TVMatchen Betting » Topp fem spelare under 25

Topp fem spelare under 25

Topp fem spelare under 25

Framtiden i NBA är onekligen säkrad. Unga, spännande spelare levererar höjdpunkten dagligen med flashiga passar, atletiska dunkar och matchavgörande poäng samtidigt som allt sker med väldig flärd. Tidigare generationer har givit oss flera superstjärnor som har höjt ribban ordentligt. Med flera av dessa i slutet på sin karriär gäller det för NBA att börja ta sig an framtiden.

Lyckligtvis finns det mängder av otrolig talang och ligans nya stjärnor visat att man kan föra stafettpinnen vidare från tidigare generationer. Listan av spelare som kommer vara en betydande del av NBA framöver kan göras lång. Nedan följer fem av ligans bästa unga spelare just nu.

5. Zion Williamson – 21 år gammal

Håller sig Zion Williamson bara frisk och hel är han en spelare av sällan skådad kraft. Han är 198 cm lång och väger 129 kg och när han sätter fart är han omöjlig att stoppa. Hans kroppsbyggnad påminner i positiva ordalag om Hulken men på banan har han fotarbete, snabbhet och en förmåga att avsluta oavsett vem som står i vägen mellan honom och korgen. Hans skott utifrån är inte det som främst utmärker honom utan istället förmågan att ta sig in under korgen och avsluta därifrån. Hans teknik med bollen i händerna tillåter honom att skära igenom motståndarförsvaret.

Det är ett stort OM han är frisk och hel. Efter debutsäsongen har han inte gjort en enda match för sitt New Orleans Pelicans och i skrivande stund dras han fortfarande med en fotskada. På två säsonger har han bara gjort 85 matcher och klubbens generaldirektör har alla anledning att oroa sig. När han väl återvänder från skadan kan han lugna sig med att Zion Williamsson snittar 25,7 poäng, sju returer och 3,2 assist per match vilket är siffror av All Star-kaliber.

Zion Williamsson är fortfarande väldigt ung och har absolut tid att fortsätta utvecklas om han blir kvitt sina skadeproblem. NBA-älskare världen över vill se vad den dominanta spelaren kan åstadkomma under en lång tid framöver.

4. Trae Young – 23 år gammal

Atlanta Hawks var under säsongen 2020/2021 bara två vinster ifrån att ta sig till NBA-finalen. Trots att man förlorade mot Milwaukee Bucks med 4-2 i matchserien gav Hawks anförda av Trae Young den kommande mästaren en rejäl kamp. Trae Young var makalös genom hela slutspelet och efter att ha slagit ut både New York Knicks och Philadelphia 76ers var det eventuellt en fotskada på Young som satte stopp för vidare avancemang. 

Det är inte lätt att vara en guard som mäter 185 cm och väger 74 kg. Trots detta är Young en av ligans bästa spelare och får spelet att se både enkelt och kul ut. Han skjuter treor från avstånd som väldigt få spelare behärskar och kombinerar det med en dödlig floater när han avancerar mot korgen. Även om reglerna har förändrats tar han sig fortfarande till straffkastlinjen väldigt ofta. Trae Young har dock inte bara en förmåga att göra poäng utan även att bidra med assist till sina medspelare. Efter fyra säsonger i NBA snittar han 25,3 poäng, 9,1 assist och 3,9 returer med två All Star-matcher på kontot.


Det är defensiven som är Youngs svaghet vilket till viss del beror på hans fysiska attribut. Hawks har gjort ett gediget jobb med att bygga en stabil defensiv runt honom även om det ibland uppdagas brister. Trae Young har även gjort sig känd som en spelare som gärna bjuder på en show vilket inte minst matchserien mot New York Knicks i förra årets slutspel visade. Publiken i världsberömda Madison Square Garden tystades ordentligt i en intensiv serie.

3. Ja Morant – 22 år gammal

Nästa plats på listan över NBA:s bästa spelare under 25 ger vi till Ja Morant. Memphis Grizzlies där Ja Morant är hemmahörande inspireras möjligen av Milwaukee Bucks och deras titel från 2021. Det visar att en stjärnspelare, i deras fall Giannis Antetokounmpo, inte nödvändigt behöver söka sig till ett lag i någon av landets mer etablerade NBA-städer för att vinna en titel. Ja Morant trivs onekligen i Memphis och vill bygga ett mästerskapslag i staden.

Memphis Grizzlies har som klubb en relativt ung historia och Ja Morant klassas redan som den bästa spelaren som har tagit på sig deras dress. Den unga ledaren av ett redan ungt Grizzlies-lag visar prov på en makalös atletisk förmåga tillsammans med en förmåga att producera både assist, returer samt att bjuda på höjdpunkter i form av dunkar, finter och annat som publiken älskar. Det är framför allt hans förmåga att ta sig korgen som imponerar mest.

Många likheter går att dra till Chicago Bulls som under början av 2010-talet hade Derrick Rose, som tyvärr inte kunde utvecklas fullt ut på grund av svåra skador. Med det menas en atletisk guard som bjuder på dunkar utom denna värld. Det är inte bara dunkarna som Morant faktiskt har lyckats med. Även dunkar som så när har gått in har det spridits klipp på som visar på spelarens spänst och fysik. Rutinerade Kevin Love, som Morant sånär hoppade över under en match 2019, sade det bäst själv: “Han hoppade bokstavligen över mig, jag är bara väldigt glad att han missade.”

Under sin karriär snittar Ja Morant 21,2 poäng, 7,1 assist och 4,5 returer per match. Med årets säsong i åtanke är det säkerligen siffror som kommer höjas inom kort. Han debuterade i All Star-sammanhang under året och kan han bara utveckla ett stabilt skytte utifrån samt få något tillskott i laget av kvalité kan Memphis Grizzlies under 22-åringens ledning bli ett mästerskapslag framöver.

2. Jayson Tatum – 24 år gammal

Vill du bli bortdribblad för två enkla poäng, få en trepoängare över dig eller bli dunkad över? Jayson Tatum ger försvararna i NBA allt det och lite till. En av ligans absolut bästa spelare när det kommer till att göra poäng kan jämföras med rena poänggörare som Kobe Bryant och Kevin Durant. Under karriären snittar Tatum 20,9 poäng, 6,6 returer och tre assist per match vilket kanske inte ser ut att vara mycket för världen. Tatum har dock på senare år visat att han kan göra poäng på alla möjliga sätt.

Spelandes i anrika Boston Celtics finns det mycket att leva upp till när du springer runt under upphissade tröjor som Larry Bird, Paul Pierce och Bill Russell. Lägg därtill att klubben inte har vunnit något mästerskap sedan 2008 så förstår du att det finns en hel del press på framför allt Jayson Tatum. Han gör dock sitt yttersta för att visa att han är värdig det ansvar han har fått. Med tre All Star-matcher hittills i karriären har vi en spelare som kommer vara ett hot mot ligans försvar under en lång tid framöver.

Vissa kritiker har varit inne på att Tatum tar en del skott som han kanske skulle ha undvikit samt tvekar för att ge sig in i smeten och på så sätt komma till straffkastlinjen. Hans offensiva förmågor i övrigt är dock tillräckligt för att väga över till att han ska klassas som en av ligans bästa offensiva spelare. Efter debuten 2017 har han visat att han kan spela både med och utan bollen i händerna för att sen få bollen i korgen.

Det återstår att se hur Tatum utvecklas framöver. Han har redan varit i tre finaler i den östra konferensen och har nu en nära inpå lika skicklig stjärna i laget i Jaylen Brown. Tillsammans med ett par andra viktiga pjäser har Celtics ett lag som ska kunna ta en av Bostons många stoltheter när det kommer till lagsporter tillbaka till glansdagarna. Med Tatum, som är en av få spelare som har gjort 60 poäng i en och samma match, har man åtminstone en riktig superstjärna för detta.

1. Luka Doncic – 23 år gammal

Den bästa spelaren under 25 år sett till de senaste åren är Luka Doncic. Spelare som Doncic kommer inte fram särskilt ofta och efter fyra säsonger med Dallas Mavericks har han ett snitt på 26,2 poäng, 8,5 returer och 7,9 assist. Den senaste spelaren som hade den typen av siffror var legendaren Oscar Robertson under 1960-talet.

Med ett dödligt skytte när har han gjort livet surt för många motspelare och motståndarfans. Kombinerat med en förmåga att kontrollera matchtempot och att attackera korgen är det svårt för varken motståndare eller coacher att förbereda försvaret för vad som komma skall. Hans storlek och fysiska styrka kombineras med en otroligt hög basketintelligens. För att vara 23 år gammal läser han spelet otroligt bra redan.

Luka Doncic har redan deltagit i tre All Star-matcher av fyra möjliga och vann under sitt debutår årets rookie. Det är en spelare som hade höga förväntningar på sig redan från start och som har motsvarat dessa. Som ett tillägg har han blivit än mer berömd för sin förmåga att avgöra matcher i slutsekunderna, bland annat mot Los Angeles Clippers i slutspelets fjärde match 2020.

En spelare som Doncic kan kontrollera matcher lite hur han vill. Det som blir avgörande för hans och Dallas Mavericks framgångar kommer bero på vilka medspelare han får. Redan i år har laget tagit sig till final i den västra konferensen med en mindre namnkunnig uppsättning spelare. Det visar att Luka Doncic har förmågan att leda ett lag långt in i slutspelet oavsett medspelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.