gäller titlar i de internationella mästerskapen. Duvnjak har däremot redan hunnit vinna Champions League två gånger om (2013, 2020), blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare en gång och har utsetts till den mest värdefulla spelaren både i EM 2020 och i tyska ligan vid två tillfällen. Det enda han egentligen saknar är ett guld i ett stort mästerskap med sitt Kroatien.

Med tanke på de skador som har kantat Duvnjaks karriär så är det än mer imponerande att han lyckats ta sig in på den här listan. Det har varit flera långa skador, men när han väl har spelat så har han visat upp en riktig världsklass.

Magnus Wislander

Den enda svensken på listan är såklart ingen mindre än Magnus Wislander. Hans meritlista är lång då han har blivit svensk mästare vid fem tillfällen, tysk mästare sju gånger, vunnit VM 1990 och 1999, EM fyra gånger (1994, 1998, 2000, 2002), blivit silvermedaljör i OS tre gånger (1992, 1996, 2000) och har vunnit EHF-cupen vid två tillfällen. År 1990 blev han dessutom utsedd till världens bästa spelare. Magnus Wislanders karriär är svår att matcha och det är inte för inte som han blev framröstad till århundradets handbollsspelare av IHF.

Han var på många sätt en komplett spelare som dominerade handbollen under 90-talet och en självklar ledare i det svenska landslaget. Även om han spenderat många år i Redbergslids IK hemma i Göteborg så spelade han i THW Kiel under toppen av sin karriär där hans tröjnummer numera är pensionerat.

Mikkel Hansen

Tillsammans med Karabatic så är dansken den enda spelaren som har blivit utsedd till världens bästa spelare tre gånger. Med sitt Danmark så har han vunnit VM både 2019 och 2021, blivit Europamästare 2012 samt olympisk mästare år 2016. Hansen kännetecknas av sin robusta fysik och sitt hårda skott.

34-åringen saknar dock fortfarande en Champions League-titel på klubbnivå. Han har utan större framgångar försökt att uppnå drömmen med Paris Saint-Germain. Men den franska storklubben har, trots enorma ekonomiska investeringar, inte lyckats nå finalen vid mer än ett tillfälle då man förlorade mot Vardar säsongen 2016/17. Då han efter ännu ett misslyckat försök nu återvänder hem till Aalborg sommaren 2022 så får han nöja sig med vad han har åstadkommit i landslagströjan.

Thierry Omeyer

Frankrikes dominans i världshandbollen mellan år 2006 och 2017 kan i mångt och mycket krediteras till just Thierry Omeyer. Han var ofta underskattad som målvakt, men i de stora matcherna klev han fram och blev inte sällan matchvinnare i de avgörande matcherna. Tillsammans med Karabatic har han tagit en mängd titlar med det franska landslaget och har utöver det också hunnit med att vinna Champions League fyra gånger om.

Världens bästa handbollsspelare: Två aktuella kandidater till listan

Då vi har lyft Thierry Omeyer redan så förtjänar även den danske målvakten Niklas Landin att nämnas i sammanhanget. Han har blivit hyllad av sina lagkamrater, inte minst i samband med VM 2019, där han stod för en räddningsprocent på fantastiska 38%. Han var turneringens klart bästa målvakt och spelade en stor roll i Danmarks titel. Landin har även stått för liknande insatser på klubbnivå då han stod för 14 räddningar i Champions League-finalen för sitt THW Kiel 2020. Dessutom så är han olympisk mästare ovanpå detta.

Ett annat namn som bör nämnas är Sander Sagosen som under de senaste säsongerna har klivit fram som världens mest fruktade skytt och playmaker. Norrmannen spelade en viktig roll i Norges första pallplatser i internationella sammanhang då de vann silver både 2017 och 2019 samt ett EM-brons år 2020. Fortsätter han som han har gjort de senaste åren så lär det vara en tidsfråga innan han dyker upp på en sådan här lista.


Spela på handboll – bettingsidor med svensk licens

Om du är intresserad av att betta på handboll, både nationellt och internationellt, rekommenderar vi att du väljer en svensk online-bettingsajt. Genom att spela på en sajt med svensk licens kan du vara säker på att spelbolagen är pålitliga, samt att dina transaktioner är säkra och snabba. I vår topplista kan du hitta de bästa bettingsajterna i Sverige, där hittar du de bästa alternativen för sportsbetting, inklusive de främsta bonusarna. Kom ihåg att alla bonusar har villkor, så läs noga igenom dem innan du tar emot en välkomstbonus.