Missförstå oss rätt, vi älskar basket som den ser ut 2022 och ligan är full av talang som bjuder på ständig underhållning. Vi måste dock slå ett slag för 90-talet som var en häftig tid för sporten. Det är aldrig lätt att försöka förklara hur NBA såg ut på den här tiden men vi ska ändå försöka.


Vi älskar att kolla på NBA i den moderna eran med spelare som LeBron James, Kevin Durant, Stephen Curry och Giannis Antetokounmpo med många fler som visat oss hur spännande basket kan vara på senare år.

Om du vill veta hur det såg ut förr i tiden kan vi rekommendera “The Last Dance” som visas på Netflix. Det är en bra start för att få en bild av hur det såg ut på 90-talet. Vi har dock hittat åtta andra punkter som visar på hur fantastiskt det var att följa NBA under tiden.

Matchställen

Det finns en rimlig anledning till att NBA-klubbar idag gärna återvänder till sina matchställ från 90-talet vid speciellt utvalda tillfällen. Numera går allt fler och fler linnen mot att se moderna och stilrena ut. På 90-talet var det både på gott och ont, men främst gott, en salig blandning av logotyper och färger som dominerade. 

Vi hade bland annat den Detroit Pistons blåa häst omgiven av flammor som är ikonisk idag. Charlotte Hornets bjöd på en färgglad randig uniform som vi visserligen ser spår av i deras dress idag. Utah Jazz och deras ställ är en klassiker tillsammans med den stadssiluett som fanns på Denver Nuggets tröjor. Därtill hittar vi Toronto Raptors tecknade dinosaurie som var starkt associerad med klubbnamnet, samt Phoenix Suns brinnande basketboll.

Samla spelarkort

Under en tid då man inte kunde hitta höjdpunkter på nätet var det bästa sättet att lära känna spelarna på genom att samla basketkort. Dessa existerar visserligen än idag men dagens ungdomar samlar inte på samma sätt som det gjordes på 90-talet. Det är främst äldre människor som har tagit med sig hobbyn till idag.

Korten byttes mellan ägare och på varje kort kunde du hitta information som till exempel, namn, nummer, storlek och statistik och annat spännande. Korten kom i olika typer av design och idag kan mer unika utgåvor säljas för åtskilliga miljoner.

Det finns en modern inte fullt så charmig version av spelarkort idag, NBA:s egna “Top Shop”. Här köper du istället för kort en digital version med rörligt material, som du sen kan sälja vidare online. Helt enkelt en blek kopia av spelarkorten.

1992 års Dream Team

I OS i Barcelona 1992 samlades ligans bästa basketspelare för att representera USA under spelen. Laget fick sedan det passande namnet Dream Team och bestånd av periodens bästa spelare i bland annat Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley och Scottie Pippen bland flera andra.

Valet av spelare föranleddes av viss dramatik då Isiah Thomas, en av ligans bästa spelare, lämnades utanför på grund av den rivalitet som fanns mellan Thomas Pistons och Michael Jordans och Scottie Pippens Chicago Bulls. Mötena mellan Bulls och Pistons var fysiska och hätska, inte sällan med nämnda spelare i centrum.

Såklart vann Dream Team OS-guldet 1992 och med spelarnas medverkan så spreds intresset för sporten långväga och bidrog absolut till 90-talets intresseboom.

Härliga personligheter

På 90-talet fick spelarna ta till diverse knep för att sprida sitt egna varumärke. Spelarna hade en mer avslappnad stil och hade inte heller något Instagramkonto eller Twitterkonto att underhålla via. Istället sade spelarna det man kände och tyckte när pressen var närvarande vilket bidrog till en hel del skojigheter. Spelare som Dennis Rodman, som tog en festresa till Las Vegas mitt under brinnande slutspel, var en av spelarna som ständigt var i fokus. Andra var Reggie Miller, Charles Barkley och Shaquille O’Neal som gärna uttalade sig hejvilt.

Fysiskt spel

Idag talas det mycket om att spelare förstärker situationer och filmar för att få till sig straffkast och bidra med foul på motståndarna. Detta är ett ofog enligt många som har hämtats framför allt från fotbollens värld där det varit förekommande under en längre tid.

På 90-talet var det snarare på gränsen till brutalt spel och när domaren blåste för foul visste man att det var en foul på riktigt. Ibland gick det överstyr och spelarna hamnade i handgemäng vilket i jämförelse med dagens NBA innebar en betydligt tuffare miljö rent fysiskt. Idag blåses det diverse fouls för betydligt mjukare saker än så.

Förr i tiden kunde kunde man efter en spektakulär dunk eller ett bra defensivt spel håna motståndaren utan att bestraffas för det. Numera ser vi allt oftare att en spelare straffas om han visar någon form av känslor efter ett bra spel, vilket tar bort en del charm från sporten.

Seattle Supersonics

Kultförklarade Seattle Supersonics var kanske inte ett av erans bättre lag även om man tog sig till final mot Chicago Bulls 1996, men det fanns så mycket annat att älska med laget. Förutom namnet som bara det är coolt nog, var det laguniformen tillsammans med spelare som Gary Payton och Shawn Kemp som såg till att Supersonics blev otroligt omtyckta.

I slutet av 2000-talet hade laget tappat sin fläkt och flärd och förlorade betydligt fler matcher än man vann. Intresset började sina och arenan höll inte samma höga standard som runt om i USA. Inför säsongen 2008 tappade man sitt lag till Oklahoma och bytte namn till Oklahoma City Thunder. Det går dock rykten om att det inom en framtid kommer komma ett lag till Seattle igen.

Nya stjärnor gjorde sitt intåg

90-talet var i goda händer med stjärnor som Michael Jordan, Magic Johnson och Larry Bird med flera som följde med från 80-talet. Det var dock även en hel drös med nya stjärnor som tog sig fram och sedermera blev superstjärnor i ligan. För att nämna några fick vi se Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Vince Carter och Allen Iverson ta sina första steg av många i NBA.

Michael Jordan och Chicago Bulls

Inget lag i NBA:s historia har fått mer uppmärksamhet och är mer ikoniska än det Chicago Bulls med Michael Jordan i spetsen som dominerade NBA under 90-talet. Det var inte bara sex titlar, mängder av utmärkelser och ett makalöst spel som fick alla att uppskatta detta superlag. Bara uppståndelsen kring laget var större än någon annan sport någonsin hade sett.

Jordan tog faktisk en paus i karriären mitt under glansdagarna. Efter att ha vunnit tre mästerskap berättade megastjärnan att kärleken till sporten borta. Han återvände efter uppehållet, under vilket han bland annat hade testat på en karriär som basebollspelare, år 1995 och skapade en stor uppståndelse.

Han skulle därefter vinna ytterligare tre mästerskap i rad och byggde upp sin redan höga status i ligan om möjligt ännu mer. Det finns flera minnesvärda tillfällen från hans karriär, framför allt när som mest stod på spel. Mot Portland 1992 kunde han inte missa även om han försökte i den första matchen i finalserien. I den femte matchen mot Utah Jazz 1997 spelade han trots matförgiftning.

Det är dock match sex i finalen mot Utah Jazz som är den match som troligtvis flest kommer ihåg från den här eran. Utah Jazz hade med största sannolikhet vunnit flera titlar under eran om det inte var för Jordan och Bulls. Här var man på god väg att pressa det hela vägen med en ledning med tre poäng i slutsekunderna. Michael Jordan gjorde då två poäng, stal bollen från stjärnan Karl Malone i Jazz och avgjorde sen matchen till Bulls fördel.

Efter det skottet och den matchen tog Jordan ett nytt uppehåll på två år. När han väl återvände var det för en sista dans, då med Washington Wizards. Han fick sitt farväl även om tiden i Washington inte innebar någon titel eller var i närheten av vad den var i Bulls. En resa tillbaka till 90-talet hade med andra ord inte varit helt fel.