Det har funnits många fantastiska lagnamn genom historien. Ett idealt namn ska vara något som hjälper en att komma ihåg vad staden eller området är känt för, som till exempel Dallas Cowboys (fullt av rancher), Minnesota Timberwolves (många kalla skogar), och Houston Astros (platsen som är starkt förknippad med NASA). Likväl, namnet är ofta en helt random titel som bara låter coolt, vilket är fullt acceptabelt. 

Sen såklart finns det lagnamn som är otroligt dåliga, alltså så otroligt dåliga att man undrar hur det namnet ens kom förbi idéstadiet. Särskilt inom amerikanska sporter ändras namn ofta under åren då laget byter plats, men det händer att det förblir detsamma och då står du där med ett öknamn som har ingenting och göra med platsen som klubben befinner sig på. 

Detta är en så kallad “shout-out” till några av de sämsta lagnamnen inom den amerikanska idrottsvärlden.

CLEVELAND BROWNS

Visst, vi förstår att Browns snappade upp sitt namn från lagets första tränare, Paul Brown, men måste man verkligen gå på en av de tråkigaste färgerna? NFL-lagets fans fastställde namnet Browns efter en röstning 1945 och det har hängt med sedan dess. Varför kunde han inte bara kallas för Paul Flamethrower eller något annat coolt namn? Browns är liksom bara för tråkigt som namn och vill laget tvunget vara en färg så satsa hellre på Fluorescent Green eller något.

NUGGETS/JAZZ/CLIPPERS/PELICANS

NBA kommer inte undan så enkelt när det kommer till kategorin “dåliga lagnamn” heller. The Denver Nuggets är tydligt relaterat till guldrushen i Colorado under slutet av 1800-talet, men nu? Folk idag associerar det antagligen mer med Chicken McNuggets, hur olyckligt det än är. 

Utah Jazz har ett grymt bra namn, men problemet är att Utah är lika kopplat till jazzmusik som New York är med surfing. Laget kommer ursprungligen från New Orleans, men flyttade till Utah 1979. Detta är bara ett av många exempel där laget i fråga skulle lämnat sitt tidigare namn och i det här fallet valt ett namn med en tydligare koppling till Salt Lake City.

Detta för oss vidare till…

… the New Orleans Pelicans. En tidslinje över amerikanska idrottslag kan vara rörig, håll till godo. När New Orleans Jazz blev till Utah Jazz existerade det inte längre ett NBA-lag i den välkända staden Louisiana. Det skedde inte igen förrän säsong 02-03. Detta då Charlotte Hornets omplacerades till New Orleans som det nya New Orleans Hornets (detta då Utah-laget behöll “Jazz” i sitt namn). Hänger ni med? Vi är inte klara än. 

Det är här saker och ting börjar blir riktigt röriga. 2004, endast ett år efter att Charlotte Hornets omplacerades, dök det upp ett nytt lag i Charlotte som kallades för Bobcats. Så var det fram till 2013. Då ändrade New Orleans lagnamnet till Pelicans. Du vet, den majestätiska fågeln som är så vacker att beskåda. Året därpå, 2014 alltså, blev Charlotte Bobcats helt enkelt Charlotte Hornets igen. Som vi sa, amerikanska idrottslags tidslinjer är röriga.

När det gäller Los Angeles Clippers? Varje gång du behöver förklara vad en “clipper” är, vet du att det är ett dåligt lagnamn. En clipper är tydligen ett typ av segelfartyg, då laget var ursprungligen beläget i San Diego och basketlaget var namngett redan 1978. Kanske var Clippers ett coolt namn på 70-talet, vem vet, men det förvirrar alltid personer som inte har någon koll på segelfartyg. Och i ärlighetens namn är det ganska få som har superkoll på segelfartyg. 

PANTHERS/KINGS/JETS/GIANTS/CARDINALS/RANGERS

Dessa namnen är inte i sig särskilt dåliga, men vad är det då som är det uppenbara problemet med dem? Varje namn tillhör två professionella idrottslag i USA. Allvarligt talat, var det ingen som dubbelkollade om namnet redan tillhörde något annat lag innan man beslutade sig för det? Skulle till exempel ett band i dag döpa sig själva till “The Beatles” utan att göra någon efterforskning kring namnet? Det är ingenting annat än ett felbeslut som förvirrar fans världen över. 

Här är några av de amerikanska lagen med samma lagnamn:

  • Carolina Panthers (NFL) och Florida Panthers (NHL)
  • Sacramento Kings (NBA) och Los Angeles Kings (NHL)
  • New York Jets (NFL) och Winnipeg Jets (NHL)
  • New York Giants (NFL) och San Francisco Giants (MLB)
  • Arizona Cardinals (NF) och St. Louis Cardinals (MLB)
  • New York Rangers (NHL) och Texas Rangers (MLB)

Det känns bara töntigt att av alla oändligt många potentiella namn som finns tillgängliga i världen lyckas samtliga av dessa amerikanska lag bara rycka på axlarna och välja ett lagnamn som redan existerar. Hur mycket tid har man egentligen lagt ner på namnvalet då? Det spelar ingen roll vilket lag som valde namnet först, något av lagen behöver byta lagnamn. Så är det bara.

BALTIMORE ORIOLES

The Baltimore Ori-vadå? Första regeln vid namngivning av ett lag: Om det är svårt att uttala eller stava är det ett dåligt val. En väldigt enkel och applicerbar regel som fler borde ta till sig. Vi förstår att laget vill sticka ut lite och inte bara välja något allmänt eller ett namn som redan finns, men Orioles? Det låter ju precis som kexet Oreos, vilket i och för sig kanske hade varit ännu bättre då det hade skapat en naturlig möjlighet till sponsorsamarbete. Men nej, Baltimore Orioles är inte ett lagnamn som imponerar.

RED SOX AND WHITE SOX

Vi är väl medvetna om att dessa två namn är de två äldsta och mest kända lagen inom basebollen i dag, men det är bara komiskt att namnet betyder “strumpor”. Åtminstone ur ett svenskt perspektiv ter det sig märkligt. Visst, det stavas på ett lite coolare sätt (om en stavning nu kan vara cool?) men innebörden är fortsatt en färgad strumpa. Ibland kan man komma undan med ett lagnamns innebörd när det trots allt funnits i många år, men stanna upp och tänk på det. Det är alltså en strumpa. Lagnamnet är Röda Strumpor. Ärligt talat, vi är inte imponerade.

CONNECTICUT SUN/WASHINGTON MYSTICS

Nu har det blivit dags för dåliga lagnamn inom WNBA (damernas NBA). Connecticut Sun? På allvar? Vi har redan Phoenix Suns i NBA, så hur gick tankarna här? Ska vi ta “Suns” och plocka bort ett “s” för att göra det unikt? Räcker det? Eller kan det vara som så att vi älskar vår planets närmaste stjärna så pass mycket att det är en hyllning till solen själv? Oavsett anledning känns det otroligt förvirrande och konstigt att skrika ut “Heja Sun! Heja Sun!”.

Washington Mystics har också en väldigt konstig approach till sitt namn. Som vi vet finns redan NBA-laget Washington Wizards, men var tanken då att fortsätta det lite magiska temat för damernas basketlag? Är magi verkligen en så pass stor sak i Washington? Vi har då aldrig hört talas om Harry Potters anknytningar till Washington. Det är precis sånt här som kan ge en allvarlig huvudvärk. 

WASHINGTON COMMANDERS

Washington har haft en ganska lustig tid i NFL. Mellan 1937-2019 hette fotbollslaget Redskins, vilket låter precis så illa som du tänker och är otroligt kränkande mot den amerikanska indiangemenskapen. Protester för att få till en ändring av namnet pågick i flera år innan det blev till verklighet. Det mest anmärkningsvärda är att det tog så pass lång tid innan det blev en förändring.  

När laget meddelade att de skulle byta från Redskins blev det amerikanska fotbollslaget i stället känt som Washington Football Team fram tills att ett nytt lagnamn var bestämt. Det var faktiskt ett ganska underhållande namn i sig. Väldigt rakt på sak. Men det “nya” namnet gällde bara en kort tid, och efter detta blev laget känt som Commanders. Detta är ett okej namn och inget häpnadsväckande, men det är fortfarande bisarrt hur detta inte kunde ändras snabbare. 

En liknande händelse skedde inom basebollen också. När Cleveland Indians blev till Guardians 2021. Missförstå oss inte, det är jättebra att namnet till slut ändrades, men det tog alldeles för lång tid innan det blev verklighet. 

DETROIT LIONS/DETROIT TIGERS

Detroit har en välkänd motorhistoria i Nordamerika och har än i dag smeknamnet “Motorstaden”, som en liten hyllning till sitt förflutna. Tack och lov lyckades två idrottslag från Detroit pricka rätt med sina lagnamn, både hockeylaget Detroit Red Wings och basketlaget Detroit Pistons är helt rätt med kopplingen till staden. Det är också två namn som låter lagom häftiga utan att bli töntiga. 

Frågan är då varför stadens baseboll- och fotbollslag tappade motortemat helt i sina lagnamn? Var det någon som älskade stora kattdjur som tog över mötena när lagnamnen skulle klubbas igenom? Vi har ju både Detroit Tigers i MLB och Detroit Tigers i NFL. Har vi missat något eller är staden full av dessa vackra, men livsfarliga, djur? Förhoppningsvis inte. Det är förbryllande varför inte alla stora lag i Detroit, oavsett idrott, har ett namn som är kopplat till den tydliga historia med motorsport som finns i staden. Det vore att hedra arvet på ett vackert sätt.