Det finns faktiskt väldigt många kända fotbollsspelare som aldrig har eller kommer att vinna Premier League. Det finns flera olika anledningar till att stora spelare aldrig vunnit den engelska högstaligan. Det kan ha att göra med att man haft oturen att spela samtidigt som något annat lag har dominerat Premier League, att man helt enkelt inte spelat i ett tillräckligt bra lag, att man inte har varit bra nog eller att man haft otur. Men när man tittar på listan över stora fotbollsspelare som aldrig lyckats vinna Premier League börjar man undra. 

Kanske handlar det om att de har fallenheten och viljan som krävs, men att det ändå inte är tillräckligt för att vinna titlar. Det finns så många aspekter som påverkar utgången av en 38 matcher lång serie. Det här innebär inte att dessa spelare inte har lyckade karriärer med titlar på andra ställen i världen. Självklart har de både haft andra framgångar och förtjänar respekt från fotbollsälskare långt efter att de lagt ner sin spelarkarriär. Men de får nöja sig med att aldrig ha vunnit Premier League, utan istället vara glada över sina andra framgångar. Även om missade Premier League-titlar säkert grämer spelarna vi snart ska ta upp. 

Här är fem av de bästa spelarna som aldrig kommer att vinna Premier League, trots många säsonger av professionell fotboll i England.

XABI ALONSO

I många lag är Xabi Alonso typexemplet på “den perfekta mittfältaren”. Med sin trygga närvaro och ett påtagligt lugn i spelet lyckades han alltid hitta den rätta passningen eller avslutet. Det här var en mittfältare som gjorde sitt lag bättre. Xabi Alonso anslöt till Liverpool 2004. Där hann Xabi Alonso spendera fem säsonger och han hade en väldigt stor del i Champions League-titeln 2005 samt vinsten i FA-cupen året därpå. 

2009 flyttade Xabi Alonso till den spanska storklubben Real Madrid. Trots många framgångsrika år med Liverpool lämnade Alonso med en viss besvikelse av att inte ha lyckats vinna en Premier League-titel. Xabi Alonso lär dock inte ha gråtit blod över den besvikelsen allt för länge då efterföljande del av karriären blev väldigt framgångsrik i Spanien. Där bärgade han en ligatitel med Real Madrid, en Champions League-titel och senare även tre Bundesliga-titlar med Bayern München.

Inte nog med detta, Xabi Alonso har även vunnit ett VM-guld med Spanien 2010 samt två EM-guld 2008 och 2012. Trots bristen på en Premier League-titel kan vi konstatera att Xabi Alonso med all rätt kan ses som en stor vinnare. Vi får anta att spanjoren är ganska nöjd med sitt prisskåp trots allt. 

GARETH BALE

Gareth Bale är utan tvekan en av de absolut mest talangfulla walesiska fotbollsspelare genom tiderna. Bale har även han fått ta del av många framgångsrika säsonger och titlar under sin tid som professionell fotbollsspelare. Däremot har framgångarna primärt skördats utanför Premier League och England. 

Bale spenderade sex säsonger mellan 2007-2013 med Tottenham Hotspur, där han snabbt blev en publikfavorit med sitt offensiva spelsätt. Gareth Bale hade alla förutsättningar med sina makalösa avslut och fantastiska bollkontroll, och många hoppades att det skulle hjälpa Londonklubben att vinna en ligatitel. Men det räckte inte hela vägen. Bale står noterad för 72 mål och 61 assists under tiden i Tottenham Hotspur. Däremot vann han aldrig Premier League. 

Efter en av världens största affärer genom tiderna 2013 gick Gareth Bale till Real Madrid i en övergång som sägs varit värd 85,3 miljoner euro. Det var en övergång som skulle visa sig ge Bale de sista pusselbitarna han behövde för att vinna titlar. Nu har walesaren fyra Champions League-titlar och två La Liga-titlar på sitt cv. För supportrarna till Tottenham Hotspur blev det ett glatt återseende 2020, när Gareth Bale återvände på ett säsongslångt lån. Dock slutade inte heller den säsongen med en ligatitel, utan istället en sjundeplacering. 

Under säsongen 2021-2022 har Gareth Bale endast noterats för ett fåtal matcher med Real Madrid, vilket strör på ryktena om att en flytt börjar närma sig för walesaren. Helt omöjligt är det alltså inte att Gareth Bale kan återvända till Premier League och kanske kan han då addera en Premier League-titel till sin redan imponerande meritlista. 

LUIS SUAREZ

Det råder inga tvivel om Luis Suarez betydelse för målskörden och den konstanta förmågan att skapa målchanser under sina fyra säsonger hos Liverpool. Anfallaren, som är från Uruguay, stod för 82 mål och 47 assist under sin tid i klubben. Dessvärre kunde inte dessa siffror hjälpa klubben till en Premier League-titel. Luis Suarez var inte bara en fantastisk målgörare, utan även en rubrikernas man som genom flera kontroversiella agerande drog strålkastarljuset till sig.

Det var inte bara filmningar, taktiska maskningar, bitande av motståndare (ja, faktiskt bitande) som var det enda som hände under tiden i Premier League. Det engelska förbundet delade även ut en åtta matcher lång avstängning och en bot på 40 000 euro till följd av Luis Saurez rasistiska glåpord mot Manchester United-spelaren Patrice Evra efter en match 2011. 

Luis Suarez är fortsatt mest ihågkommen för sitt driv med bollen och sin otroliga förmåga att hitta nätet under sin tid i Liverpool. Ett bevis för det här är säsongen 2013/2014 då han stod för hela 31 mål på 33 matcher för klubben. Det är ingenting annat än ofantligt starka siffror. Men trots detta kunde Liverpool inte vinna en efterlängtad Premier League-titel den säsongen heller.

I karriären, bortsett från tiden i Premier League, har Suarez en ligatitel med Ajax, en Champions League-titel med FC Barcelona och han har vunnit den spanska ligan totalt fem gånger (en gång med Atletico Madrid och fyra med FC Barcelona). Luis Suarez vet med andra ord hur det känns att vinna, trots bristen på ligatitlar i England. 

GIANFRANCO ZOLA

Om man inte väljer Frank Lampard på denna lista kan man med gott samvete istället välja Chelsea-legendaren Gianfranco Zola. Zola var inte direkt känd för sin längd, utan mer för sin styrka, snabbhet och sin fantastiska skicklighet med bollen. Det var den som gjorde honom till vilken försvarare som helsts värsta mardröm. Gianfranco Zola var en enormt populär Chelsea-spelare under 90-talet i synnerhet. Han var också djupt respekterad bland många som följde Premier League, mycket för sin tävlingsinstinkt och sin tydliga passion för spelet.

Gianfranco Zola lyckades vinna två titlar i FA-cupen med Chelsea, närmare bestämt 1997 och 2000. Men den där Premier League-titeln ville aldrig riktigt ge med sig. En stor anledning till detta kan vara det faktum att Gianfranco Zola spelade i Chelsea under en era där det fanns några otroligt framgångsrika klubbar, primärt Manchester United och Arsenal. 2003 lämnade Zola slutligen Chelsea för Cagliari, men innan detta stod han för 76 mål och 22 assist under sina sju säsonger i klubben. 

Efter sin pension från fotbollen 2005 gick Zola direkt in i tränarrollen och har sedan dess varit huvudtränare för flertalet Premier League-klubbar, däribland West Ham, Watford och även en tid i Chelsea som assisterande tränare. Det finns en viss sorg i att Gianfranco Zola aldrig lyckades vinna en Premier League-titel med Chelsea, trots sin oerhörda talang och styrka med och utan boll. Men efter det att Gianfranco Zola lämnade klubben har Chelsea lyckats vinna fem Premier League-titlar, fem titlar i FA-cupen och två Champions League-titlar. Det är kanske inte är så synd om Chelsea ändå. 

STEVEN GERRARD

Om alla supportrar till Liverpool skulle behöva nämna en spelare som de inte har ett enda ont ord att säga om så borde det vanligaste svaret vara Steven Gerrard. Den Liverpool-födde Steven Gerrard var en fantastisk mittfältare med en otrolig passningsfot, fotbollshjärna och kämparglöd, men han hade även en fantastisk förmåga att försvara, tackla och göra de viktiga målen vid de avgörande tillfällena. Utöver detta var Steven Gerrard även en genuin ledare som inspirerade och gav sina lagkamrater ett oerhört självförtroende. Därför var det också logiskt att han bar kaptensbindeln i det engelska landslaget mellan 2010-2014.

I slutändan spelade Steven Gerrard hela 17 säsonger med Liverpool, vilket nästan gör det lite sorgligt att han aldrig lyckades vinna en Premier League-titel trots så många säsonger i sitt hjärtas lag. Såklart hade både Gerrard och Liverpool en hel del framgång under denna era också, bland annat genom en Champions League-titel 2005 och två titlar i FA-cupen. Men visst gnager det nog fortfarande i honom att han aldrig har lyckats vinna Premier League som spelare. Nu har Steven Gerrard sadlat om till fotbollstränare och kanske kan han ta revansch i den rollen framöver? 

Liverpool kom för övrigt plågsamt nära att vinna Premier League säsongen 2013/2014 när de slutade tvåa på 84 poäng bakom Manchester City på 86 poäng. Liverpool hade allt i egna händer inför de sista matcherna, men lyckades tappa taktpinnen genom en 2-0-förlust mot Chelsea och ett kryss, 3-3, mot Crystal Palace under de tre sista omgångarna av säsongen. Steven Gerrard hamnade i händelsernas centrum när han halkade under 2-0-förlusten mot Chelsea, vilket låg bakom att Londonlaget tog ledningen med 1-0 innan de senare punkterade matchen med 2-0. Den händelsen kommer med all säkerhet ligga djupt rotad hos Gerrard i många år framöver. Frågan är om det någonsin går att glömma? 

Steven Gerrard har alltid varit väldigt hyllad och omtyckt både av aktiva, men även pensionerade fotbollsmänniskor världen över. Sir Alex Ferguson, den före detta Manchester United-managern, har sagt så här om Steven Gerrard: “Han har blivit den överlägset mest inflytelserika spelaren i England. Jag har tittat på honom väldigt mycket. Oavsett var bollen är så lyckas han också vara där. Han har den där fantastiska förmågan att arbeta konstant och har en vilja och beslutsamhet som liknar ingenting. Alla hade älskat att få ha Steven Gerrard i sitt lag”. 

Steven Gerrard spelade hela 710 matcher för Liverpool och stod på dessa matcher för otroliga 186 mål och 150 assist. Därefter spelade Gerrard två säsonger i LA Galaxy innan han la skorna på hyllan 2016. Efter sin avslutade spelarkarriär fick Steven Gerrard uppdraget som huvudtränare för den skotska klubben Rangers FC och han är i dag manager för Premier League-klubben Aston Villa. Steven Gerrard är en fotbollsikon och hyllad som en otroligt professionell idrottsman med stark arbetsmoral och hängivenhet till Liverpool under så många år. Men nog är vi många som hade kunnat unna honom en Premier League-titel.